15 november

| Interntidning för Sveriges Television

  • Meny
Ahti Aasa, redaktör för SVT Meänkieli, framför SVT:s nya redaktion i Övertorneå som invigs på fredagen.

Ahti Aasa, redaktör för SVT Meänkieli, framför SVT:s nya redaktion i Övertorneå som invigs på fredagen.

Publicerad 1 juni 2017 07:00 - Uppdaterad 2 juni 2017 16:48

SVT:s nya redaktion i Övertorneå invigs

Idag fredag, invigs SVT:s nya redaktion i Övertorneå. Därmed finns SVT på 34 orter över hela landet.

- Jag gläder mig mycket åt att SVT och SR ser betydelsen av att public service finns i hela landet. När andra media avvecklar sina redaktioner runt om i Sverige och centraliserar sin verksamhet gör våra bolag det motsatta, säger redaktör Ahti Aasa.

Ahti Aasa, som blir SVT:s enda fast anställda medarbetare i Övertorneå, säger att det känns fint att få vara med om denna historiska händelse - att öppna en redaktion här tillsammans med Sveriges Radio Meänraatio.

- Det är stort att SVT Meänkieli hamnar mitt i Tornedalen där det hör hemma, säger han - och tillägger genast med ett leende: men det finns säkert olika åsikter om vad som är "mitt i”.

Vara snabba när det gäller

Mattias Barsk, biträdande programchef med ansvar för SVT:s minoritetsbevakning, menar att en redaktion på plats i Tornedalen känns helt rätt eftersom SVT gör allt mer program som har anknytning till Tornedalen.

- Det här innebär att vi finns närmare rent fysiskt och kan lyssna in publiken på ett annat sätt. Dessutom kan vi vara snabbare när det gäller.

Redaktionen i Övertorneå är ingen nyhetsredaktion utan SVT Meänkieli har i uppdrag att göra program på meänkieli, som är ett av Sveriges officiella minoritetsspråk.

Sveriges Radio

SVT Nyheter Norrbotten finns i Luleå och Kiruna där bland annat den samiska redaktionen är stationerad. Meänkieli-bevakningen har tidigare skötts från Kiruna, men flyttas nu alltså till den nya redaktionen i Övertorneå där redaktör Ahti Aasa delar lokal med Sveriges Radios Ida Brännström från Meänraatio.

Meänraatio har sin huvudredaktion i Pajala men kommer även att ha denna bas i Övertorneå.

Ahti Aasa från SVT Meänkieli och Ida Brännström från SR Meänraatio.

Ahti Aasa från SVT Meänkieli och Ida Brännström från SR Meänraatio. (foto: Sveriges Radio)

Större inifrån-perspektiv

Varför är det viktigt att SVT finns representerat i Tornedalen?

- Våra program på meänkieli får ett ännu större inifrån-perspektiv eftersom vi kommer att finnas mitt ibland målgruppen, säger Ole-Isak Mienna, chef för SVT Sápmi/Meänkieli.

Christina Ågren, chef SVT Regionala Nyheter & Minoriteter, håller med:

- Ja, med en redaktion i Övertorneå kommer vi närmare publiken. Tornedalen är centrum för ett av Sveriges nationella minoritetsspråk och med daglig närvaro ökar förutsättningarna för en kontinuerlig dialog med meänkiele-publiken.

- Min förhoppning är att SVT genom den dagliga närvaron i Övertorneå kan erbjuda ett än mer angeläget och relevant programutbud med fler perspektiv från Tornedalen. Dessutom hoppas jag att vi genom vår närvaro kan öka intresset för journalistik för att framtidssäkra programproduktion på meänkieli.

Utmaningar

Ahti Assa, vilka ser du som är de största utmaningarna/ möjligheterna för den nya redaktionen?

- Vi står inför samma utmaningar som alla andra – att verkligen nå ut till våra tittare och berätta historier som känns angelägna för dem. Att finnas mitt ibland dem gör det förhoppningsvis lättare att hitta berättelserna - och sedan berätta dem utifrån vårt perspektiv.

- Det stora med satsningen är att det kommer att göras TV – för alla plattformar – med ett perspektiv härifrån Tornedalen. Jag är övertygad om att det bidrar till mångfalden i SVT:s utbud.

Invigning

Fredagen den 2 juni invigs lokalerna i Övertorneå av vd Hanna Stjärne och Sveriges Radios utbudsdirektör Cecilia Bodström.

Några av gästerna på invigningen är landsbygdsminister Sven-Erik Bucht och riksdagsledamoten Ida Karkiainen.

Redaktionslokalerna kommer att vara öppna för allmänheten - med rundvandringar - kl.09.30-12.00 samt kl.14.30-19.00.

På förmiddagen direktsänder Lena Callne Förmiddag i P4 Norrbotten inför publik, och från kl. 17.10 sänder Pekka Kenttälä programmet Finnmix.

Hur känns det nu inför starten? Är allt under kontroll?

- Ja, det känns som vi har bra koll på det mesta, men det har varit en hel del att göra för att få ihop det. Nu hoppas vi på bra väder! säger Ole-Isak Mienna entusiastiskt.

Fakta:

Meänkieli är sedan år 2000 är ett av Sveriges officiella minoritetsspråk.

247.e602927b0367954b71afe602927b0367

11 gillar detta

Prenumerera


Prenumerera på Vipåtv:s nyhetsbrev här:
Namn
E-postadress

Vipåtv

SVT:s interna nyhetstidning sedan 1991.

Webbadress: vipatv.svt.se

Twitter: @svt_vipatv

Adress: Vipåtv, SVT, KH-BVP

105 10 Stockholm

Kontakt

Redaktör: Charlotta Lambertz

E-post: vipatv@svt.se

Ansvarig utgivare: Sabina Rasiwala, kommunikationsdirektör