15 november

| Interntidning för Sveriges Television

  • Meny
En man fått sitt ben bortsprängt av en mina. Niclas Berglund, Stefan Åsberg, Henrik Silver och Bengt Norborg agerar snabbt för att stoppa blödningarna.

I den verklighetstrogna övningen har en man precis fått sitt ben bortsprängt. Niclas Berglund, Stefan Åsberg, Henrik Silver och Bengt Norborg agerar snabbt för att stoppa blödningarna. (foto: Per Westergård)

Publicerad 23 augusti 2017 07:00 - Uppdaterad 24 augusti 2017 17:26

Pulshöjande säkerhetsutbildning för utrikeskorrarna

Det blir allt farligare att arbeta som journalist. Både i konfliktområden runt om i världen, men även i Sverige.

Därför får alla SVT:s journalister en utbildning i personlig säkerhet. För dem som jobbar utomlands sker det under mycket realistiska former.

Efter en lång arbetsdag någonstans i Mellanöstern tar SVT:s utsända igen sig på ett café. Plötsligt bryts stillheten av att en kraftfull bomb exploderar precis utanför dörren. Först kommer tryckvågen, sedan hörs skrik i panik.

Alla i rummet kastar sig ner på golvet. Några börjar försiktigt skaffa sig en överblick över vad som har hänt och den syn som möter dem när de kikar ut genom dörren är förfärlig. Där ligger ett stort antal svårt skadade människor.

Och flera av de lemmar de ser sitter inte längre ihop med någon kropp.

Från säkerhetsövningen  - en man har fått sitt ben bortsprängt av en mina.

Från säkerhetsövningen - en man har fått sitt ben bortsprängt. (foto: Per Westergård)

Vad ska jag göra nu?

Den frågan tvingas varje kännande reporter reflektera över. Eller mer hårdraget; bevaka eller rädda liv?

Journalisterna på plats tittar varken åt kameran eller telefonen, istället börjar de släpa in de svårast skadade till den relativa säkerheten inne på caféet.

De bär in de skadade på caféet där de fortsätter med första hjälpen-insatser.

De bär in de skadade på caféet där de fortsätter hjälpa de skadade. (foto: Per Westergård)

Några försöker stoppa blödningar medan andra larmar polis och ambulans, och ganska snart övergår den inledande förvirringen till ett mer kontrollerat kaos.

Alla gör sitt bästa. Inte alltid perfekt, men ändå mer eller mindre rätt.

Carina Bergfeldt pratar lugnande med en skadad man.

Carina Bergfeldt tar hand om en skadad man. (foto: Per Westergård)

Beröm och kritik

Strax därefter kommer en order om att övningen ska avbrytas.

– Bra jobbat, jag är imponerad över att ni så snabbt bestämde er för att dra in de skadade till caféet, där var ni betydligt säkrare än om ni hade försökt rädda deras liv ute på torget, säger övningsledaren.

De personer som nyss var döende sätter sig upp och börjar berätta om hur de upplevde det omhändertagande de fick. De delar ut en hel del beröm, men även kritik. Bland annat att få av livräddarna pratade lugnande med dem.

Något man inte bara ska göra för att vara medmänsklig utan även för att det sänker pulsen hos de skadade. Det är viktigt eftersom det gör det lättare att få stopp på livshotande blödningar.

Figuranterna i övningarna är brittiska soldater som alla fått kroppsdelar bortsprängda i Mellanöstern.

Figuranterna i övningarna är brittiska soldater som alla fått kroppsdelar bortsprängda. (foto: Per Westergård)

Brittiska soldater

Figuranterna i övningen vet vad de talar om. De är alla före detta brittiska soldater som har varit verksamma i Mellanöstern, och de har alla fått egna kroppsdelar bortsprängda.

– Eftersom de har upplevt den här situationen på riktigt kan de ge övningsdeltagarna återkopplingar som få andra. Förhoppningsvis gör det övningarna mer givande än om vi som förr hade använt oss av dockor, säger Mostafa Schurmann som är personsäkerhetsansvarig på SVT.

Mostafa Schurmann som är personsäkerhetsansvarig på SVT.

Mostafa Schurmann, personsäkerhetsansvarig på SVT. (foto: Per Westergård)

Journalister måltavlor

Bakgrunden till säkerhetsövningen är given. Det har helt enkelt blivit farligare att vara journalist. I många konflikter är mediepersoner idag en måltavla, därför går det inte längre att som tidigare inbilla sig att ett pressleg är den enda säkerhetsutrustning man behöver.

Även på SVT fanns länge en naiv syn på säkerhet.

– I mitten av 1990-talet var det ingen som reflekterade över att vi skulle ha någon form av säkerhetsplanering eller utbildning. Och ingen frågade när vi kom hem från en resa om vi hade varit med om något som vi behövde bearbeta, berättar utrikesrävarna Bengt Norborg och Henrik Silver.

Diskussion i en vägspärr.

Diskussion i en vägspärr. (foto: Per Westergård)

Specifika behov

Sedan dess har allt förändrats och idag får alla korrar och utrikesreportrar minst ett par dagars utbildning varje år. Tidigare har dessa genomförts på Räddningsverkets övningsområde eller hos försvaret.

Även om övningarna och förutsättningarna var bra var de inte anpassade till journalisters specifika behov. Därför tar SVT från och med i år över hela ansvaret för journalisternas grundläggande säkerhetsutbildning.

Överfall.

