9 december

| Interntidning för Sveriges Television

  • Meny
Scandinavian Screening tog plats i konsert- och operahuset Harpa, Reykjavik.

Scandinavian Screening tog plats i konsert- och operahuset Harpa, Reykjavik.

Publicerad 14 augusti 2017 07:00 - Uppdaterad 18 augusti 2017 10:08

Stort intresse för SVT-program på Scandinavian Screening

Scandinavian Screening bjöd på rekordmånga nordiska presentationer när det arrangerades i juni för fjärde gången.

Värdkanalen RUV välkomnade ett hundratal inköpare från hela världen till Reykjavik, där SVT bland annat presenterade Jonas Gardells nya drama.

Scandinavian Screening hålls vartannat år och den fjärde upplagan arrangerades av SVT Sales, DR Sales, YLE Sales, NRK, RUV, i samarbete med Nordic World, TV2 och med stöd av Danska filminstitutet, Norska filminstitutet, Isländska filminstitutet och Nordisk Film & TV Fond.

Rekordmånga dramaserier och dokumentärer presenterades och alla inköpare försågs med paddor laddade till bredden med de senaste programmen från de nordiska public service-bolagen.

Stort intresse för Norden

- Syftet med Scandinavian Screening är att samla de främsta spelarna på inköpssidan från hela världen och inspirera dem att ta del av det bästa nordiska produktionerna, inom alla genrer. De är intensiva dagar, och det står klart att intresset för Norden, och det vi producerar, fortfarande är stort! säger Paulette Rosas-Hott, chef för affärsutvecklingen på SVT Sales.

Paulette Rosas Hott

Paulette Rosas Hott, chef för affärsutvecklingen på SVT Sales (t h) i säljmöte. (foto: Niklas Ahlgren)

För första gången

Några program hade presenterats tidigare, exempelvis vid Berlins filmfestival och Series Mania, men de flesta projekten presenterades för första gången.

Exempel på dessa var Baltasar Kormákurs ambitiösa Independent People som är Islands hitintills mest ambitiösa film- och tv-drama, baserad på Halldór Laxness klassiker.

Även den isländska thrillern Valhalla Murders var en snackis under minimarknaden. DR presenterade deras nya familjedrama Liberty, med Sofie Gråbøl, Carsten Bjørnlund och Connie Nielsen i rollerna.

Regissören Simon Kaijser var på plats för att presentera SVT:s nya drama "De dagarna som blommorna blommar". Det är den tredje och sista titeln i Jonas Gardells trilogi som började med De halvt dolda (2009) och Torka aldrig tårar utan handskar (2013).

Filmlance presenterade även ett kommande svenskt projekt.

Jonas Gardells "Torka aldrig tårar utan handskar".

Jonas Gardells "Torka aldrig tårar utan handskar". På Scandinavian Screening presenterades sista titeln i trilogin, "De dagarna som blommorna blommar". (foto: Peter Cederling)

Gripande dokumentärer

Intresset för gripande och inspirerande dokumentärer är fortsatt starkt och SVT Sales har nyligen sålt dokumentärerna Rebellkirurgen till Italien (RAI), FN och övergreppen till Belgien (VRT) och Fallet Kevin till NRK och TV2 Danmark.

- Det är mycket nordiskt innehåll på marknaden så konkurrensen är tuff. Det är ofta många och ibland långa samtal som ligger bakom en försäljning, och innan dess en inte sällan snårig process gällande att lösa olika underliggande rättigheter, matcha speaker och översätta material för att göra ett program exportredo, säger Paulette Rosas-Hott och fortsätter:

- Därför är det extra kul när vi når ut brett med våra produktioner, som "Livet börjar vid 100" med Dagny Carlsson, som under våren gått till Al Jazeera English och japanska public service-bolaget NHK. Vad som skördas efter mötena i Reykjavik återstår att se, men det har varit mycket positivt.

105-åriga Dagny Carlsson

105-åriga Dagny Carlsson. (Foto: Mattias Ahlm/Sveriges Radio)

Nordisk turné

Förhoppningen är att Scandinavian Screening ska fortsätta sin turné av de nordiska huvudstäderna, där minimarknaden tidigare hållits i Köpenhamn, Stockholm, och nu Reykjavik.

Med andra ord är det inte omöjligt att Helsingfors står som värd 2019.

247.e602927b0367954b71afe602927b0367

6 gillar detta

Prenumerera


Prenumerera på Vipåtv:s nyhetsbrev här:
Namn
E-postadress

Vipåtv

SVT:s interna nyhetstidning sedan 1991.

Webbadress: vipatv.svt.se

Twitter: @svt_vipatv

Adress: Vipåtv, SVT, KH-BVP

105 10 Stockholm

Kontakt

Redaktör: Charlotta Lambertz

E-post: vipatv@svt.se

Ansvarig utgivare: Sabina Rasiwala, kommunikationsdirektör