19 november

| Interntidning för Sveriges Television

  • Meny

Publicerad 18 september 2017 14:40 - Uppdaterad 19 september 2017 13:52

Aktuelltdebatt och SVT Forum fällda i GRN

Vid Granskningsnämndens senaste möte fälldes två SVT-inslag och fyra friades.

En debatt i Aktuellt fälldes då programledaren inte tog avstånd från ett kränkande uttalande från en av debattdeltagarna. SVT Forum fälldes för otillbörligt kommersiellt gynnande.

I Aktuelltdebatten beskyllde en sverigedemokratisk politiker den tidigare regeringen för att ha släppt in ”tiotusentals potentiella sexualförbrytare och terrorister” utan giltiga id-handlingar. Granskningsnämnden ansåg att det var en klar brist att programledaren inte, med stöd av demokratibestämmelsen, tog avstånd från uttalandet.

Att SVT dagen efter sände ett avståndstagande vägde inte upp för denna brist. Inslaget stred därför mot bestämmelsen om televisionens särskilda genomslagskraft.

Marknadsföring

Granskningsnämnden har också fällt SVT Forum för gynnande av ett företag som marknadsför så kallade ”superfrukter”. Inslaget var inspelat på en konferens om kvinnors företagande. Två entreprenörer berättade om sitt företag som säljer frukter och bär  och visade flera bilder.

Nämnden ansåg att exponeringen av företagets varumärke och produkter samt entreprenörernas positiva omdömen om produkterna närmast fick inslaget att framstå som ett led i marknadsföringen av företaget. Inslaget stred därför mot bestämmelsen om otillbörligt kommersiellt gynnande.

Övriga SVT-ärenden

Övriga fyra ärenden som gällde SVT-inslag friades.

Ett inslag i SVT:s Historieätarna om rut-avdraget friades, liksom ett inslag i SVT Nyheter Skåne om Tandvårdsskadeförbundet.

Ett inslag i Aktuellt om Donald Trumps vallöften kritiserades, men friades och ett programledaruttalande i Go’kväll friades.

247.e602927b0367954b71afe602927b0367

0 gillar detta

Prenumerera


Prenumerera på Vipåtv:s nyhetsbrev här:
Namn
E-postadress

Vipåtv

SVT:s interna nyhetstidning sedan 1991.

Webbadress: vipatv.svt.se

Twitter: @svt_vipatv

Adress: Vipåtv, SVT, KH-BVP

105 10 Stockholm

Kontakt

Redaktör: Charlotta Lambertz

E-post: vipatv@svt.se

Ansvarig utgivare: Sabina Rasiwala, kommunikationsdirektör