Överfall. (foto: Per Westergård)

Sju olika spelplatser

Mostafa Schurmann, och hans kollegor på SVT:s säkerhetsavdelning, har under några dagar fått tillgång till Studio 1 i tv-huset i Stockholm. Där har de tillsammans med företagets scenografer skapat sju olika spelplatser.

En är en hårt bevakad vägspärr och en annan ett minfält där en kollega precis fått ett ben bortsprängt. I andra miljöer blir journalisterna handgripligt överfallna med både skjutvapen och knivar.

x
v

– Alla korrarna är redan väldigt duktiga, men genom att skapa mer verklighetstrogna miljöer hoppas vi att de ska lära sig än mer. Inte minst eftersom de här får öva samtidigt som pulsen rusar. Det är också något korrarna har efterfrågat, de vill komma närmare tänkbara händelser än vad vi har kunnat erbjuda tidigare, säger Mostafa Schurmann.

In på bara skinnet

Tanken är att de in på bara skinnet ska få uppleva hur det är att bli överfallna och se personer med bortsprängda kroppsdelar. Allt för att de ska få en känsla av hur de kan komma att reagera, och agera, i ett verkligt kritiskt läge.

– Förhoppningsvis bidrar övningarna till att vi kan agera klokare i ett skarpt läge, säger Johan Ripås som har varit SVT:s korrespondent i Afrika i sex år.

Där har han varit med om att hålla personer i sin famn medan de försvinner bort till döden.

– För att klara av det har jag varit tvungen att lära mig mer om vem jag är, och om vad jag själv anser är viktigast att göra när något dramatiskt händer. Kombinationen av egen erfarenhet och utbildning är till stor hjälp men fortfarande är det väldigt tufft varje gång jag möter lidande barn.

Johan Ripås blir överfallen av en man med kniv i ett hem när han ska göra en intervju.

Johan Ripås blir överfallen av en man med kniv i ett hem när han ska göra en intervju. (foto: Per Westergård).

Stefan Åsberg som får kämpa för sitt liv när han blir överfallen med kniv.

Stefan Åsberg försöker skydda sig när han blir överfallen av knivmannen. (foto: Per Westergård)

Sjukvårdsutbildning

Trots allt journalister utsätter sig för, inte minst när de närmar sig en krigsfront, finns det en fara som överskuggar alla andra. Det är risken att råka ut för en trafikolycka. Det är också en situation som flera av korrespondenterna har upplevt, om än inte egna olyckor men väl att komma till en plats där de måste ta hand om svårt skadade personer.

– För mig är därför sjukvårdsutbildningarna de mest värdefulla, de bidrar till att jag numera känner mig ganska säker på vad jag ska göra om något händer, säger Stina Blomberg som bevakar Mellanöstern med Beirut som bas.

Det finns det en fara som överskuggar alla andra. Risken att råka ut för en trafikolycka.

Det finns det en fara som överskuggar alla andra. Risken att råka ut för en trafikolycka. (foto: Per Westergård)

Egna upplevelser

Övningarna i alla ära men de flesta deltagarna är överens om en sak. De bästa lärarna är de som själva bär på egna upplevelser.

Det vet även Mostafa Schurmann och därför har alla dem han har anlitat för att spela militärer, rebeller och lokalbefolkning erfarenheter från krigsområden. Det betyder att de kan därför ge råd förankrade i egna upplevelser.

Bert Sundström i en vägspärr.

Bert Sundström i en vägspärr. (foto: Per Westergård)

– När ni kommer till en vägspärr ska ni ta det lugnt och sluta snacka så mycket. Det gäller framförallt er kvinnor, om ni hotar en officers auktoritet ökar risken för att något otrevligt ska hända. Ge istället bort små gåvor, gärna vatten och cigaretter men var försiktig med att sticka till någon pengar.

Lika viktigt är alla de anekdoter som korrarna berättar för varandra. Inte minst de som handlar om obehagliga upplevelser, och hur de har löst dem.

Det här är allvar

Även om en och annan av de mer erfarna korrarna konstaterade att de otaliga gånger har fått lära sig hur man förbinder sår eller agerar i en vägspärr var det ingen som klagade. Alla var helt på det klara med att det här är allvar.

Det gäller inte minst Anne Lagercrantz som är högsta chef för nyheter och sport på SVT men som ändå valde att vara med under övningarna.

– Jag har varit med och begravt tre kollegor som blivit dödade under tjänstgöring utomlands. Därför vet jag att det här inte är någon lek. Det vi lär oss här kan hända på riktigt.

Genomgång av övningarna.

Feedback på övningarna. (foto: Per Westergård)

Kommande valrörelse

Även om riskerna är störst i konfliktområden utomlands finns det även ett ökat hot mot SVT:s medarbetare i Sverige.

Därför har omkring 900 personer fått en grundläggande säkerhetsutbildning. Ett arbete som fortsätter under hösten, inte minst med tanke på den kommande valrörelsen.

247.e602927b0367954b71afe602927b0367

19 gillar detta

Prenumerera


Prenumerera på Vipåtv:s nyhetsbrev här:
Namn
E-postadress

Vipåtv

SVT:s interna nyhetstidning sedan 1991.

Webbadress: vipatv.svt.se

Twitter: @svt_vipatv

Adress: Vipåtv, SVT, KH-BVP

105 10 Stockholm

Kontakt

Redaktör: Charlotta Lambertz

E-post: vipatv@svt.se

Ansvarig utgivare: Sabina Rasiwala, kommunikationsdirektör