21 november

| Interntidning för Sveriges Television

  • Meny
Moving Sweden

Hon vill skiljas, städa före döden - men han vägrar. Sven-Bertil Taube och Gunnel Lindblom gör det gamla paret som inte står ut med varandra annat än som minnen. (Foto: Lars Jameson)

Publicerad 19 juni 2017 07:00 - Uppdaterad 19 juni 2017 19:16

Moving Sweden - starka berättelser i nya format

För tredje sommaren i rad sänds Moving Swedens filmer på SVT2 och SVT Play, med start onsdag 21 juni.

– Det är ett starkt år för Moving Sweden. Vill man bli både underhållen och utmanad i sommar finns riktiga pärlor att se fram emot, säger Anna Croneman, programchef för drama.

Moving Sweden är ett samarbete mellan SVT, Svenska Filminstitutet, Filmregionerna, Filmpool Nord, Film i Skåne, Filmregion Stockholm Mälardalen och Film i Väst. Projektet ska ge icke etablerade filmskapare tillfälle att göra en egen tv-produktion.

Tanken är att de ska flytta gränserna, utmana gestaltandet och beröra publiken med starka berättelser i spännande former.

Satsningen vänder sig främst till filmberättare som är i början av sitt filmskapande och hittills har 35 projekt beviljats.

Åtta filmer

I sommar visas åtta nya filmer på SVT varav fem hade världspremiär på Göteborgs filmfestival tidigare i år.
– Vi bjuder publiken på science-fiction, tonårsfilm, familjehybrid, drama, komedi och tragedi i sommar. Här finns både skön genrebredd och modig spets i berättandet, säger Helen Ahlsson filmkonsulent för Moving Sweden, Filminstitutet.

Filmerna kan ses på SVT Play 30 dagar efter första visningstillfället.

Här är sommarens Moving Sweden-filmer:

Onsdag 21 juni 21.45: I Will Always Love You Kingen

Conny (Tage Hervén) får panik och drar ifrån sin flickväns förlossning.

Conny (Tage Hervén) får panik och drar ifrån sin flickväns förlossning. (Foto: SVT)

Amanda Kernell har parallellt med världsturnén för hyllade långfilmen Sameblod, skrivit och regisserat filmen I Will Always Love You Kingen - ett förlossningsdrama med inspiration från verkligheten. Regi och manus: Amanda Kernell
Producent: Kaj Snijder, Andreas Emanuelsson, Bob Film Sweden
Handling: Conny får panik och drar från sin flickväns förlossning. Det är minus 30 och bländande vackert snölandskap i ett litet samhälle i norra Norrland. Ryktet sprids såklart som en löpeld och han är inte välkommen någonstans. Vad ska han göra för att bli förlåten? (28 minuter)

Onsdag 28 juni 21.45: Min faster i Sarajevo

Goran Kapetanović tilldelades Guldbaggen för Bästa regi i år för filmen som följer Zlatan, spelad av Guldbaggenominerade Milan Dragišić, som söker sig tillbaka till sina rötter i Bosnien.

Filmen gjordes till regissörens egna döttrar då han aldrig tidigare berättat om sitt förflutna.

Regi: Goran Kapetanović. Manus: China Åhlander, Dragan Mitić, Goran Kapetanović Producent: China Ålander, Chinema Film Sweden

Handling: Zlatan har inte varit i Bosnien sedan han flydde kriget 1992. Zlatans dotter Anja (Julia Ragnarsson) vill veta mer om sina bosniska rötter och vill åka med sin pappa till Sarajevo. Zlatan försöker stoppa henne, men befinner sig plötsligt i en taxi tillsammans med Anja på väg från flygplatsen in mot Sarajevo. Anja vet inget om Zlatans tidigare liv. Hur ska han kunna berätta för henne? Vill han minnas? Vad kommer hon att förstå? (60 minuter)

Anja (Julia Ragnarsson) med pappa Zlatan (Milan Dragišić) i Sarajevo.

Anja (Julia Ragnarsson) med pappa Zlatan (Milan Dragišić) i Sarajevo. (foto: SVT)

Onsdag 12 juli 21.45: Möte om eftermiddagen

Sven-Bertil Taube och Gunnel Lindblom briljerar med sina skådespelarprestationer i filmatiseringen av Henning Mankells relationsdrama Möte om eftermiddagen.

Regi: Åsa Kalmér Manus: Henning Mankell
Producent: Martin Persson, Anagram Sverige

Handling: Hon vill skiljas, städa före döden - men han vägrar. Sven-Bertil Taube och Gunnel Lindblom gör det gamla paret som inte står ut med varandra annat än som minnen i denna bearbetning av en radiopjäs med manus av Henning Mankell. (45 minuter)

Gunnel Lindblom i Möte om eftermiddagen.

