19 november

| Interntidning för Sveriges Television

  • Meny
Abdullah Mohammad, Khaldon Moiesaty och Ghiramai Berhe arbetar på SVT:s rekvisitaförråd.

Abdullah Mohammad, Khaldon Moiesaty och Ghiramai Berhe arbetar på SVT:s rekvisitaförråd. (foto: Per Westergård)

Publicerad 21 juni 2017 07:00 - Uppdaterad 21 juni 2017 20:33

Mer mångfald i SVT:s ateljéförråd

SVT har som mål att bredda rekryteringen till företaget. I praktiken har det inte alltid fungerat så väl som det var tänkt, men nu gör ateljéförrådet ett nytt försök.

Tre nyanlända flyktingar har anställts och i sommar kommer fyra ungdomar från Botkyrka att få testa på hur det är att jobba på SVT.

Under tre år har Dag Strömqvist arbetat på ATV med representations- och inkluderingsfrågor. Ett arbete som mest handlat om att lyfta frågan och inspirera andra att anställa personer från underrepresenterade grupper.

– Det var ett fantastiskt spännande jobb och numera är jag dessutom chef för SVT:s ateljéförråd och därmed har jag fått möjlighet att ta mig an frågan mer praktiskt.

Dag Strömqvist

Dag Strömqvist

Det har han gjort genom att visstidsanställa tre personer som har kommit till Sverige som flyktingar under de senaste åren samt en person med en dold funktionsnedsättning.

– Jag vill ge dem en möjlighet att komma in i det svenska samhället och visa andra inom SVT allt är möjligt bara man har modet att testa!

Anställde tre istället för en

Bakgrunden till satsningen är att ateljéförrådet fick en vakans som måste fyllas. Men istället för att anställa en person valde Dag Strömqvist att anställa tre personer med ett 70-procentigt lönestöd från Arbetsförmedlingen.

– Genom att Arbetsförmedlingen står för en stor del av lönen kunde jag anställa fler personer utan att det kostade företaget något extra. Samtidigt menar jag att SVT måste ta ett samhällsansvar och se till att fler nyanlända flyktingar får möjlighet att komma ut på arbetsmarknaden.

Men det får inte ske på bekostnad av tillsvidaranställning av "ordinarie" underrepresenterade till vakanta tjänster. Det här är ett snabbt sätt att få in fler och visa på den nytta som finns med en ökad inkludering. Detta skapar också en möjlighet att slussa medarbetare vidare inom företaget.

Ghiramai Berhe

Ghiramai Berhe: "Det här är ett bra jobb och jag skulle gärna stanna. Inte minst eftersom mina kollegor hjälper mig att bli bättre på svenska." (foto: Per Westergård)

Tusentals föremål

Hittills är erfarenheterna goda. De tre nyanställda har börjat lära sig att hitta bland alla de tusentals föremål som finns på förrådet och kan nu i allt högre grad arbeta självständigt.

– Jag ser nu i praktiken hur olikhet berikar verksamheten. När vi som jobbar här idag möter nya personer uppstår ny kunskap som gynnar verksamheten. Att det har fungerat så bra som det har gjort beror till stor del på att de som jobbar här är så fantastiska och verkligen anstränger sig för att alla ska trivas, säger Dag Strömqvist.

För att bygga starkare relationer inom gruppen har Dag Strömqvist även sett till att de tre nya medarbetarna har fått presentera sig själva. Under ett gemensamt möte berättade de om varför de har kommit till Sverige och vad de har varit med om både i hemlandet och under vägen hit.

– Det var ett starkt möte som inte lämnade några ögon torra. Och jag är säker på att deras berättelser bidrar till att bygga starkare samhörighet inom gruppen.

Khaldon Moiesaty kommer i höst att börja som snickarlärling i ateljésnickeriet.

Khaldon Moiesaty kommer i höst att börja som snickarlärling i ateljésnickeriet. (foto: Per Westergård)

Tidsbegränsat

Ett krux finns. Anställningarna är tidsbegränsade. Helt säkert är att de som nu har fått jobb kan stanna i sex månader med det finns en möjlighet att förlänga avtalet i ytterligare sex. Sen är det slut.

