6 december

| Interntidning för Sveriges Television

  • Meny
SVT:s utbudsstrateg Markus Sterky

SVT:s utbudsstrateg Markus Sterky är ny ordförande för EBU:s tv-kommitté. (foto: SVT)

Publicerad 13 juni 2017 10:00 - Uppdaterad 14 juni 2017 09:28

Markus Sterky - ny ordförande för EBU:s tv-kommitté

Markus Sterky, utbudsstrateg på SVT, har utnämnts till ordförande för EBU:s tv-kommitté.

Det är första gången Sverige innehar ordförandeskapet.

– Det är en stor ära förstås och det är fantastiskt roligt att få vara med och jobba med EBU, speciellt nu då det behövs väldigt stora förändringar. Både EBU och alla medlemsbolag går igenom en digital transition och vi som svenskt bolag ligger långt fram och har väldigt mycket erfarenheter som vi kan bidra med och det är väldigt spännande. Jag tror att vi har bra förutsättningar att hjälpa EBU framåt på det området.

Det var vid Europeiska TV- och radiounionens årliga TV Assembly i Bratislava den 1-2 juni som Markus Sterky utsågs till ordförande för tv-kommittén. Han har dessförinnan varit ordförande i formatgruppen i EBU under tio år.

Ordförandeskapet för tv-kommittén löper under två år.

Ny mediekommitté

EBU:s tv-kommitté består av totalt 15 medlemmar, varav en observatör, och kan jämföras med en styrelse för EBU:s tv-verksamhet. Kommittén ska representera medlemsbolagen och vara med och sätta agendan och strategin för tv-verksamheten.

En av de första frågorna som Markus Sterky ska ta tag i är den nya mediekommitté som ska ersätta den tidigare tv-, radio- och interaktiva kommittén. Hans viktigaste uppgift blir där att säkerställa att tv-mediet blir väl representerat och får bra förutsättningar i den nya modellen.

Han tror att SVT kommer att gynnas av att vi nu innehar ordförandeskapet.

– Vi vill inte se en ökad kommersialisering inom EBU. Vi som företag är en välfinansierad medlemsorganisation av det mindre slaget, men om ordförandeskapet istället hade gått till någon av ”The Big Five” bland medlemsländerna så är risken att man tänker för stort och utifrån andra förutsättningar, menar Markus Sterky.

Ny generaldirektör

Irländaren Noel Curren utsågs nyligen till ny generaldirektör för EBU och Markus Sterky tror att tillsättningen kommer att vara bra för Sverige.

– Det känns väldigt intressant och spännande. Han har tidigare varit chef för Irlands public service-bolag RTÉ, som har ungefär samma förutsättningar som SVT, även om det är annonsfinansierat. I väldigt många delar har vi mycket gemensamt med den irländska public service-världen och det ser jag som något positivt för ett land som Sverige, avslutar Markus Sterky.

247.e602927b0367954b71afe602927b0367

7 gillar detta

Prenumerera


Prenumerera på Vipåtv:s nyhetsbrev här:
Namn
E-postadress

Vipåtv

SVT:s interna nyhetstidning sedan 1991.

Webbadress: vipatv.svt.se

Twitter: @svt_vipatv

Adress: Vipåtv, SVT, KH-BVP

105 10 Stockholm

Kontakt

Redaktör: Charlotta Lambertz

E-post: vipatv@svt.se

Ansvarig utgivare: Sabina Rasiwala, kommunikationsdirektör