Gunnel Lindblom i Möte om eftermiddagen. (foto: Foto: Lars Jameson)

Onsdag 19 juli 21.45: Den störste

Fijona Jonuzi visar upp ett enastående regissörskap i filmen om kulturmännen Thommy Berggren och Mikael Persbrandt porträtterat av Louise Löwenberg och Eva Johansson. Den störste hade biopremiär i maj i år.

Regi: Fijona Jonuzi, producent: Erik Hemmendorff, Plattform Produktion och manus: Fijona Jonuzi, Eva Johansson, Louise Löwenberg

Handling: ”Micke är den nordiska teaterns Zlatan”, säger regissören Thommy i Fijona Jonuzis Den störste där alla eventuella likheter med verkliga personer är avsiktliga. Regissören Thommy är i skapandet av en enmansföreställning med Micke som frontfigur, men med knapp tid kvar till premiär sätts relationen på spel och en privat kamp om makten över föreställningen uppdagas. (50 minuter)

26 juli 21.45: 2060

Marie Göranzon porträtterar en rikemansänka i Therese Bringholms och Henrik Hellströms framtidsvision 2060 där ”studentskrapan” i Stockholm har blivit äldreboendet ”seniorskrapan”. Bland rollerna ses även Magnus Skogsberg-Tear, Pia Johansson och Shima Niavarani.

Regi: Henrik Hellström Manus: Therese Bringholm, producent: Tobias Bringholm, Storyfire

Handling: Rikemansänkan Amanda tvingas sälja huset när hennes man dör flyttar till ett äldreboende för fattiga. I en dystopisk men samtidigt lekfull framtidsvision om hur dagens unga kommer att spendera sin tid som pensionärer upptäcker Amanda vad som verkligen betyder något i livet. (45 minuter)

2 augusti 21.45: Småstad

Småstad har hyllats av kritikerkåren och charmat biopubliken i hela landet. Kulturnyheternas Fredrik Sahlin kommenterade i sändning filmen med ”jag grät som en gris”. – Det mesta är på riktigt och även jag som regissör har ibland svårt att veta vad som är på riktigt och vad som är fiktion, säger regissören Johan Löfstedt om Småstad. Regi: Johan Löfstedt

Manus: Anna Potter, Johan Löfstedt Producent: Patrik Axén Stavro, Stavro Filmproduktion

Handling: Regissör Johan Löfstedt låter sin morfar, mostrar och morbror spela sig själva i en hybrid mellan dokumentär och spelfilm om de stora frågorna i livet i den lilla vardagen. Småstad utspelar sig i Vadstena men skulle kunna ha tagit plats var som helst i Sverige eller världen – temat är universellt. (60 minuter)  

9 augusti 21.45: Nattbarn

Hanna Gustafssons Augustnominerade serieroman Nattbarn om den uttråkade och internetberoende tonåringen Ingrid har blivit till film.

Regi och manus: Sanna Lenken, producent: Annika Rogell, Tangy

Handling: Nattbarn bygger på en serieroman av Hanna Gustafsson och handlar om 14-åriga Iggy som lever parallellt internetliv för att undkomma vardagstristessen. En berättelse om identitet, sexualitet, gränsland och vänskap. (38 minuter)

16 augusti 21.45: Hold Me Down

Den nya berättarrösten Niclas Gillis påvisar verkligheten för de fattigaste kvinnorna i The Bronx i det gripande dramat Hold Me Down. Inspirationen till filmen fick Gillis efter att som 19-åring ha hamnat på en illegal nattklubb i New Yorks utkanter där kvinnor utnyttjades på dansgolvet för endollar-sedlar.

Regi och manus: Niclas Gillis, producent: Stephen Buchanan, Niclas Gillis, Anette Brantin, Bob Film Sweden

Handling: En ung mamma i New York hittar inte något annat sätt att försörja sig än att strippa. Smärtsamt välspelat och trovärdigt in i minsta detalj av en ensemble där alla har egna erfarenheter av sina roller. (28 minuter)

247.e602927b0367954b71afe602927b0367

4 gillar detta

Prenumerera


Prenumerera på Vipåtv:s nyhetsbrev här:
Namn
E-postadress

Vipåtv

SVT:s interna nyhetstidning sedan 1991.

Webbadress: vipatv.svt.se

Twitter: @svt_vipatv

Adress: Vipåtv, SVT, KH-BVP

105 10 Stockholm

Kontakt

Redaktör: Charlotta Lambertz

E-post: vipatv@svt.se

Ansvarig utgivare: Sabina Rasiwala, kommunikationsdirektör