13 november

| Interntidning för Sveriges Television

  • Meny
Fulufjällets nationalpark

Fulufjällets nationalpark (foto: SVT)

Publicerad 14 augusti 2017 06:05 - Uppdaterad 16 augusti 2017 09:14

SVT åtalsanmäls för drönarflygning vid inspelning

Länsstyrelsen i Dalarna bedömer att SVT under inspelningen av programmet ”Det stora fågeläventyret” har flugit drönare på låg höjd i Fulufjällets nationalpark, i Älvdalens kommun.

Något som kan ha utsatt sällsynta arter för fara.

I nationalparken häckar den sällsynta jaktfalken, varför drönarflygningen misstänks utgöra brott mot artskyddsförordningen. Länsstyrelsen har åtalsanmält SVT, då man inte ansökt om tillstånd.

Produktionsbolag använde drönare

Det var när tv-programmet ”Det stora fågeläventyret” spelades in där, som delar av programmet gjordes med drönare i nationalparken.

Jaktfalken är skyddad enligt artskyddsförordningen, och häckar vid Njupeskärs vattenfall inne i parken. Länsstyrelsen befarar att SVT stört jaktfalken när de flugit med drönaren på låg höjd i just det området.

”Naturligtvis ska vi följa lagar”

Bengt Strömbro

Bengt Strömbro

– Jag har läst åtalsanmälan och skaffat mig en bild av läget. Vi behöver skyndsamt titta på det här tillsammans med programmets producenter, säger Bengt Strömbro, ansvarig utgivare för Det stora fågeläventyret.

– Naturligtvis ska vi följa de lagar och regler som följer med visad hänsyn till djur och växtliv, säger han till SVT Nyheter Dalarna.

Länsstyrelsen hävdar i sin åtalsanmälan att de enligt miljöbalken ska anmäla överträdelser till polis- eller åklagarmyndighet, om det finns misstanke om brott.

247.e602927b0367954b71afe602927b0367

0 gillar detta

Prenumerera


Prenumerera på Vipåtv:s nyhetsbrev här:
Namn
E-postadress

Vipåtv

SVT:s interna nyhetstidning sedan 1991.

Webbadress: vipatv.svt.se

Twitter: @svt_vipatv

Adress: Vipåtv, SVT, KH-BVP

105 10 Stockholm

Kontakt

Redaktör: Charlotta Lambertz

E-post: vipatv@svt.se

Ansvarig utgivare: Sabina Rasiwala, kommunikationsdirektör