19 november

| Interntidning för Sveriges Television

  • Meny
Alexander Hermansson med barn- och expertpanelen.

Alexander Hermansson - barnens superhjälte - med Världens Barns expertpanel. (foto: SVT)

Publicerad 29 september 2017 07:00 - Uppdaterad 2 oktober 2017 10:33

Nu går startskottet för Världens Barn - 20 år!

I år fyller Världens Barn 20 år! Det kommer att märkas i SVT:s storsatsning.

-Ja, ikväll rullar vi igång årets kampanj! Vi kommer under veckan att titta tillbaka på 20 år av medmänsklighet och solidaritet - men också blicka framåt. Vår barn- och expertpanel kommer att ge oss många intressanta fakta hur det egentligen ser ut i världen nu, berättar projektledare Björn Wahren.

1997 gjorde Kattis Ahlström och Ingvar Oldsberg entré i Studio 1 och välkomnade publiken till "Tillsammans för Världens barn" för första gången.

Insamlingens beskyddare Drottning Silvia tillsammans med programledare Kattis Ahlström 1997.

Insamlingens beskyddare Drottning Silvia tillsammans med programledare Kattis Ahlström 1997. (Foto: Charles Hammarsten)

Så här tjugo år senare är Kattis Ahlström övertygad om programmets betydelse:

– Det känns roligt och lite overkligt att det är 20 år sedan jag ledde den första Världens Barn-galan! Den ligger mig särskilt varmt om hjärtat. Dels då våra tittare visar sådant enormt engagemang och givmildhet, vilket är avgörande för att organisationerna ska kunna göra skillnad för alla de barn som lever under extremt orättvisa förhållanden. Men också för att Världens barn-galan hittat en fin ton där vi inte blir "vi och dem" utan snarare bygger broar.

Farah Abadi, Lasse Kronér, Kattis Ahlström, Doreen Månsson och Rickard Olsson.

Farah Abadi, Lasse Kronér, Kattis Ahlström, Doreen Månsson och Rickard Olsson. (foto: SVT)

Insamlingsveckan

Startskottet på Världens barn-veckan går fredag 29 september kl 19.00 i SVT1. Programmet leds av barnen Sigrid Johnson, Meleah Myhrberg, Adil Backman och Sabina Walldin.

Under insamlingsveckan sänds femminutersprogram där 20-årsjubileet uppmärksammas med tillbakablickar, reportage och pepp inför den direktsända galan som går av stapeln fredagen den 6 oktober kl 20.00 - 22.00.

I söndagens sändning den 8 oktober, "Världens barn – summeringen", sammanfattar Kattis Ahlström årets kampanj, och insamlingsresultat från hela Sverige redovisas tillsammans med gäster och reportage.

Backar tillbaka

Björn Wahren

Björn Wahren

Under de senaste åren har programledare och tv-personligheter utfört olika uppdrag under insamlingsveckan för att uppmärksamma barns situation i världen.

- I år pausar vi alla uppdrag för att backa tillbaka till studio 1 där det en gång startade, berättar Björn Wahren.

- Vi vill fira vårt 20-årsjubileum ordentligt och på plats i TV-huset. Det gör vi med hela fem programledare som alla varit inblandade under åren: Kattis Ahlström, Lasse Kronér, Doreen Månsson, Farah Abadi och Rickard Olsson. Till programledarnas hjälp kommer Alexander Hermansson som barnens superhjälte och Daniel Nannskog som insamlingsgeneral.

- Ett riktigt dreamteam med andra ord.

Nu byggs det i studion för fullt inför den stora galan den 6 oktober.

Nu byggs det för fullt i studion inför den stora galan den 6 oktober. (foto: SVT)

Exklusivt

Studiobygget pågår för fullt inför den stora galakvällen den 6 oktober då mycket kommer att hända och välkända artister medverkar.

- Zara Larsson, Mando Diao, Oskar Linnros och Carola medverkar och alla kommer att göra något väldigt speciellt och exklusivt bara för oss, så det känns otroligt bjussigt. Carola var ju också med i den första galan 1997 så det känns extra kul, säger Björn Wahren och fortsätter:

- När vi häromdagen räknade in alla medverkande artister, musiker, körer, dansare och statister så blev det 91 personer, så det kommer att bli ett härligt kaos bakom kulisserna.

Carola,  Oskar Linnros, Zara Larsson och Mando Diao medverkar alla på Världens Barngalan.

Carola, Oskar Linnros, Zara Larsson och Mando Diao medverkar alla på Världens Barngalan. (Foto: Rickard L. Eriksson, Gustav Wiking, Charlie L)

Carola kommer att framföra en helt nyskriven låt på galan:

– Om vi som människor förstod glädjen i den gyllene regelns stora gåva att älska din nästa som dig själv så skulle vår värld se helt annorlunda ut och inga barn skulle behöva lida. Detta vill jag leva efter så länge jag lever, säger hon.

Barnpanelen

Den direktsända insamlingsgalan kommer också innehålla reportage från olika delar av världen - en del av dem med 20-årsperspektiv. Det blir förstås också en hel del överraskningar under kvällens lopp.

- Vår barnpanel med Meleah, Adil, Sigrid och Sabina kommer också att fungera som expertpanel under galan. De sitter inne med fakta som visar att världen faktiskt är på rätt väg. De är våra egna Hans Roslingar kan man säga, säger Björn Wahren.

Varför är Världens Barnsatsningen så viktig tycker du?

- Just nu lever vi i en värld som kan uppfattas kall och hård. Världens Barn står för motsatsen. Under 20 år har svenska folket skänkt nästan 1,5 miljarder kronor till de mest utsatta barnen i världen. Det är ett 1,5-miljarderskvitto på att medmänskligheten lever och frodas, även om den inte får så mycket uppmärksamhet i nyhetsrapporteringen. Nu firar vi av de första 20 åren och ser fram emot nästa 20, säger Björn Wahren.

 

Sändningar i SVT:

  • Fre 29 sept kl 19.00-19.30 i SVT1: Världens Barn 2017 – startskottet
  • Mån 2 okt kl 21.00-21.05 i SVT1: Världens barn
  • Tis 3 okt kl 21.00-21.05 i SVT1: Världens barn
  • Tor 5 okt kl 21.00-21.05 i SVT1: Världens barn
  • Fre 6 okt kl 20.00-22.00 i SVT1: Tillsammans för Världens barn – direktsänd gala
  • Sön 8 okt kl 18.15-19.00 i SVT1: Världens barn – summeringen – direktsänt med Kattis Ahlström

Fakta Världens Barn:

Riksinsamlingen Världens Barn genomförs av Radiohjälpen i samarbete med 14 humanitära organisationer: Afrikagrupperna, Barnfonden, Diakonia, Erikshjälpen, IM Individuell Människohjälp, IOGT-NTO-rörelsen, Islamic Relief, Läkarmissionen, PMU, Rädda Barnen, Svenska Afghanistankommittén, Svenska kyrkan, Svenska Röda Korset och We Effect.

247.e602927b0367954b71afe602927b0367

10 gillar detta

Prenumerera


Prenumerera på Vipåtv:s nyhetsbrev här:
Namn
E-postadress

Vipåtv

SVT:s interna nyhetstidning sedan 1991.

Webbadress: vipatv.svt.se

Twitter: @svt_vipatv

Adress: Vipåtv, SVT, KH-BVP

105 10 Stockholm

Kontakt

Redaktör: Charlotta Lambertz

E-post: vipatv@svt.se

Ansvarig utgivare: Sabina Rasiwala, kommunikationsdirektör