21 november

| Interntidning för Sveriges Television

  • Meny
Intresset av att se vad SVT har att bjuda på i höst var stort bland pressen.

HR- och kommunikationsdirektör Sabina Rasiwala hälsar media välkommen till presentationen av SVT:s höstutbud. (foto: Janne Danielsson)

Publicerad 17 augusti 2017 14:00 - Uppdaterad 21 augusti 2017 16:32

SVT:s utbud i höst vill ge fler perspektiv

Intresset från media var stort när SVT presenterade höstens utbud på torsdagsförmiddagen.

Ett 70-tal journalister och fotografer fanns på plats i studio 2 i Stockholm – och det blev både skratt och applåder när programmen presenterades och visades.

Vd Hanna Stjärne inledde pressträffen med SVT:s nya vision: ”Vi vill att alla i Sverige blir mer nyfikna och insatta”.

- Hur gör man det? Jo, genom att i våra program ge fler perspektiv och fler tankar, sa hon och förklarade:

- Vi lever i en tid med ett enormt flöde av information. Trots det finns det en risk att informationen som når oss blir smalare än tidigare eftersom vi själva väljer vad vi vill ta del av. Det finns en risk att det bekräftar det jag redan tänker och tycker, och utmanar mig inte. Därför vill vi utmana tittarna – och oss själva - att hela tiden söka nya perspektiv. Det gör vi på många olika sätt genom programmen i höst.

Ett 60-tal journalister hade kommit för att se vad SVT bjuder på i höst.

Ett 60-tal journalister hade kommit för att se vad SVT bjuder på i höst. (foto: Marika Ireblad)

Stark dramahöst

Programdirektör Jan Helin lyfte särskilt Morgonstudion, som har premiär den 28 augusti - och SVT:s nya true-crime-satsning Helikopterrånet, som sänds i sex avsnitt i höst. En detaljerad genomgång av ett av världens mest spektakulära brott - rånet mot en värdedepå i Västberga 2009.

Programdirektör Lena Glaser berättade om SVT:s starka dramahöst och nämnde storsatsningar som Vår tid är nu, Jordskott II, Saltön och Bron IIII. Hon berättade också att Erik Haag och Lotta Lundgren kommer tillbaka med en ny serie om emigration - och att ny programledare för Kobra blir Parisa Amiri.

Intervjuer

Efter visningen av den 40 minuter långa presentationen av ett urval av höstens program, blev det intervju- och fotomöjligheter för pressen.

(Längre ner i artikeln presenteras några av höstens nya program)

Mark Levengood, som i höst medverkar i både Tro, hopp och kärlek, och ett program om Luther, invervjuas.

Mark Levengood, som i höst medverkar i både Tro, hopp och kärlek, och ett program om Luther, invervjuas. (foto: Marika Ireblad)

Carolina Klüft och Micke Leijnegard, programledare för Duellen som startar på lördag, intervjuas.

Carolina Klüft och Micke Leijnegard, programledare för Duellen som startar på lördag, intervjuas. (foto: Marika Ireblad)

Erik Haag, Lotta Lundgren, Kakan Hermansson, Olof Wretling och Karin af Klintberg.

Erik Haag, Lotta Lundgren, Kakan Hermansson, Olof Wretling och Karin af Klintberg intervjuas för nya programmet Bye bye Sverige. (foto: Marika Ireblad)

Henrik Schyffert intervjuas för sin medverkan i Köttets lustar - ett program om att äta kött.

Henrik Schyffert intervjuas för sin medverkan i Köttets lustar - ett program om att äta kött. (foto: Marika Ireblad)

Programdirektör Jan Helin samtalar med Morgonstudions programledare Karin Magnusson och André Pops

Programdirektör Jan Helin samtalar med Morgonstudions programledare Karin Magnusson och André Pops. (foto: Marika Ireblad)

Intervju med gänget bakom Fixa bröllopet.

Intervju med gänget bakom Fixa bröllopet. (foto: Marika Ireblad)

 

Här följer ett urval av höstens program i SVT:

Vår bästa tid är nu (foto: Johan Paulin)

Vår bästa tid är nu

Vår bästa tid är nu

Fredsdagen 1945 – andra världskriget är över och en ny, ljusare tid står för dörren. Mitt i firandet på Kungsgatan i Stockholm möts två främlingar i en hastig kyss, för att genast skiljas åt igen. Överklassflickan Nina och kökspojken Calle vet inte ännu att deras korta möte kommer att få en omvälvande betydelse i många människors liv. En familjekrönika om kärlek, konflikter och framtidshopp. (2 oktober kl 20.00, 1:10)

Jordskott II

Moa Gammel är tillbaka som polisen Eva Thörnblad i den andra säsongen av Jordskott. Två år har gått sedan de upprivande händelserna i Silverhöjd. Eva har lämnat den trollska skogen bakom sig och återvänt till storstadens grå betong. Men när naturens mytiska krafter hittar henne tvingas hon konfrontera sina mörkaste minnen för att rädda sig själv och dem hon älskar. (15 oktober kl 21.00, 1:8)

Morgonstudion

Morgonstudion

Morgonstudion (foto: Janne Danielsson)

Det nya morgonprogrammet Morgonstudion, som har premiär 28 augusti, blir helt inriktat på nyheter, med täta uppdateringar, analyser och förklaringar om vad som hänt – och livesändningar med SVT:s reportrar ute på fältet, både i Sverige och utomlands.

