15 november

| Interntidning för Sveriges Television

  • Meny
Stieg Trenter

I samband med att det är 50 år sedan Stieg Trenter gick bort publicerar Öppet arkiv ett minnesarkiv, där bl a Idag röd, visas. (foto: Carl-Johan Söder)

Publicerad 20 juni 2017 07:00 - Uppdaterad 21 juni 2017 20:33

Sommaren i Öppet arkiv - krim, nostalgi och kul väder

Öppet arkiv firar sommar med krim, Sommarlov och vacker Väderlek.

Öppet arkivs redaktör Marika Arsenius berättar här om sommarens godbitar:

I juni och augusti släpper Öppet arkiv två efterlängtade krimpaket, bland annat med Håkan Nessers karaktär Van Veeteren (Sven Wollter) och Skulden från 1982 med Gösta Ekman i huvudrollen.

Van Veeteren: Återkomsten med Sven Wollter.

Van Veeteren: Återkomsten med Sven Wollter. (foto: Carl-Johan Söder)

Krimpaket i juni:

Van Veeteren: Återkomsten 

Återkomstenlänk till annan webbplats (2001) Kriminalserie i tre delar som bygger på Håkan Nessers roman med samma namn. En kylig vårmorgon återvänder en man till sin hemort efter att ha avtjänat ett långt fängelsestraff för mord. Ett år senare hittas ett stympat lik i ett skogsbryn.

Kommissarie Van Veeteren (Sven Wollter) och hans kollegor ställs inför ett bisarrt och skrämmande människoöde. I rollerna: Sven Wollter, Claes Ljungmark, Jonas Falk, Åsa Karlin med flera.

Skulden med Gösta Ekman.

Skulden med Gösta Ekman. (foto: SVT)

Skulden

Skuldenlänk till annan webbplats (1982) Spionthriller i fyra delar.

Rune Strand är en journalist som lever ett stillsamt liv med sin familj i ett nyinköpt radhus. Men ekonomin går inte ihop och han försöker lösa sina problem genom att stjäla hemliga dokument och sälja dem vidare till främmande makt.

I rollerna: Gösta Ekman, Tintin Anderzon, Tomas Bolme ned flera. Manus av Rolf Börjlind efter Olle Högstrands roman.

Den perfekte tjuven

Den perfekte tjuvenlänk till annan webbplats (1979) Ett kriminaldrama som utspelar sig kring ett mystiskt förråd i Hammarbyhamnen i Stockholm. Efter en roman av den rumänske dramatikern Dan Tarchila. I rollerna: Ernst-Hugo Järegård och Jan Olof-Strandberg.

Profitörerna

Profitörerna (foto: SVT)

Profitörerna

Profitörernalänk till annan webbplats (1983) Efter Leif GW Perssons roman i Lars Björkmans bearbetning. Denna serie i tre delar baserar sig på tre faktiska rättsfall. I rollerna: Krister Henriksson, Sven Wollter, Tomas Pontén med flera.

Femte generationen

Femte generationen (foto: SVT)

Femte generationen

Femte generationenlänk till annan webbplats (1986) En science-fiction-thriller i tre delar om 18-årige Jens som kommer i kontakt med en biologisk superdator som är installerad på ett sjukhus.

Den artificiellt intelligenta maskinen tar egna beslut och manipulerar gravida kvinnors foster men börjar snart intressera sig även för Jens. I rollerna: Krister Henriksson, Margreth Weivers, Stig Grybe, Gunnel Fred, Tomas Fryk med flera.

Krimpaket i augusti

Publiceras 1 augusti kl 06:00.

Det grovmaskiga nätet

Van Veeteren: Det grovmaskiga nätat (2001)
Kriminalserie i tre delar som bygger på Håkan Nessers roman med samma namn.

Gymnasieläraren Jan Miller vaknar upp en morgon och hittar sin hustru mördad i badkaret. Han blir omedelbart misstänkt för mordet, men uppger att han inte har några minnen av vad som hände under kvällen och natten. I rollerna: Sven Wollter, Samuel Fröler, Marie Göranzon, Jonas Falk med flera.

Kvinna med födelsemärke

Van Veeteren: Kvinna med födelsemärke (2001)
Kriminalserie i tre delar som bygger på Håkan Nessers roman med samma namn. Fyra namn på en lista. Det enda de har gemensamt är att någon ringer dem och spelar samma stycke musik. Musik från ett förflutet som nu hunnit ikapp dem, i form av en kvinna med ett födelsemärke.

