15 december

| Interntidning för Sveriges Television

  • Meny
Män i livbåt på havet.

Nu ska en ny besättning bestående av åtta män under ledning av kapten Anthony Middleton försöka göra samma resa som kaptenen William Bligh och hans besättningsmän gjorde 1789. (foto: MGM)

Publicerad 8 juni 2017 07:00 - Uppdaterad 12 juni 2017 20:15

SVT sänder "världens tuffaste realityshow"

Idag börjar SVT sända Myteriet, som kallats för den tuffast realityshowen som gjorts.

Under två månader ska nio män göra samma 600 mil långa resa som kapten William Bligh gjorde 1789, då han och hans närmaste män tvingades ut i en livbåt på Atlanten efter ett myteri.

Ant Middleton tar sig an rollen som kapten William Bligh, som 1789 tvingades ut i en livbåt på Atlanten efter myteriet på sin båt HMS Bounty och som tog sig tillbaka till säkerhet – en resa på över 600 mil.

Nu ska åtta män, ledda av Middleton, återskapa detta näst intill övermäktiga uppdrag: en drygt två månader lång resa med en rad hårda umbäranden, bland annat livsfarlig uttorkning.

Sju meter lång livbåt

Bligh sattes i en sju meter lång livbåt tillsammans med sina närmaste, mest lojala män. Tillsammans tog de sig via Tonga, Yadua (Fiji), Vanuatu, Restoration Island (Australien), Albany Island (Australien) till Timor.

Anthony ”Ant” Middleton är känd som en av ledarna från tv-serien ”Elitstyrkan” som visats i SVT, Han är tidigare yrkesmilitär i den brittiska specialstyrkan SAS.

Efter totalt två veckor på havet når besättningen en bebodd ö och välkomnas med efterlängtad mat.

Efter totalt två veckor på havet når besättningen en bebodd ö och välkomnas med efterlängtad mat. (SVT)

Så nära verkligheten som möjligt

Han hade ingen inblandning i valet av deltagare till tv-serien, men vet att produktionsbolaget försökte se till så att gruppen av deltagare skulle motsvara Blighs medseglare så mycket som möjligt.

Kapen Bligh hade till exempel med sig en snickare och en läkare, så därför har även Ant Middleton en hantverkare och doktor med i båten.

- Mitt krav var att allt skulle vara så nära verkligheten, det vill säga Blighs resa, som möjligt vad gällde båten, rationer, vägen att resa och öarna vi skulle komma till, berättar Ant Middleton.

Klara resan

Det som oroade Ant Middleton mest var att han skulle behöva leda en grupp civila.
 - Jag är van att arbeta med militär personal, i grupper där du inte får stanna om du inte klarar av din uppgift. På denna resa var jag ledaren och det var min uppgift att se till så att alla som deltog skulle klara resan, oavsett deras styrkor eller svagheter.

 

Myteriet: Start torsdag 8 juni kl 22.00 i SVT1 (1:5)

247.e602927b0367954b71afe602927b0367

6 gillar detta

Prenumerera


Prenumerera på Vipåtv:s nyhetsbrev här:
Namn
E-postadress

Vipåtv

SVT:s interna nyhetstidning sedan 1991.

Webbadress: vipatv.svt.se

Twitter: @svt_vipatv

Adress: Vipåtv, SVT, KH-BVP

105 10 Stockholm

Kontakt

Redaktör: Charlotta Lambertz

E-post: vipatv@svt.se

Ansvarig utgivare: Sabina Rasiwala, kommunikationsdirektör