– Målet är att leverera landets mest spännande nyhetsprogram på morgnarna, med högre tempo och mitt i nyhetsfåran. Publiken kommer att möta både välkända SVT-profiler och nya ansikten, säger Charlotta Friborg, programchef och ansvarig utgivare på SVT Nyheter. (28 augusti kl 06.00)

Brottsligt

Brottsligt

Brottsligt (foto: Janne Danielsson)

Brottsligt är barnens eget program om brottslighet. I programmet berättar barn själva om brott de varit utsatta för eller vittnen till. De får också träffa före detta brottslingar och ställa sina frågor till dem för att få reda på hur de tänkte.

Programledaren Sofia Rågenklint har vid sin sida polisen Alexandra Goncalves, som kan berätta allt om brott och om vad polisen gör för att förhindra och utreda dem. Tillsammans visar de upp alla spännande och lite farliga saker som polisen gör i sitt yrke. (3 september kl 19.10 i Barnkanalen, 1:8)

Bästa mannen

Bästa mannen

Bästa mannen (foto: Mattias Ankrah)

Hänger våld och testosteron ihop? Varför är det så svårt för många män att visa känslor? Och hur blir man en jämställd man fullt ut?

I Bästa mannen undersöker journalisten och programledaren Fredrik Önnevall ämnet maskulinitet. Han gör det genom personliga möten med kända svenska män. Som coach och samtalspartner har han psykologen och maskulinitetsforskaren Thomas Johansson.

Medverkande bland andra Mikael Tornving, Bob Hansson, Smail Nascimento, Björn Ferry, Musse Hasselvall, Ola Salo och Alexander Bard. (12 oktober kl 21.00, 1:3)

En kärlekshistoria

En kärlekshistoria

I En kärlekshistoria möter Ann-Marie Rauer bland annat Christer Björkman och Martin Kagemark. (foto: Markus Lindgren)

Ann-Marie Rauer träffar kända par som arbetar med kultur och dessutom lever tillsammans. I sex program möter hon några av våra mest folkkära skådespelare, författare och musiker och pratar om både jobb och kärlek. (4 oktober kl 21.00, 1:6)

Sveriges fetaste hundar

Sveriges fetaste hundar

Sveriges fetaste hundar (foto: Magnus Liam Karlsson)

I Sveriges fetaste hundar möter vi människans bästa vän som behöver hjälp att gå ner i vikt.

Träffa Findus som åker omkring i sin blå hundvagn och inte får den motion en yorkshire-terrier behöver. Och lhasa hapso/pomeranianvovven Bobby som äter det mesta. Tyvärr ingår inte hundmat i hans kostplan.

Genom konkreta tips, inspiration och utmaningar från erfarna hundcoacher får hundarna Isabelle, Bobby, Noah och Findus förutsättningar till ett mer positivt liv. (8 november, åtta avsnitt)

Första dejten

Första dejten

Nyproducerad svensk dejtingserie där noggrant matchade singlar, ung som gammal, träffas på en första middagsdejt.

Ingenting är så pirrigt och nervöst som en blinddejt, där kameror dessutom fångar varje ögonblick, från anspänningen vid första blicken till slutet när paren ska säga hej då. Restaurangen är riggad med fjärrstyrda kameror som registrerar allt som sker och sägs.

Som tittare ser du dejterna ungefär som en fluga på väggen, du märker direkt när allt klaffar, eller när det bara blir pinsamt och fel. Kan det här vara början på en relation?

Första dejten har blivit en succé i många länder och produceras av Warner, tillsammans med SVT. (30 oktober kl 21.00, 1:8)

Bye bye Sverige

Erik och Lotta emigrerar

Erik och Lotta emigrerar i nya serien Bye bye Sverige. (foto: Nexiko)

Mellan 1850 och 1910 emigrerade en fjärdedel av Sveriges befolkning i hopp om en ljusare framtid i Amerika. Anledningarna att lämna Sverige var många.

Nu provar Erik Haag och Lotta Lundgren livet som emigrant. Varför valde så många att bryta upp, lämna allt de hade och ge sig ut på en osäker resa över ett farligt hav? Och vad väntade på andra sidan? Erik och Lotta gestaltar tiden i Sverige före emigrationen, själva resan och livet i det nya landet. Med på resan är också Olof Wretling och Kakan Hermansson.

