15 december

| Interntidning för Sveriges Television

  • Meny
Ända in i kaklet!  "Vi kommer att använda varenda liten stund till måndag morgon för att se till att allt sitter", säger Andre Pops.Foto: Mats Carlsson-Lénart

Ända in i kaklet! - Vi kommer att använda varenda liten stund till måndag morgon för att se till att allt sitter, säger André Pops. (Foto: Mats Carlsson-Lénart)

Publicerad 25 augusti 2017 07:00 - Uppdaterad 28 augusti 2017 17:57

Äntligen dags! På måndag kör vi!

På måndag startar Morgonstudion - SVT:s största satsning på länge.

– Stämningen inför premiären är lite pirrig. En blandning av stor förväntan och lite osäkerhet som det alltid är med något nytt, säger André Pops.

Uppe på V-plan i TV-huset råder febril aktivitet och det går inte att ta fel på att det är något alldeles extra på gång.

Den nya Morgonstudion är färdig och några av de som ska medverka torrkör, inte minst för att hitta ett tilltal och även hitta varandras personligheter. I redaktionslokalen bakom har onlineredaktionen flyttat upp från nyhetshavet.

Konsten att hitta ett tilltal.

Konsten att hitta ett tilltal. (Foto: Mats Carlsson-Lénart)

– Stämningen är god men fokuserad! Vi har otroligt många små nya detaljer som vi ska få att funka fram till starten. Allt från grafiska bitar, till att kunna höja och sänka stolarna i studion, säger programledaren Pelle Nilsson, som inte torrkör när Vipåtv kommer förbi.

Ny kollega

Pelle är liksom flera av de andra som kommer att synas i Morgonstudion välbekant för morgonpubliken genom gamla morgonprogrammet, men hans nya parhäst som programledare Carolina Neurath är helt ny på SVT.

– Det blir spännande att få jobba upp en relation med en ny kollega!

Orosmoln? Men både Vädrets Pia Hultgren och Sportens Dusan Umičević är morgonvana SVT-medarbetare.

Orosmoln? Men både Vädrets Pia Hultgren och Sportens Dusan Umičević är morgonvana SVT-medarbetare. (Foto: Mats Carlsson-Lénart)

"Roligt och spännande"

Morgonstudions tre första dagar körs av det andra programledarparet Karin Magnusson och André Pops och med Åsa Avdic som nyhetsankare.

– Det känns väldigt bra inför premiären. Tror att jag är lugnast av alla. Det kanske jag kommer få äta upp, men just nu känns det mest roligt och spännande, säger Åsa.

Den tidigare programledaren för Gomorron Sverige går nu inte bara in i ett nytt program utan också i en delvis ny roll.

– Det stämmer, men jag hoppas kunna ta med mig en del av mitt "vanliga" programlederi som nyhetsankare också, och förhoppningsvis hitta fram till ett tilltal som känns både "nyheter" men också "morgonstudion".

Nattarbete

På måndag kl 06.00 är det premiär för Morgonstudion.

På måndag kl 06.00 är det premiär för Morgonstudion. (Foto: Mats Carlsson-Lénart)

André Pops å sin sida våndas lite över sina kommande arbetstider.

– Jag är verkligen inte morgonmänniska! Men vi har ju fyra barn hemma så jag har förändrats från snoozare till att ändå kunna gilla även hyfsat tidiga morgnar. Fast nu snackar vi ju om nattarbete! – 03.30 ska vi vara på plats på redaktionen och det har jag ingen aning om hur det ska gå till.

Tätare samarbete

Redaktör Johan Lundin ser fram mot en tätare sammanflätning av nyheter och övrigt innehåll i nya Morgonstudion.

Redaktör Johan Lundin ser fram mot en tätare sammanflätning av nyheter och övrigt innehåll i nya Morgonstudion.

Av Morgonstudions totalt sex redaktörer ska två alternera som nyhetsredaktörer medan fyra ska arbeta med det övriga innehållet.