Fyra dödsdömda män, redo att strykas från listan en efter en om inte Van Veeteren och hans kollegor vid kriminalpolisen i Maardam hinner före. I rollerna: Sven Wollter, Björn Granath, Jonas Falk med flera.

Ramona

Ramona (2003)
Historisk spionthriller i två delar. Den unge kryptören Kernell arbetar inom underrättelsetjänsten under det kalla kriget. Efter att ha knäckt en hemlig kod dras han in i en spionhärva som sträcker sig ända över Östersjön. Det visar sig nämligen att det finns en läcka med täcknamnet Ramona inom den egna organisationen.

Nu gäller det att stoppa denna agent innan sveket hinner få förödande konsekvenser. Både Kernells eget mod och tron på uppdraget hinner dock ställas på hårda prov.
I rollerna: Morgan Alling, Björn Bengtsson, Johan Wahlström med flera.

Främmande makt

Främmande makt (1990)
Thriller om våld och solidaritet. Det börjar i Afrika. Två unga biståndsarbetare ser något de kanske inte borde sett. Det fortsätter i Malmö med en olyckshändelse, som kanske inte är en olyckshändelse.

Bevisbördan

Bevisbördan (1978)
Thriller efter Anders Bodelsens roman med samma namn. Bevisbördan är en psykologisk thriller om taxi-chauffören Martin Bendix som blir inkallad som vittne när man undersöker omständigheterna kring mordet pĺ 17-ĺriga Anni Larsson. Det står snart klart att Martin Bendix ljuger, men om vad?

Tippen

Tippen (foto: SVT)

Sommarlov

Barnkanalens Sommarlov är i full gång. Är du inte målgruppen? Då kanske du tjippade med Hajk, hängde med Skumberg och Ulla-Bella, eller samlade skräp med Tippen på sömniga sommarmorgnar? Öppet arkiv har samlat några av våra mest älskade sommarlovsprogram genom tiderna.

Här kan du se alla Öppet arkivs Sommarlovsprogramlänk till annan webbplats:

Hajks Bengt Alsterlind i högform visar bland annat hur man gör en knäppnöt och ubåtsmacka. Flera olika klipplänk till annan webbplats.

Solstollarna

Solstollarna med programledarna Ola Ström och Per Dunsö med programmets gästartist, Mandy Smith. (foto: SVT)

Solstollarna

Solstollarnalänk till annan webbplats (1985) Hela serien.

Rakt av

Rakt avlänk till annan webbplats (1988) Bengt Fahlström bjuder in bland annat Magnus Härenstam och Tomas di Leva.

Sommarlov (1990)länk till annan webbplats Klipp från när det heta bandet Sha-Boom gästade programmet.

Tippen

Tippenlänk till annan webbplats (1993) Klipp med de miljövänliga sopgubbarna Morgan Alling och Lars Beischer.

Sommarlov (1995)länk till annan webbplats Sara och Erik Haag visar kaninhoppningens ädla konst (klipp).

Salve

Salve – en medeltidssagalänk till annan webbplats (1998) Hela serien, omarbetad version

Mormors magiska vind

Mormors magiska vindlänk till annan webbplats (1999) Hela serien.

Tllbaka till Vintergatan

Tillbaka till Vintergatanlänk till annan webbplats (2003) Hela serien, omarbetad version.
Sommarkåken (2004) Direkt fortsättning på föregående års sommarlovsprogram Badeboda bolänk till annan webbplats

Sommarlovlänk till annan webbplats (2005) klipp med Håkan Hellström som sjunger ”En vän med en bil”.

Politikertema

Politiker i Öppet arkiv.

Politiker i Öppet arkiv.

Öppet arkiv har samlat ihop kollage med några av de aktuella politikerna inför Almedalen som går av stapeln 2 juli med bland andra Stefan Löfven, Annie Lööf, Ebba Busch Thor, Jimmie Åkesson, Anders Ygerman. Se alla kollage här:länk till annan webbplats

Väderlek

John Pohlman (Foto: Bertil S-son Åberg)

Meteorolog John Pohlman (Foto: Bertil S-son Åberg)

Inget engagerar väl svensken som vädret under semestertider? Öppet arkiv har samlat några av våra mesta, bästa och tidigaste meteorologer.

Och även när det inte går riktigt som planerat i rutan. Här kan du se vår samling av historiska väderklipp och blooperslänk till annan webbplats:

Fler bloopers och roliga klipp: Blooperslänk till annan webbplats:

Roliga klipp:länk till annan webbplats

Allsång på Skansen

Lars Berghagen

Lasse Berghagen i Allsången Foto: Carl-Johan Söder)

I Öppet arkiv kan du rappa med Bosse Larsson och Dr Alban, vicka på höfterna med Ricky eller lyssna på den unga sångfågeln Sanna Nielsen när hon som 11-åring uppträdde på Allsång på Skansen för första gången. Och mycket annat förstås.

