19 november

| Interntidning för Sveriges Television

  • Meny
Mustafa "Musse" Mohamed och Stephan Wilson.

Mustafa "Musse" Mohamed och Stephan Wilson. (foto: SVT)

Publicerad 21 september 2017 07:00 - Uppdaterad 24 september 2017 23:39

- Det går att göra tv på lite lösare boliner

Programserien ”Stephans Klassiker” vill inspirera -  både dem som aldrig har sportat, och dem som drömmer om att anta den ultimata utmaningen.

Oavsett vem det är som tittar ska de få uppleva hur det är att skida, simma, cykla och springa långt och länge. Och de får göra det genom Stephan Wilsons ögon, öron och kropp.

På lördag är det dags för Stephans examen.

Allt började med att Stephan Wilson skulle testa att åka skidor.

I ärlighetens namn var han mer än usel. Trots det antog han utmaningen att åka Vasaloppet, och låta tv-tittarna följa med på hans resa, i realtid under loppet och i serien ”Stephan på glid”.

– Det fanns en tanke både hos Stephan och hos oss på SVT Sport om att han skulle kunna nå personer som inte har vuxit upp med skidor på fötterna. Samtidigt var vi övertygade om att serien skulle vara spännande för dem som själva är aktiva, säger Erika Christensson, projektledare på SVT Sport.

Erika Christensson, projektledare på SVT Sport.

Erika Christensson, projektledare på SVT Sport. (foto: Per Westergård)

Förväntan om mer

När Stephan hade kommit i mål i både Vasaloppet och med serien ”Stephan på glid” fanns en förväntan om mer. Inte sällan med antydningar om att han borde cykla Vätternrundan, simma i det kalla vattnet i Vansbro och springa det fruktade Lidingöloppet.

Kort sagt göra en ”Svensk Klassiker”.

– Att jag skulle göra en klassiker fanns inte i min vildaste fantasi, men eftersom jag är en nyfiken människa kände jag till slut att jag var tvungen att testa om det var möjligt, säger Stephan Wilson. Som i serien har fungerat både som producent och som huvudrollsinnehavare: Roller som han ibland har haft lite svårt att hålla i sär.

Stephan Wilson efter att ha klarat Vansbrosimningen.

Stephan Wilson efter att ha klarat av Vansbrosimningen. (foto: Dan Svensson /Bildbruket)

Nu när serien går mot sitt slut konstaterar han kort; satsningen har förändrat mig i grunden.

– Jag har gjort allt från barn-tv till starka samhällsprogram men aldrig tidigare har en produktion förändrat min livsstil på det sätt som den här serien har gjort. Så till den milda graden att jag jag nu funderar på vad jag ska göra i fortsättningen. Jag vill inte jobba med något som betyder att jag inte kan fortsätta med den livstil som jag har fått. Att träna och leva sunt har blivit ett beroende.

Ett vågspel

Att göra en serie om en otränad person som ska försöka klara av de fyra loppen i en svensk klassiker är ett vågspel. Framförallt eftersom ingen på förhand har haft koll på vad som kommer att hända. Sannolikheten att Stephan inte skulle klara utmaningen var minst sagt stor.

– Vi funderade mycket på vad vi skulle göra om han hade tvingats bryta under Vätternrundan. Och det var nära, tre veckor innan loppet fick han en allvarlig hjärnskakning, säger Erika Christensson.

Glad Stephan Wilson med medalj i handen.

Yes!!! Jag gjorde det! (Foto: Dan Svensson /Bildbruket)

En vecka innan loppet fick Stephan klartecken - att börja träna. Och han kom i mål, om än som en av de sista. Det spelade dock mindre roll, viktigare var att programserien var räddad.

Serien har vuxit fram

Sedan dess har ett par avsnitt producerats i samband med varje nytt lopp, Dessa har sedan varvats med program där aktiva idrottare hjälper Stephan med förberedelser. På så sätt har den elva avsnitt långa serien vuxit fram.

– Att vi har sänt programmen nästan i realtid, och inte har haft någon fast tablåtid, har ställt stora krav på dem som har velat följa Stephans vedermödor. För att hjälpa dem att hitta nya program har vi jobbat tätt ihop med både SVT Play och med SVT Kommunikation, samtidigt som vi på sporten och Stephan har varit aktiva på sociala medier.

Stephan åker till Sundsvall för att ta rygg på skidstjärnan Johan Olsson uppför en slalombacke.

Stephan åker till Sundsvall för att ta rygg på skidstjärnan Johan Olsson uppför en slalombacke. (foto: Dan Svensson)

Stor respons

Trots utmaningarna har publiken både hittat och uppskattat programmen. Både de som ser sig själva som en i gänget och dem som aldrig haft en tanke på att göra en klassiker.

– Vi har fått massor av tillrop från personer som hade lagt skidorna på hyllan men nu fått inspiration att plocka ner dem igen, men även från personer som aldrig har testat skidåkning men som tänkt att om Stephan kan kan jag, säger Erika Christensson.

Stephan intervjuas efter Vansbrosimningen.

Stephan intervjuas efter Vansbrosimningen. (Foto: Dan Svensson /Bildbruket)

På lördag 23 september blir det något av Stephans examensdag. Då ska spring det tre mil långa Lidingöloppet, av många beskrivet som ett värre öde än maran.

– Bekymret nu är att jag har ont i en fot. Men jag ska ta mig runt, även om det bara blir en fråga om att överleva, säger Stephan Wilson men säger sedan att programmet kan bli bra och spännande även om han skulle misslyckas.

– Det viktiga är tittarna känner att jag är äkta i min ambition. Det försöker jag förmedla genom att vara ärlig med både mina känslor och upplevelser.

Vinterstudion

Oavsett om Stephan kommer i mål eller inte är det inte slut nu. Under hösten kommer allt material från både lopp och förberedelser att klippas ihop till två en-timmarsprogram. De är tänkta att gå i Vinterstudion och är ett sätt att knyta ihop säcken samtidigt som fler ska få möjlighet att ta del av Stephans kamp.

– Det har varit ett annorlunda projekt, framförallt att vi har vågat att göra serien utan att veta hur det ska gå i slutända. Den viktiga lärdomen av det är att det går att göra tv på lite lösare boliner, säger Erika Christensson.

Stephan med glada supportrar.

Stephan med glada supportrar. (foto: Foto: Dan Svensson /Bildbruket)

Fakta:

Serien ”Stephans Klassiker” har sänts under våren och sommaren men går fortfarande att se på SVT Play.

På lördag, den 23 september, springer Stephan Wilson sista etappen i klassikern och hur det går kommer vi att få se 4 oktober i SVT Play och 8 oktober i SVT1.

Därefter klipps en dokumentär i två delar à 58.30, som sänds i samband med Vinterstudion 19 och 26 november i SVT1 och SVT Play.

Serien är producerad av Idéstorm för SVT.

 

247.e602927b0367954b71afe602927b0367

8 gillar detta

Prenumerera


Prenumerera på Vipåtv:s nyhetsbrev här:
Namn
E-postadress

Vipåtv

SVT:s interna nyhetstidning sedan 1991.

Webbadress: vipatv.svt.se

Twitter: @svt_vipatv

Adress: Vipåtv, SVT, KH-BVP

105 10 Stockholm

Kontakt

Redaktör: Charlotta Lambertz

E-post: vipatv@svt.se

Ansvarig utgivare: Sabina Rasiwala, kommunikationsdirektör