– Efter att ha sett Morgonstudions nyheter ska man känna sig uppdaterad, från nyheter till sport, nöje och kultur. Men vi ska försöka bli lite mer berättande i text och ton i nyhetssändningarna, förklarar Johan Lundin som är en av Morgonstudions nyhetsredaktörer.

Hur du ser på den nya satsningen och vad du hoppas på?

Det är väldigt roligt att få vara med och starta ett nytt program. Det blir ett mycket tätare samarbete mellan nyheter och studiogänget, vi blir mycket mer delaktiga i planeringen av sändningarna än vad vi har varit tidigare, säger Johan Lundin.

Har koll

Marit Hübinette och Malin Küller leder utvecklingen av Morgonstudion.

Marit Hübinette och Malin Küller. (Foto: Mats Carlsson-Lénart)

De SVT:are som ända sen i vintras jobbat med att skapa och hålla ihop det mycket stora projektet Morgonstudion, Malin Küller och Marit Hübinette, får nu snart se frukten av sitt hårda arbete.

– Vi har kontroll, definitivt. Trots att nya saker uppstår så är det kontrollerade problem. Men hela programmet kommer att utvecklas efterhand såklart, säger Marit Hübinette.

Och hur känns det inför måndagen?

– Nervöst, läskigt och härligt. En berg- och dalbana varje dag, precis som det ska vara! Men allt går framåt i planerad takt. Och det här är nog det roligaste jag gjort, så jag njuter samtidigt, säger Marit Hübinette.

Andre Pops och Karin Magnusson programleder Morgonstudions premiär på måndag.

André Pops och Karin Magnusson programleder Morgonstudions premiär på måndag. (Foto: Mats Carlsson-Lénart)

Överväldigad

Första dagen efter semestern så var högsta nyhetschefen Anne Lagercrantz uppe och hälsade på i den nya studion på V-plan.

– Före sommaren var jag lite bekymrad och undrade - utan att visa det för någon - om vi verkligen skulle hinna i tid till premiären, men då när jag häromveckan kom upp på v-plan blev jag överväldigad och kände i magen – det här är ett modernt mediehus som älskar journalistik, säger Anne Lagercrantz.

Driv och vilja finns

Fr.v. Pia Hultgren, Dusan Umičević, Andre Pops och Karin Magnusson.

Fr.v. Pia Hultgren, Dusan Umičević, Andre Pops och Karin Magnusson. (Foto: Mats Carlsson-Lénart)

Och att förväntningarna på Morgonstudion är höga, både internt och externt, finns det en stor medvetenhet om i det kontrollerade kaos som just nu råder på V-planet.

­– Verkligen! Allt SVT gör berör, i synnerhet när det gäller stora förändringar i utbudet som ju detta är, säger Pelle Nilsson.

– Stämningen är pirrig, en blandning av stor förväntan och lite osäkerhet som det alltid är med något nytt. Men i gruppen finns ett väldigt driv och en stark vilja att tillsammans skapa något nytt och unikt för SVT, säger André Pops.

Morgonstudions Instagram ligger uppe sedan några dagar tillbaka på adress: "svtmorgonstudion".

Morgonstudion:

SVT1: måndag-fredag 06.00-09.10

Programledare:
Karin Magnusson, André Pops, Carolina Neurath, Pelle Nilsson.

Nyhetsankare:
Åsa Avdic, Alexander Norén.

Redaktörer:
Mats Benesch, Nils Eriksson, Anna Linnér Franzén, Aleksander Kovacevic, Johan Lundin, Karin Moberger

Studion skapad av:
Jan Schedin

247.e602927b0367954b71afe602927b0367

14 gillar detta

Prenumerera


Prenumerera på Vipåtv:s nyhetsbrev här:
Namn
E-postadress

Vipåtv

SVT:s interna nyhetstidning sedan 1991.

Webbadress: vipatv.svt.se

Twitter: @svt_vipatv

Adress: Vipåtv, SVT, KH-BVP

105 10 Stockholm

Kontakt

Redaktör: Charlotta Lambertz

E-post: vipatv@svt.se

Ansvarig utgivare: Sabina Rasiwala, kommunikationsdirektör