Här kan du se alla Allsång på Skansen i Öppet arkiv med programledarna Bosse Larsson, Lasse Berghagen och Anders Lundinlänk till annan webbplats

Öppet arkiv firar

Kronprinsessan Victoria försöker lära sig att cykla som liten.

Kronprinsessan Victoria som liten. (Foto: Bo-Aje Melin)

Kronprinsessan Victoria 40 år

Öppet arkiv har allt från dopet till korvstoppningen med kungafamiljen.

Och den 10 juli är det premiär för Nyårsbesök på Drottningholm från 1982 där vi får se när Victoria övar på cykeln (och Carl-Philip trampar trehjuling samtidigt som Madelene körs omkring i barnvagnen).

Rederiet 25 år

Joker

Johannes Brost som Joker i Rederiet. (Foto: Bengt Wanselius)

230 timmar på Östersjön. Helt fri från sjösjuka. I augusti är det 25 år sedan Rederietlänk till annan webbplats sändes för första gången. Träffa Joker, Uno och gänget i Öppet arkiv.

Öppet arkiv minns

Ted Gärdestad

Ted Gärdestad (Foto: Bertil S-son Åberg)

20 år utan Ted Gärdestad

Satellit, Jag vill ha en egen måne – och inte minst Pricken, en visa som han skrev och uppträdde med som barn. Dessa oförglömliga låtar och mycket mer kan de se i Öppet arkiv härlänk till annan webbplats.

Anna Lindh

Anna Lindh (Foto: Kjell Gustafsson)

Till minne av Anna Lindh

I år skulle Anna Lindh ha fyllt 60 år. Öppet arkiv har samlat nyhetsklipplänk till annan webbplats bland annat från när hon tillträdde som SSU-ordförande och dokumentären där polisutredningen kring mordet kartläggs.

Stieg Trenter

I dag röd (Foto: Carl-Johan Söder)

Stieg Trenter

I samband med att det är 50 år sedan Stieg Trenter gick bort publicerar Öppet arkiv ett minnespaketlänk till annan webbplats där du kan återse I dag röd (1987), Lysande landning (1987), Träff i helfigur /1987) och Som man ropar (1988).

Per Anders Fogelström

Per Anders Fogelström (Bild: PAF Foto: Jarl Ekenryd)

Per Anders Fogelström 100 år

Öppet arkiv hyllar författaren och samhällsdebattören som skulle ha fyllt 100 år den 22 augusti genom att publicera en rad klipp och program där han medverkar.

Publiceras 1 augusti 2017.

Cornelis 80 år

Den 8 augusti 2017 skulle Cornelis Vreeswijk ha fyllt 80 år. Men en del av hans musik lever vidare i Öppet arkiv. Här finns dokumentärer, shower och en halv böj i Magnus och Brasse showlänk till annan webbplats.

Guben i låddan Jubelsommar 1960.

Guben i låddan Jubelsommar 1960 (Foto: Bertil S-son Åberg)

Martin Ljung 100 år

Öppet arkiv uppmärksammar Martin Ljungs 100-årsdag den 15 augusti med den klassiska sketchen ”Guben i låddan” från Jubelsommar 1960. Se den redan idag, och massor av fler fina minnen från Ljungs karriär, i Öppet arkivlänk till annan webbplats:

Celine Dion och Tommy Körberg.

Celine Dion och Tommy Körberg (Foto: SVT)

Legendarisk duett 25 år sedan

Har du sett den legendariska duetten mellan världsstjärnan Celine Dion och Tommy Körberg där de sjunger ”Beauty and the beast” i ett underhållningsprogram på SVT 1992?

Om inte kan du sen den härlänk till annan webbplats (och missa inte den kanadensiska sångerskans svårttydda uttrycksfulla blick när Körberg krämar på som allra mest).

 

Glad sommar!

247.e602927b0367954b71afe602927b0367
Redaktör Öppet arkiv

9 gillar detta

Prenumerera


Prenumerera på Vipåtv:s nyhetsbrev här:
Namn
E-postadress

Vipåtv

SVT:s interna nyhetstidning sedan 1991.

Webbadress: vipatv.svt.se

Twitter: @svt_vipatv

Adress: Vipåtv, SVT, KH-BVP

105 10 Stockholm

Kontakt

Redaktör: Charlotta Lambertz

E-post: vipatv@svt.se

Ansvarig utgivare: Sabina Rasiwala, kommunikationsdirektör