21 november

| Interntidning för Sveriges Television

  • Meny
–Kan vi inte hålla lite värdighet i debatten, tyckte SVT-chefen.

– Kan vi inte hålla lite värdighet i debatten, tyckte SVT-chefen. (foto: SVT)

Publicerad 27 september 2017 21:38 - Uppdaterad 30 september 2017 23:43

Småirriterat i PS-debatt på Meg. 

SVT:s vd Hanna Stjärne  efterlyste värdighet i debatten om Public service när hon och radiochefen Cilla Benkö mötte två av landets privata mediechefer på Mediedagarna i Göteborg.

På PS-debatten under Meg. upprepades många av de senaste årens argument gällande Public service – och om och i så fall hur PS-företagen påverkar de privata mediehusens verksamhet.

De privata företräddes i debatten av Bonniers koncernchef Tomas Franzén och Schibsteds svenske dito Raoul Grünthal men stundtals kunde det kännas som om även moderatorn Malin Ekman, känd som mediekrönikör mm på Svenska Dagbladet, gärna ifrågasatte PS-cheferna mer än privatdirektörerna.

Inte statligt!

–Vi ÄR inte skattefinansierade! Hanna Stjärne till Raoul Grünthal från Schibsted

–Vi ÄR inte skattefinansierade! Hanna Stjärne till Raoul Grünthal från Schibsted. (foto: SVT)

– Det är viktigt att de medier som ytterst finansieras av staten begränsas och inte till exempel gör ”Biggest loser” för hundar, sa Raoul Grünthal inledningsvis.

Synen på Public service som statsfinansierad irriterade genast både Hanna Stjärne och Cilla Benkö men återkom ändå vid ytterligare ett par tillfällen under debatten och Stjärne pekade också på att Sveriges fetaste hundar inte ens börjat sändas..

– Man kan vänta tills man sett ett program innan man uttalar sig om det och avstå från anekdotisk bevisföring. Som ansvarsfulla mediechefer borde vi kunna hålla oss ifrån det och visa en värdighet i debatten, sa Hanna Stjärne. 

Moderatorn Malin Ekman ställde kritiska frågor till PS-cheferna

Moderatorn Malin Ekman ställde kritiska frågor till PS-cheferna. (foto: SVT)

Djup bakom titlar

SVT-chefen pekade på att program som ”Gift vid första ögonkastet” kan ha en spektakulär titel och inledning men att det i själva verket handlar om program som går på djupet med känslor och hur relationer växer fram.

– Jag kommer att tänka på hela Sveriges största TV-pionjär Annie Wegelius som gick bort nu i veckan.  Hennes grundbegrepp var Entertainment with a purpose och jag tror att om Public service ska nå andra än vi som sitter här så måste vi ha programinnehåll som enar Sverige och för upp viktiga frågor, sa Hanna Stjärne.

Gränsdragning

-"SVT utarmar den lokala journalistiken", sa Tomas Franzén

- SVT utarmar den lokala journalistiken, sa Tomas Franzén. (foto: SVT)

Bonnierchefen Tomas Franzén bedyrade sin respekt för Public service men pekade på det han kallade för gränsdragningsproblematik.

– Vi kommersiella börjar inte vårt år med att ha en kraftig budget utan måste varenda år åstadkomma en budget genom att ha produkter som vi kan marknadsföra och sälja. Om vi tillåter göra Public service göra precis vad som helst,  med skattefinansiering, då kommer man att slå undan benen på många...

– Det är ju inte en skattefinansiering har vi ju sagt, inflikade Hanna Stjärne. Håll en värdighet i debatten!

– Ok, det är en avgift, medgav Bonnierchefen.

Franzén vidhöll dock att vissa begränsningar för Public service måste till för att ”det ska bli så stor mångfald som möjligt i medielandskapet”.

SVT inte som SR

Schibsteds Raoul Grünthal gav Cilla Benkö beröm för SR:s ljudfokus.

Schibsteds Raoul Grünthal gav Cilla Benkö beröm för SR:s ljudfokus. (foto: SVT)

I debatten kom sedan diskussionen om kärnuppdrag och plattformar upp. Raoul Grünthal passade på att berömma SR för att bolaget det senaste dryga året medvetet börjat fokusera mer på ljud och inte lika mycket på text.

– Tyvärr ser vi inte samma trend hos SVT, där gör man precis allt och konkurrerar med allt och alla och man gör långa reportage om Nordkoreas ledare och så vidare, sa Grünthal.

Hanna Stjärne kontrade med att den rörliga bilden alltid kommer att vara kärnan och hjärtat i SVT.

– Men vi jobbar för publikens  bästa för att  göra en tjänst och göra kanaler som blir riktigt bra för publiken. Vi har aldrig jobbat så mycket med rörlig bild och livevideo som nu men – vi jobbar med en kombination av text , grafik och rörlig bild för att sammanfatta och för att vårt material ska nå ut, sa Stjärne och påpekade att SVT genom Text-TV jobbat med textjournalistik i flera decennier.

Försöker mötas

–Vi behöver även ha en del text och grafik för att sammanfatta och för att nå ut, förklarade Hanna Stjärne för mediehuscheferna.

– Vi behöver även ha en del text och grafik för att sammanfatta och för att nå ut, förklarade Hanna Stjärne för mediehuscheferna. (foto: SVT)

Tomas Franzén menade att SVT:s lokala nyheter utarmar den lokala journalistiken genom att gratis publicera samma nyheter som den lokala tidningen vill ta betalt för.

Hanna Stjärne svarade med att SVT arbetar mycket med att försöka hitta former för att bättre samexistera med andra medier som också producerar kvalitativ journalistik.

– Vi är väl medvetna om problematiken. Jag har också själv fram tills ganska nyligen varit chef för en lokaltidning och vet vad det handlar om. Och nu har vi rest runt och pratat med tidningar i hela Sverige, senast i Kalmar, och höra hur vi kan samexistera. Vi vill inte fastna i gränsdragningsdiskussioner utan vi ser nu i stället över våra citeringsregler och inte minst hur SVT kan samarbeta med andra medier i olika former, sa Hanna Stjärne. 

247.e602927b0367954b71afe602927b0367

8 gillar detta

Prenumerera


Prenumerera på Vipåtv:s nyhetsbrev här:
Namn
E-postadress

Vipåtv

SVT:s interna nyhetstidning sedan 1991.

Webbadress: vipatv.svt.se

Twitter: @svt_vipatv

Adress: Vipåtv, SVT, KH-BVP

105 10 Stockholm

Kontakt

Redaktör: Charlotta Lambertz

E-post: vipatv@svt.se

Ansvarig utgivare: Sabina Rasiwala, kommunikationsdirektör