21 november

| Interntidning för Sveriges Television

  • Meny
Så här kommer den nya Morgonstudion att se ut. Scenografen heter Jan Schedin. Karin Magnusson är ett av fyra nyhetsankare.

Så här kommer den nya Morgonstudion att se ut. Scenografen heter Jan Schedin.

Publicerad 2 juni 2017 07:00 - Uppdaterad 7 juni 2017 09:46

Morgonstudion - så här blir den!

Den 28 augusti är det premiär för den största satsningen på länge, nya Morgonstudion!

Redan i höstas började arbetet med att utveckla ett nytt format för dagens tidiga timmar, ett nytt ”morgonerbjudande” som ska ersätta Gomorron Sverige som i lite olika tappningar funnits sedan 1993.

– Vi har ett helt annat uppdrag än det gamla morgonprogrammet – ett totalt nyhetsfokus,säger projektledaren Marit Hübinette.

”Det kommer att bli riktigt bra!” Marit Hübinette och Malin Küller leder utvecklingen av Morgonstudion.

”Det kommer att bli riktigt bra!” Marit Hübinette och Malin Küller leder utvecklingen av Morgonstudion. (Foto: Mats Carlsson-Lénart)

Jobbar på tvärs

Vipåtv träffar Marit och två andra av dem som håller på att skapa ”Morgonstudion” i ett projektrum på TV-husets E-plan. Själva studion är inte klar än utan byggs just nu i våningen ovanför Nyhetshavet.

– Det här är SVT:s största projekt just nu, säger Malin Küller, som också är projektledare och som tidigare varit produktionschef på Sporten.

Hon förklarar att alla i SVT som på något sätt är inblandade i ”Morgonstudion” arbetar tillsammans i samma projekt.

– Vi vill undvika misstag som gjorts i stora SVT-projekt tidigare. Nu jobbar vi på tvärsen allihop och alla berörda informeras hela tiden.

Karin Magnusson som nyhetsankare i nya Morgonstudion.

Karin Magnusson som nyhetsankare i nya Morgonstudion.

Sport och kultur i samtal

Hur ska det då se ut egentligen? Ja, det blir två programledare och ett nyhetsankare som tittarna möter varje morgon. Nyheterna kommer dock inte att leva sitt eget liv utan hela ”Morgonstudion” byggs, som sagt, upp kring fokuset på nyheter.

Sport och kultur kommer inte att ha några egna nyhetssändningar i Morgonstudion utan sport- respektive kulturmedarbetarna som arbetar på mornarna kommer i stället att i samtal med programledarna kommentera och berätta om det som händer inom deras fält. Totalt kommer den nya studion att ha tre spelplatser.

– Programledarna är ju redan presenterade men i vilka par de ska jobba har vi ännu inte bestämt, säger Marit Hübinette.

Karin Magnusson som nyhetsankare.

Programledare Karin Magnusson.

Morgonvan Karin

Den enda av programledarna som redan är på plats och börjat förbereda sig är Karin Magnusson, bekant som kulturchef och debattredaktör på Aftonbladet och för längesen också en välkänd radioröst, inte minst i P3:s ”Flipper”.

– Men jag har även också jobbat här på SVT tidigare, det var på Kulturnyheterna 2005-06.

Men som TV-personlighet är Karin Magnusson hittills mest känd som programledare för Aftonbladet TV där hon varit en tongivande profil under de senaste åren.

– Bland annat har jag jobbat med Aftonbladets morgonprogram så jag vet att jag inte bara klarar att kliva upp tidigt, utan att jag faktiskt gillar det. Framförallt för att det är skönt att vara ledig när andra jobbar, säger Karin Magnusson.

Blivande SVT-profil: Karin Magnusson är en av Morgonstudions nya programledare.

Blivande SVT-profil: Karin Magnusson är en av Morgonstudions nya programledare. (Foto: Mats Carlsson-Lénart)

Drömgäng

Vad är det då som Karin Magnusson ser som sina viktigaste uppgifter som en av den nya Morgonstudions programledare?

– Att erbjuda en bred nyhetsbevakning med ett personligt tilltal. Och även att bjuda på ett leende då och då. Jag tror vi har bra förutsättningar att lyckas då vi som rekryterats att leda Morgonstudion verkligen känns som ett drömgäng.

Hur menar du då?

– Vi har väldigt olika erfarenheter och kommer var och en att bidra med våra olika perspektiv. Jag har ju exempelvis erfarenhet från Aftonbladets sätt att göra TV på, och all den energi och kreativitet som finns där.

Marit Hübinette är Morgonstudions projektledare.

Marit Hübinette är Morgonstudions projektledare. (Foto: Mats Carlsson-Lénart)

Program i tiden

På flera sätt ska Morgonstudion försöka möta de önskemål som uppfattats från publiken.

­ –­Transparens är ett ledord. I Morgonstudion ser tittarna hur redaktionen arbetar och vad som exempelvis händer när en större nyhetshändelse inträffar. Vi vill visa att vi är tillgängliga, säger Marit Hübinette.

Morgonstudion är en broadcastsatsning men kopplingen till online kommer att vara väldigt stark.

– Inte minst vill vi fiska upp det virala. Vad är det som engagerar människor idag? Det kommer att vara viktigt, säger Marit Hübinette.

Malin Küller håller ihop det stora projektet.

Malin Küller håller ihop det stora projektet. (Foto: Mats Carlsson-Lénart)

Framtidssatsning

I både Norge och Danmark har PS-bolagen lagt ner sina morgonprogram, NRK redan 2008 och DR för något år sedan. Konkurrensen från de kommersiella kanalerna var hård.

SVT har alltså nu valt att renodla nyhetsfokuset, alternativen hade varit att göra tvärtom – göra morgonprogrammet mer featureinriktat eller att inte ha något morgonprogram alls.

– Det vi gör nu är en strategiskt viktig förändring av morgonerbjudandet. Morgonen är en viktig tid på dygnet för nyhetskonsumtion och där positionerar vi oss nu tydligare. Här gifter vi också ihop morgonen med nyhetsleveransen i mobilen och med livesändningarna. Det kommer göra SVT bättre rustade över hela dygnet, säger programbeställare Helena Olsson.

Teamwork! Utvecklarna av Morgonstudion har bråda dagar.

Teamwork! Utvecklarna av Morgonstudion har bråda dagar. (Foto: Mats Carlsson-Lénart)

Fakta Morgonstudion:

Sändningsstart: 28 augusti

Programledare: Karin Magnusson, André Pops, Carolina Neurath, Pelle Nilsson samt Åsa Avdic och Alexander Noren (de två sistnämnda är nyhetsankare).

Redaktörer: Mats Benesch, Nils Eriksson, Anna Linnér Franzén, Aleksander Kovacevic, Johan Lundin, Karin Moberger

Studion skapad av: Jan Schedin

247.e602927b0367954b71afe602927b0367

19 gillar detta

Prenumerera


Prenumerera på Vipåtv:s nyhetsbrev här:
Namn
E-postadress

Vipåtv

SVT:s interna nyhetstidning sedan 1991.

Webbadress: vipatv.svt.se

Twitter: @svt_vipatv

Adress: Vipåtv, SVT, KH-BVP

105 10 Stockholm

Kontakt

Redaktör: Charlotta Lambertz

E-post: vipatv@svt.se

Ansvarig utgivare: Sabina Rasiwala, kommunikationsdirektör