15 november

| Interntidning för Sveriges Television

  • Meny
SVT-huset

Publicerad 18 september 2017 19:41 - Uppdaterad 25 september 2017 15:38

Fler detaljer om nya PS-förslaget

Parlamentariska public service-kommittén vill att inga höga politiker eller regeringstjänstemän ska kunna ingå i SVT:s och andra PS-styrelser.

Under måndagen kom fler uppgifter om parlamentariska public service-kommitténs förslag som ska överlämnas till kulturministern den 16 oktober.

Bland annat är det Jan Scherman som i Resumé avslöjar detaljer som uppges ska ingå i det kommande förslaget.

Rekryteringsbegränsning

Som Vipåtv tidigare skrivit är samtliga åtta partier i kommittén eniga om att skrota TV-avgiften och ersätta den med en skatt. Utöver detta lovades också en rad åtgärder som ska garantera public service framtida oberoende. 

En av åtgärderna är att ingen ledamot i styrelserna till de tre bolagen ska få rekryteras från regeringen, departementen eller riksdagen. Något sådant hinder finns inte idag. Det nya förbudet gäller både politiker och tjänstemän. Det nya regelverket gäller även den så kallade Förvaltningsstiftelsen för SVT, SR och UR.

Några slipper betala

Den nya skatten kommer att ha ett tak som motsvarar ungefär hälften av den nuvarande avgiften. Det skriver SVT Nyheter som sökt samtliga riksdagspartier gällande kommitténs förslag.

Taket innebär att den nya skatten kommer att bli ungefär 1.300 kronor som maxavgift per skattebetalare. I dag ligger tv-avgiften på 2.340 kronor per år och hushåll.

Enligt utredningen kommer omkring 70 procent av de som betalar skatt att behöva betala cirka 1.300 kronor per år. 20 procent kommer istället att ha en reducerad avgift och runt 10 procent slipper betala skatten helt.

Brytpunkten för att betala maxavgiften går vid en inkomst över 130.000 kronor.

Åtta i stället för sex år

Kommittén är även överens om att ett nytt sändningstillstånd med den nya finansieringsmodellen kommer att gälla i åtta år istället för de sex år som gäller nu, skriver SVT Nyheter.

247.f3b437c95494f44b0089f3b437c95494

0 gillar detta

Prenumerera


Prenumerera på Vipåtv:s nyhetsbrev här:
Namn
E-postadress

Vipåtv

SVT:s interna nyhetstidning sedan 1991.

Webbadress: vipatv.svt.se

Twitter: @svt_vipatv

Adress: Vipåtv, SVT, KH-BVP

105 10 Stockholm

Kontakt

Redaktör: Charlotta Lambertz

E-post: vipatv@svt.se

Ansvarig utgivare: Sabina Rasiwala, kommunikationsdirektör