21 november

| Interntidning för Sveriges Television

  • Meny

Publicerad 1 september 2017 16:20 - Uppdaterad 4 september 2017 13:14

Halverad avgift för Måns mössa

När granskningsnämnden fällde ett SVT-inslag där artisten Måns Zelmerlöw tränade inför Vasaloppet ansåg nämnden att SVT skulle betala 50 000 kronor i särskild avgift.

Nu har förvaltningsrätten halverat den summan.

Inslaget sändes i SVT Nyheter Dalarna i februari 2016 och handlade om att artisten Måns Zelmerlöw var i Falun och tränade inför Vasaloppet.

Inslaget fälldes av granskningsnämnden för otillbörligt kommersiellt gynnande. Motiveringen var att logotypen för ett sportvarumärke och namnet på en hotell- och konferensanläggning på artistens kläder innebar ett gynnande som inte uppvägdes av ett tillräckligt informations- eller underhållningsvärde.

SVT argumenterade för motsatsen men inslaget fälldes och granskningsnämnden ansökte hos förvaltningsrätten om att SVT skulle betala 50 000 kronor i särskild avgift.

"Mått av uppsåt"

Avgiftens storlek avgörs bland annat av "överträdelsens art, varaktighet och omfattning". Hänsyn tas exempelvis till det "mått av uppsåt, nonchalans eller systematiskt handlande" som ligger bakom överträdelsen.

I sitt yttrande till förvaltningsrätten argumenterade SVT för att granskningsnämndens ansökan skulle avslås och motiverade bland annat med att betona att inslaget var ett nyhetsinslag.

Det spelades in med kort varsel och inspelningen skedde under förhållanden som SVT inte styrde över, direkt i anslutning till artistens träning. 

25 000 kronor

Förvaltningsrätten tog intryck av SVT:s argumentation. I domen som nu kommit är avgiften sänkt till 25 000 kronor.

Förvaltningsrätten skriver som motiv att "Tidigare har SVT påförts 25 000 kr när det otillbörliga gynnandet skett i ett regionalt program. Vidare hade SVT, mot bakgrund av att programmet var ett nyhetsinslag som spelades in med kort varsel i en miljö som SVT inte hade kontroll över, små möjligheter att undvika att varumärkena exponerades."

247.e602927b0367954b71afe602927b0367
Chef SVT Programetik

6 gillar detta

Prenumerera


Prenumerera på Vipåtv:s nyhetsbrev här:
Namn
E-postadress

Vipåtv

SVT:s interna nyhetstidning sedan 1991.

Webbadress: vipatv.svt.se

Twitter: @svt_vipatv

Adress: Vipåtv, SVT, KH-BVP

105 10 Stockholm

Kontakt

Redaktör: Charlotta Lambertz

E-post: vipatv@svt.se

Ansvarig utgivare: Sabina Rasiwala, kommunikationsdirektör