19 november

| Interntidning för Sveriges Television

  • Meny
SVT:s EM-trupp.

SVT:s EM-trupp. (foto: Janne Danielsson)

Publicerad 14 juni 2017 07:00 - Uppdaterad 16 juni 2017 14:31

SVT storsatsar på fotbolls-EM - sänder över 50 timmar

16 juli-6 augusti är det dags för fotbolls-EM i Nederländerna – och SVT satsar stort.

– Att få bjuda svenska tv-tittare på det största inom fotbollen under sommaren känns otroligt roligt och extra spännande när Sverige har ett lag som kan slåss om guldet, säger Marcus Törngren, projektledare på SVT Sport.

Sommarens stora fotbollsfest närmar sig. Om en månad börjar SVT sända från damernas fotbolls-EM i Nederländerna.

Totalt visas över 53 timmar från EM i SVT.

- SVT och TV4 sänder tillsammans alla matcher från mästerskapet. Vi ställer upp med det bästa vi har i fotbollsväg och har bland annat. fyra experter på plats. Vi satsar extra hårt på att bevaka Sverige, med direktsända träningar och senaste nytt med intervjuer varje matchkväll. Vår nya gästexpert Lisa Ek, som punktmarkerar Sverige med Jane Björck, tror jag kommer bli en stor profil, säger Marcus Törngren.

Marcus Törngren

Marcus Törngren, projektledare på SVT Sport. (foto: Janne Danielsson)

Hetaste i sommar

Åsa Edlund Jönsson

Åsa Edlund Jönsson

Sportchef Åsa Edlund Jönsson:

- EM blir det hetaste i fotbollsväg denna sommar. Jag ser redan nu fram emot Sveriges öppningsmatch mot Tyskland den 17 juli, en repris på OS-finalen och en chans till revansch för de svenska stjärnorna. Jag hoppas och tror att väldigt många tv-tittare kommer att bänka sig i soffan den kvällen och många kvällar därefter.

Sveriges premiärmatch

Tillsammans med TV4 sänder SVT samtliga matcher - och SVT visar bland annat Sveriges premiärmatch den 17 juli samt Sveriges eventuella kvartsfinal och final.

Förutom 16 av de 31 matcherna direktsänder SVT även Sveriges alla träningar, som ramas in med en speciell Sverigestudio med programledare Jane Björck och SVT:s nya gästexpert Lisa Ek.

– Vi kommer hårdbevaka allt som Sverige gör och även vara med under kvällssändningarna. Jag slutade spela nyligen och hoppas kunna bidra med lite annorlunda infallsvinklar, säger Lisa Ek, som är en stor profil inom svensk damfotboll.

Studio på plats

Precis som förra sommarens fotbolls-EM i Frankrike satsar SVT på stor närvaro i Nederländerna. Alla matcher ramas in med en studio på plats på varje arena, med programledare David Fjäll och SVT-experterna Frida Östberg och Daniel Nannskog.

- Vi satsar på närvaron för att ge den rätta känslan. Jämfört med andra arrangörsländer är Nederländerna en dröm vad gäller till exempel transporterna. Här kan alla bo på samma hotell och åka till matcharenan samma dag, eftersom avstånden är så korta. Det är vi inte bortskämda med de senaste åren, med Frankrike (EM16) och Brasilien (VM14) som senaste jämförelser, säger Marcus Törngren. 

Matcherna kommer att kommenteras av Chris Härenstam och SVT:s fotbollsexpert Markus Johannesson.

Sociala medier

SVT Sport satsar också stort på närvaron i sociala medier under EM.

Louv Brattgård

Louv Brattgård

SVT kommer ha en reporter som scribblar alla matcher – även de som sänds av TV4.

- Det är Louv Brattgård, sportreporter på SVT i Malmö, som i realtid kommer att kommentera alla matcher i en livechat där tittarna kan ställa frågor. Olika experter kommer också att medverka. Publikdialogen är viktig för oss, säger Marcus Törngren.

Livechatten kommer att kunna följas på SVT Sports sajt och i sportens app.

Marcus Törngren berättar att man under EM kommer att arbeta på olika sociala plattformar som Facebook, Instagram, Twitter och Snapchat, men hoppas även kunna sända live via Facebook från arenan.

- UEFA håller nu på att se över sina regler, och om nuvarande beslut ändras så kommer det att bli möjligt att sända från arenen via t ex Facebook Live. Det blir då ett bra ett komplement till våra vanliga sändningar i broadcast och online, där vi under några minuter exempelvis kan sända ett uppsnack inifrån arenan för att få närvarokänslan, säger Marcus Törngren.

Fakta fotbolls-EM:

EM spelas i Nederländerna 16 juli-6 augusti.

Totalt deltar 16 lag.

Tyskland, som är regerande mästare, har vunnit åtta raka EM-guld.

Grupp A: Nederländerna, Norge, Dan mark, Belgien

Grupp B: Italien, Ryssland, Tyskland, Sverige

Grupp C: Österrike, Schweiz, Frankrike, Island

Grupp D: Spanien, Portugal, England, Skottland

SVT och TV4 delar på mästerskapet.

247.e602927b0367954b71afe602927b0367

11 gillar detta

Prenumerera


Prenumerera på Vipåtv:s nyhetsbrev här:
Namn
E-postadress

Vipåtv

SVT:s interna nyhetstidning sedan 1991.

Webbadress: vipatv.svt.se

Twitter: @svt_vipatv

Adress: Vipåtv, SVT, KH-BVP

105 10 Stockholm

Kontakt

Redaktör: Charlotta Lambertz

E-post: vipatv@svt.se

Ansvarig utgivare: Sabina Rasiwala, kommunikationsdirektör