Berättelsen om den flyktingvåg som en gång bestod av svenskar har aldrig varit så angelägen och relevant som nu. (7 december kl 20.00, 1:3)

Köttets lustar

Köttets lustar

Köttets lustar med Henrik Schyffert. (foto: Stina Stjernkvist)

Vi svenskar äter mer kött än någonsin. Sedan mitten av 1980-talet har köttkonsumtionen per person ökat med 50 procent.

Henrik Schyffert är den typiskt velande köttätaren. Han är precis som många av oss andra, äter kött till i stort sett varje måltid samtidigt som fler och fler rön säger att han inte borde det. Henriks son Limpan tycker  att Henrik äter för mycket kött och dessutom hycklar med det.

Henrik är van jägare och har dödat massvis av djur. Men aldrig ett djur han har känt. Limpan utmanar honom att lära känna ett djur, förstå det, och sedan döda och äta upp det. Henrik antar utmaningen och bestämmer sig även för att se industrin i vitögat. Kan det få honom att förändra sig? (7 debember kl 21.00, 1:3)

Smaker från Sápmi

Smaker från Sápmi

Smaker från Sápmi (foto: Hugo Ullberger/Lillasyster produktion)

I Sápmi finns en uråldrig men i allra högsta grad levande matkultur. En matlagningskonst baserad på ett naturnära och hållbart tänk, starkt förknippad med den samiska rennäringen.

Martin Jönsson, Maret Rávdná, Greta och Linn Huuva arbetar alla som kockar och matkreatörer djupt rotade i den samiska matkulturen. Vi får vi en unik inblick i deras liv och arbeteoch får höra hu de tänker kring mat och traditioner. (8 november kl 20.30, 1:6)

Heja Kosovo friskt humör

Heja Kosovo, friskt humör

Heja Kosovo, friskt humör (foto: SVT)

Tom Alandhs nya dokumentär är en film om Sverige och om drömmar. Mot alla odds.

Det blev inget VM i fotboll för den nya lilla nationen Kosovo. Storstryk i kvalet mot Kroatien och chanslösa mot Ukraina, Turkiet och Island. Men en poäng borta mot Finland ger förbundskaptenen Albert Bunjaki från Skövde och förre Elfsborgsstjärnan Arber Zeneli hopp om EM-spel 2020. (sänds i november)

Brevet till farmor

Vanna Rosenberg söker efter sin farmors rötter. I en tågvagn på väg till Auschwitz lovade Vanna Rosenbergs blivande farmor och farfar varandra att om de överlevde skulle de söka efter varandra i två år. Den 22 augusti 1946 anländer Hala Rosenberg till Sverige. Hon ansöker om uppehållstillstånd och som skäl för sin ansökan uppger hon kärlek.

I dokumentärserien Brevet till farmor får vi under fyra halvtimmar följa skådespelaren Vanna Rosenberg och hennes resa till Polen där hennes farmor växte upp under andra världskriget. (sänds i december, 1:4)

Fixa bröllopet

Fixa bröllopet

Fixa bröllopet (foto: Magnus Liam Karlsson)

Tänk dig att dina barn får i uppdrag att planera ditt bröllop. Hur skulle det sluta? Precis det händer i Fixa bröllopet. Barnen får makten att bestämma allt om sina föräldrars bröllop – och föräldrarna vet ingenting förrän på bröllopsdagen.

Fixa bröllopet bygger på ett brittiskt format. BBC-serien Marrying mum and dad har sänts under flera säsonger och blivit en stor succé i England. (3 november kl 19.10 i Barnkanalen, 1:10)

Ebbots ark

Ebbots ark

Ebbots ark (foto: Janne Danielsson)

I höst kan du hänga med på en musikalisk resa på skutan TS Westkust, med tolkningar du aldrig hört förut. Kapten på båten är Ebbot Lundberg. I varje avsnitt bjuder han ombord tre artister som var och en har med sig ett soundtrack som är starkt kopplat till en viktig händelse i livet.

Det blir spontana spelningar på oväntade platser och varje avsnitt avslutas med en konsert inför publik med alla artisterna på scen.

Artisterna som bjuder på tolkningar av sina favoritlåtar i Ebbots ark är Miriam Bryant, Veronica Maggio, Kapten Röd, Ane Brun, Tommy Körberg, Loreen, Adam Pålsson, Joy M’Batha, Lasse Holm, Per Andersson, Loney Dear, Rebecca & Fiona, Ola Salo, Hurula och Annika Norlin. (17 septemberkl 20.00, 1:5)

247.e602927b0367954b71afe602927b0367

6 gillar detta

Prenumerera


Prenumerera på Vipåtv:s nyhetsbrev här:
Namn
E-postadress

Vipåtv

SVT:s interna nyhetstidning sedan 1991.

Webbadress: vipatv.svt.se

Twitter: @svt_vipatv

Adress: Vipåtv, SVT, KH-BVP

105 10 Stockholm

Kontakt

Redaktör: Charlotta Lambertz

E-post: vipatv@svt.se

Ansvarig utgivare: Sabina Rasiwala, kommunikationsdirektör