21 november

| Interntidning för Sveriges Television

  • Meny
För Heba Hamour har SVT Språkplay-appen betytt mycket

För Heba Hamour har SVT Språkplay-appen betytt mycket. (foto. Marika Ireblad)

Publicerad 25 september 2017 07:00 - Uppdaterad 27 september 2017 10:21

- Genom Språkplay har jag lärt mig mycket svenska

Genom appen SVT Språkplay har många lärt sig att förstå och även prata svenska.

Heba Hamour, som kom från Syrien till Sverige 2014, är en av dem.

- Ja, genom Språkplay har jag lärt mig mycket svenska och fått lära mig mer om det svenska samhället. Dessutom på ett roligt sätt genom att titta på tv-program!

För ett år sedan, i september 2016, lanserades appen SVT Språkplay. Genom att titta på tv-program med interaktiva undertexter på 18 olika språk kan man lära sig svenska språket.

- SVT:s programutbud, som används i appen, är också perfekt för att börja förstå det svenska samhället, säger Niss Jonas Carlsson, ordförande i den ideella föreningen Språkkraft, som tillsammans med SVT utvecklat appen.

Tillsammans kommer man att fortsätta utvecklingen av Språkplay under 2017 och 2018.

”Världsnyhet”

Erik Hedin, projektledare SVTi/ATV, Are Nundal, och Niss Jonas Carlsson, ordförande för Språkkraft.

Erik Hedin, projektledare SVTi/ATV, Are Nundal, chef Interaktivt Utbud och Plattformar, och Niss Jonas Carlsson, ordförande för Språkkraft. (foto: Marika Ireblad)

I Språkplayappen byggs över tiden en personlig lärprofil upp som i varje ny text visar vilka ord som man redan kan (gröna), vilka man kan vänta med att lära sig (röda) och vilka som man behöver fokusera på just nu (gula).

Språkplay-appen finns att ladda ner gratis både för Android och iOS.

Den första versionen av SVT Språkplay omtalades som en ”världsnyhet” när den presenterades på Social Innovation Summit i december 2016.

- Sedan dess har appen laddats ner till 89 000 mobiler, fått mycket beröm från användarna och vunnit SVT:s mångfaldspris Spektrumpriset, berättar Erik Hedin, projektledare SVTi/ATV.

Dök upp i flödet

Heba Hamour kom till Sverige från Syrien 2014.

Heba Hamour kom till Sverige från Syrien 2014. (foto: Språkkraft)

En av dem som laddat ner SVT Språkplay är Heba Hamour. Hon kom till Sverige för två och ett halvt år sedan från Syrien där hon arbetade som advokat. Idag jobbar hon på försäljningsavdelningen på Vattenfall.

- Jag kom i kontakt med Språkplay via Facebook. Den dök upp i flödet eftersom en vän till mig använde den.

Hon blev nyfiken och klickade sig genast vidare till appen.

-Jag började använda den på en gång, och sedan dess använder jag Språkplay jättemycket. Jag översätter från arabiska till svenska och har lärt mig mycket av det svenska språket – och samhället - på ett lätt och roligt sätt. Tjänsten är enkel att använda och fungerar i alla möjliga miljöer, som när jag sitter på bussen till exempel.

18 olika språk

SVT Språkplay ger idag språkstöd till engelska, ryska, spanska, arabiska, turkiska, albanska, bosniska, kroatiska, persiska, finska, grekiska, kurdiska, serbiska, somaliska, azeriska, amhariska, tigrinja och pashto.

- Vi tittar kontinuerligt över vilka språk som saknas. Om behovet är stort, så inleder vi samarbeten med dem som arbetar med ordböcker på det aktuella språket. Men kvaliteten på översättningen måste alltid vara hög för att vi ska gå vidare, berättar Niss Jonas Carlsson.

Språkplay kan användas på 18 olika språk.

Språkplay kan användas på 18 olika språk. (foto: Språkkraft)

Mycket kärlek

I appen kan man trycka på en knapp för återkoppling. Där kan man lämna synpunkter om appen och om den har hjälpt användaren.

Vad har ni fått för reaktioner?

- Mycket kärlek! säger Niss Jonas Carlsson direkt och får medhåll från Erik Hedin:

-Ja, på supporten på SVT får vi också många positiva kommentarer.

Webbversion

Vad händer nu?

- Tillsammans med UR arbetar nu Språkkraft för att ta fram en webbversion av Språkplay, som ska gör det lättare att kunna använda tjänsten i skolorna, berättar Niss Jonas Carlsson.

Tanken föddes efter att SVT och Språkkraft deltog på den stora lärarmässan SETT i våras, där de presenterade SVT Språkplay. Gensvaret från lärarna var överväldigande - och det stod klart att skolorna ville använda Språkplay i undervisningen

- Men man efterfrågade en webbversion som kan användas på laptop. Nu är ju tjänsten inbäddad i en app. Så det jobbar vi med nu.

Intresset för SVT:s app Språkplay var stort på lärarmässan i våras.

Intresset för SVT:s app Språkplay var stort på lärarmässan i våras. (foto: Erik Hedin)

 

Fakta:
Språkkraft är en ideell förening som erbjuder digitala lösningar med fokus på språkinlärning och kontaktskapande på vägen mot jobb eller utbildning för flyktingar, nyanlända och andra invandrare till Sverige.

Så säger några av SVT Språkplays användare:

Emad: "Great app, I like it very much and I think this app will help me to learn Swedish fast. Thanks to all people who work on it. Keep going."

Marika, lärare på SFI: "Igår på datalektionen introducerade jag er app och eleverna och språkstödjarna blev jätteglada! Hälsa dina kollegor det! Jag brukar göra egna ordlistor till Skärgårdsdoktorn och jobba med dem i klassrummet så er app är ett mycket bra komplement."

247.e602927b0367954b71afe602927b0367

14 gillar detta

Prenumerera


Prenumerera på Vipåtv:s nyhetsbrev här:
Namn
E-postadress

Vipåtv

SVT:s interna nyhetstidning sedan 1991.

Webbadress: vipatv.svt.se

Twitter: @svt_vipatv

Adress: Vipåtv, SVT, KH-BVP

105 10 Stockholm

Kontakt

Redaktör: Charlotta Lambertz

E-post: vipatv@svt.se

Ansvarig utgivare: Sabina Rasiwala, kommunikationsdirektör