13 november

| Interntidning för Sveriges Television

  • Meny
Många var det som ville testa att vara SVT-reporter på Fria ordets dag.

Många var det som ville testa att vara SVT-reporter på Fria ordets dag. (Foto: Mats Carlsson-Lénart)

Publicerad 14 september 2017 07:00 - Uppdaterad 15 september 2017 10:26

Fria ordets dag vill göra sexor källkritiska

I Växjö samarbetar SVT med andra medier för att göra morgondagens medborgare mer mediemedvetna.

Anne Lagercrantz, divisionschef för nyheter och sport, var på plats i Växjö och träffade många sjätteklassare på Fria ordets dag:

– Jag är uppriktigt imponerad! Av elevernas nyfikenhet och blandningen mellan djupt allvar och humor i diskussionerna och lärandet.

Det är kö till en av stationerna på Fria ordets dag i Växjö konserthus. SVT-medarbetarna Kaisa Andersson och Ida Andersson hjälper parvis sjätteklassare att testa jobbet som SVT-reporter.

–Här ska du som ska bli intervjuad stå, visar Ida med tydliga gester.

–Har du verkligen frågorna klara frågar killen som ska bli intervjuad.

–Jaa, hoppas du har svar som duger, säger den andre i lite kaxig ton.

Intervjun är undanstökad på nån minut eller två innan det är dags för nästa par. Men det märks att de tyckte att det var spännande.

Sjätteklassare provar rollerna som reporter och intervjuperson.

Den 104:e(?) duon av sjätteklassare provar rollerna som reporter och intervjuperson under överinseende av SVT Smålands Ida Andersson och Kaisa Andersson. (Foto: Mats Carlsson-Lénart)

Från Gemla skola kom läraren Ola Strand med sin klass.

Från Gemla skola kom läraren Ola Strand med sin klass. (Foto: Mats Carlsson-Lénart)

Samarbete

Det är andra året i rad som SVT, tillsammans med P4 Kronoberg och Smålandsposten bjuder in alla Växjö kommuns sjätteklassare till Fria ordets dag. Initiativet togs av lokalkanalchefen Ulf Myrestam som innan han kom till SR 2008 arbetade i mer än 20 år på SVT.

– Växjö blev 2016 en av städerna på SR:s utrikeskorreturné. Jag fick veta att kommunen ställde stora salen (800 platser) i Växjö konserthus till förfogande för korrarna och tänkte då att vi på SR i Växjö, där vi förutom P4 även gör bland annat barnprogram, borde göra något bra för Växjös barn och unga när konserthuset var tillgängligt för oss, under dagen säger Ulf Myrestam.

Förre SVT:aren Ulf Myrestam, numera lokalkanalchef på SR, är idégivaren bakom Fria ordets dag.

Förre SVT:aren Ulf Myrestam, numera lokalkanalchef på SR, är idégivaren bakom Fria ordets dag. (Foto: Mats Carlsson-Lénart)

Han ringde chefen på SVT Småland som då var Lotta Orstadius samt chefredaktören för stadens stora tidning Smålandsposten – och de var genast med på att tillsammans. förverkliga idén om en Fria ordets dag.

– Och att vi nu upprepar evenemanget känns angeläget, efter allt fokus som varit på fake news och alternativa fakta, säger Myrestam.

”Sant eller falskt?”

Kärnfråga! – Lilla Aktuellts Kristoffer Fransson vann publiken på Fria ordets dag.

Kärnfråga! – Lilla Aktuellts Kristoffer Fransson vann publiken på Fria ordets dag. (Foto: Mats Carlsson-Lénart)

I Christina Nilsson-salen som är Växjö konserthus stora salong sitter cirka 250 sjätteklassare och stämningen är ganska hög.

Det är programmet i salen som inleder varje sjätteklass besök på Fria ordets dag. På scenen står Kristoffer Fransson från Lilla Aktuellt, tillsammans med Anneli Koskinen som till vardags gör nyheter i barnradion och Petronella A Lindgren, reporter på Smålandsposten.

– Sant eller falskt, frågar Kristoffer bestämt.

Publiken viftar vilt med röda och gröna lappar, just den här gången med en ganska stor röd övervikt eftersom frågan gällde om McDonalds serverar människokött i USA.

– Det här är en fantastisk möjlighet att nå ut till unga gällande viktiga frågor som källkritik och yttrandefrihet, säger Kristoffer Fransson till Vipåtv.

Entusiastiska sjätteklassare på Fria ordets dag i Växjö.

Entusiastiska sjätteklassare på Fria ordets dag i Växjö. (Foto: Mats Carlsson-Lénart)

Utmaning

Vid insläppet till salen står SVT Smålands nye chef Tomas Lundström och delar ut de röda och gröna lapparna till eleverna.

– Det här är verkligen en logistisk utmaning. Det finns drygt 1000 sjätteklassare i Växjö och för att det ska bli så bra som möjligt så delar vi upp dem i fyra omgångar, två på förmiddagen och två på eftermiddagen, förklarar han.

SVT:s redaktionchef i Småland Tomas Lundström förklarar Fria ordets dag-upplägget för divisionschefen Anne Lagercrantz.

SVT:s redaktionschef i Småland Tomas Lundström förklarar Fria ordets dag-upplägget för divisionschefen Anne Lagercrantz. (foto: Mats Carlsson-Lénart)

Förutom medvetenheten om att ”nyheter” inte alltid behöver vara sanna tog programledarna också upp andra baksidor med sociala medier.

– Att exempelvis förklara att det vi söker på registreras och att sen våra flöden sorteras utifrån det kändes viktigt eftersom publiken hänger så mycket på de plattformarna, säger Kristoffer Fransson.