En av dem som har fått jobb är Khaldon Moiesaty. Han arbetar just nu i möbelförrådet men kommer i höst att börja som snickarlärling i ateljésnickeriet.

– Jag tycker om att jobb och alla som jobbar här har gjort allt de har kunnat för att hjälpa mig. Men min stora dröm är att bli snickare och därför är jag glad att jag ska få börja som lärling på snickeriet.

Lärt känna fler svenskar

Även Abdullah Mohammad är tacksam över sitt jobb, inte minst eftersom det betyder att han nu har tagit ett första steg in på arbetsmarknaden och börjat lära känna fler svenskar.

– För mig är det viktigt att förstå hur svenskar lever och tänker. Men jag vill helst inte jobba här någon längre tid. Jag är utbildad konstvetare och konstnär. Därför letar jag nu efter en ateljé där jag kan fortsätta med mitt eget konstnärliga arbete.

a

"För mig är det viktigt att förstå hur svenskar lever och tänker", säger Abdullah Mohammad. (foto: Per Westergård)

Uppskattar arbetskamraterna

Den enda i gruppen som ser rekvisitaförrådet som en framtida arbetsplats är Ghiramai Berhe.

– Det här är ett bra jobb och jag skulle gärna stanna. Inte minst eftersom mina kollegor hjälper mig att bli bättre på svenska. Dessutom lär jag mig vad alla saker här på förrådet heter, säger han samtidigt som har rullar iväg med en vagn full av saker som ska upp på lagerhyllorna.

Ghiramai Berhe

Ghiramai Berhe (foto: Per Westergård)

Även de som har jobbat länge i förrådet uppskattar sina nya arbetskamrater.

– Språkligt kan det ibland vara en utmaning men de är vetgiriga och lär sig snabbt. Men jag lär mig även mycket av dem, säger Sören Björk som är handledare åt Khaldon Moiesaty.

Under sommarlovet kommer ytterligare fem personer till att få jobb på förrådet. Fyra av dem, varav två är nyanlända flyktingar, kommer från Botkyrka, en kommun som SVT sedan tidigare har ett samarbete med.

Abdullah Mohammad är utbildad konstvetare och konstnär.

Abdullah Mohammad är utbildad konstvetare och konstnär. (foto: Per Westergård)

"Mycket homogen grupp"

Dag Strömqvist är nöjd med att han på kort tid har kunnat öka mångfalden på sin arbetsplats. Samtidigt är han kritisk till hur SVT som helhet klarar av att bredda rekryteringen.

– Tittar man på dem som har anställts under året är det tydligt att det fortfarande är en mycket homogen grupp. Ska vi få till en förändring måste vi bli djärvare, utan att för den skull gå ifrån kravet att vi ska ha en kompetensbaserad rekrytering. Framförallt måste vi sluta tro att det går att lösa problemet med olika typer av projekt, de som kommer in den vägen ramlar ofta ur lika fort som de en gång kom in.

– Som företag måste vi även omdefiniera vad vilken kompetens vi faktiskt behöver. En av de största utmaningarna vi har är att både rekrytera och se till att vi långsiktigt kan behålla den nya kompetens de tillför. Det är en investering för framtiden.

"Min stora dröm är att bli snickare", säger Khaldon Moiesaty.

"Min stora dröm är att bli snickare", säger Khaldon Moiesaty. (foto: Per Westergård)

247.e602927b0367954b71afe602927b0367

28 gillar detta

Prenumerera


Prenumerera på Vipåtv:s nyhetsbrev här:
Namn
E-postadress

Vipåtv

SVT:s interna nyhetstidning sedan 1991.

Webbadress: vipatv.svt.se

Twitter: @svt_vipatv

Adress: Vipåtv, SVT, KH-BVP

105 10 Stockholm

Kontakt

Redaktör: Charlotta Lambertz

E-post: vipatv@svt.se

Ansvarig utgivare: Sabina Rasiwala, kommunikationsdirektör