”Du ska göra så här!” – SVT:s Kaisa Andersson instruerar en av hundratals elever som testade reporterrollen.

”Du ska göra så här!” – SVT:s Kaisa Andersson instruerar en av hundratals elever som testade reporterrollen under Fria ordets dag. (Foto: Mats Carlsson-Lénart)

Prova för att förstå

Efter scenprogrammet väller eleverna ut i foajén där de olika stationerna finns. Förutom SVT:s populära reportertesthörna är det en slagordsverkstad och en greenscreenstudio där 12-åringarna ska inspireras att omsätta något av det hört om yttrandefrihet och källkritik under scenprogrammet.

– Det handlar exempelvis om att förstå att bilder kan vara manipulerade och att försöka formulera tydliga budskap inom yttrandefrihetens gränser, förklarar Ulf Myrestam.

Och just att testa vad man får skriva och säga tycks vara intressant för många elever.

– Det är bra att få klart för sig vad yttrandefrihet är, säger Linnea Isaksson som går på Östergårdsskolan.

Att skapa slagord var en annan del av Fria ordets dag i Växjö.

Att skapa slagord var en annan del av Fria ordets dag i Växjö. (Foto: Mats Carlsson-Lénart)

P4 Kronobergs reporter Sam Edward som bl a suttit fängslad och torterats i Syrien för sina artiklars skull, var den enskilde person som fascinerande besökarna mest.

P4 Kronobergs reporter Sam Edward som bl a suttit fängslad och torterats i Syrien för sina artiklars skull, var den enskilde person som fascinerande besökarna mest. (Foto: Mats Carlsson-Lénart)

Chefsintresse

Efter Fria ordets dag i fjol är det många som blivit intresserade av Växjös koncept och på plats i Konserthuset i år fanns från SR bland andra radiochefen Cilla Benkö och från SVT bland andra Nyhetsdivisionens chef Anne Lagercrantz.

– Jag är uppriktigt imponerad! Av elevernas nyfikenhet och blandningen mellan djupt allvar och humor i diskussionerna och lärandet. När P4 Kronobergs reporter som flytt Syrien berättade om sina erfarenheter blev det så tydligt för alla i salen att yttrandefrihet är på liv och död. Vi kan aldrig ta den för given, säger Anne Lagercrantz som för övrigt har en dotter just i 6:an.

– Så jag vet hur svårflirtad, kräsen - och rolig den här målgruppen är!

Radiochefen Cilla Benkö språkar med en av sina medarbetare i Växjö, reportern Sam Edward.

Radiochefen Cilla Benkö språkar med en av sina medarbetare i Växjö, reportern Sam Edward. (Foto: Mats Carlsson-Lénart)

Får inte vara tråkigt

Vilket är då växjöarrangörernas råd till etablerade medier i andra städer som vill gå samman och jobba för ungas förmåga att tolka medieinnehåll.

– Det viktigaste är att det inte blir tråkigt! Hela dagen måste vara underhållande och spännande. Sen visar respons vi fick i fjol att de klasser som fick ut mest av sitt deltagande var de där läraren introducerat temat ”det fria ordet” redan innan besöket här och där man även hade en analys och summering dagen efter, säger Ulf Myrestam.

Men hur hinner redan pressade lokala redaktioner och kanaler med att ordna ett sådant här stort evenemang.

– För att detta känns viktigt på riktigt! Men utan samarbetet med de andra hade det inte gått, säger Ulf Myrestam.

Fria ordets dag i Växjö är ett samarbete mellan stadens stora medier; förutom SVT och SR är det också Smålandsposten.

Fria ordets dag i Växjö är ett samarbete mellan stadens stora medier; förutom SVT och SR är det också Smålandsposten. (Foto: Mats Carlsson-Lénart)

Lyckad dag

Efter en intensiv dag var arrangörerna mycket belåtna.

– Hela tillställningen kändes jättebra,. Vad jag förstod från de lärare som jag pratade med var de också väldigt nöjda och samma sak visade utvärderingen som vi arrangörer gjorde efteråt, säger Tomas Lundström.

Blir det en fortsättning?

– Definitivt! Vi sa direkt efteråt att ambitionen är att genomföra Fria ordets dag även 2018 och då vill jag gärna att vi är med. Det ligger helt i linje med vårt ansvar som public service-aktör och de strategier vi har, säger Tomas Lundström.

Och divisionschefen Anne Lagercrantz är öppen för att SVT kan medverka i fler satsningar av den här typen.

–Det vore roligt! Jag är säker på att vi ytterligare kan öka transparensen kring våra redaktionella val och arbetsmetoder.

Klass 6 från Nöbbele skola var nöjda med besöket på Fria ordets dag i Växjö.

Klass 6 från Nöbbele skola var nöjda med besöket på Fria ordets dag i Växjö. (Foto: Mats Carlsson-Lénart)

Programledarna på Fria ordets dag; Fr.v. Petronella A Lindgren, Kristoffer Fransson och Anneli Koskinen.

Programledarna på Fria ordets dag; Fr.v. Petronella A Lindgren, Kristoffer Fransson och Anneli Koskinen. (Foto: Mats Carlsson-Lénart)

247.e602927b0367954b71afe602927b0367

4 gillar detta

Prenumerera


Prenumerera på Vipåtv:s nyhetsbrev här:
Namn
E-postadress

Vipåtv

SVT:s interna nyhetstidning sedan 1991.

Webbadress: vipatv.svt.se

Twitter: @svt_vipatv

Adress: Vipåtv, SVT, KH-BVP

105 10 Stockholm

Kontakt

Redaktör: Charlotta Lambertz

E-post: vipatv@svt.se

Ansvarig utgivare: Sabina Rasiwala, kommunikationsdirektör