15 november

| Interntidning för Sveriges Television

  • Meny
Nordic Hack Day i Köpenhamn nyligen.

Nordic Hack Day i Köpenhamn nyligen. (foto: Alexander Ekman)

Publicerad 31 maj 2017 07:00 - Uppdaterad 2 juni 2017 17:21

Skapade molntjänst för videoanalys - på 24 timmar

I Köpenhamn samlades nyligen utvecklare från de nordiska public service-bolagen för att utbyta erfarenheter, jobba med innovation och skapa nya produkter.

Ett team från SVTi vann både utvecklarnas och juryns pris för bästa idé: En molntjänst för videoanalys som skulle kunna användas vid partiledardebatter.

Public service-bolagen har många stora digitala utmaningar framför sig. Både när det gäller innovation, teknik, publicistik och innehåll. Ett sätt att klara den uppgiften är att bygga samarbeten utanför det egna företaget.

En sådan satsning går under namnet ”Nordic Hack Day” och ingår i Nordvisions arbete.

Under arrangemanget, som pågår under ett dygn, ska utvecklarna hjälpas åt att utveckla idéer och lösningar, som public service-bolagen sedan fritt får använda sig av eller fortsätta utveckla.

Danska konserthuset

I mitten av maj arrangerades Nordic Hack Day för tredje året i rad. Värd denna gång var Danmarks Radio som bjöd in till det danska konserthuset i Köpenhamn - en av Danmarks största arkitektoniska sevärdheter designat av den välkände arkitekten Jean Nouvel. ”Förhoppningsvis kommer miljön att inspirera deltagarna till att skapa nya innovativa idéer och produkter” skrev DR i inbjudan.

Om det var miljön – de skarpa hjärnorna – eller en kombination låter vi vara osagt, men idéerna flödade – och när 24 timmar hade gått hade nio olika idéer förverkligats av de nordiska utvecklarna!

SVTi:s team Gustav Grusell, Finn Hermansson och Alexander Ekman stod som segrare för både utvecklarnas och juryns priser för bästa idé.

Dataanalys

Tjänsten som SVTi-teamet byggde skulle kunna vara användbart i en partiledardebatt för att mäta hur stor andel av tiden som de debatterande kommer till tals.

Molntjänst

De berättar själva vad de gjorde:

- Vi åkte dit med en idé att vi ville utforska möjligheterna att använda en molntjänst för videoanalys. Genom detta kunde vi få ut data om när olika personer som figurerar i klippet syns i bild.

Efter att ha spånat lite kom teamet fram till att det kunde vara användbart i en partiledardebatt för att mäta hur stor andel av tiden som de debatterande kommer till tals. Något som de ganska snabbt lyckades sätta ihop och visualisera.

Filterbubblafunkation

- Efter det kände vi att vi hade möjlighet att vara mer kreativa under tiden vi hade kvar. Då kom vi på att vi på skoj skulle bygga in en "filterbubblafunktion" till programmet, berättar de och förklarar:

- Med denna funktion kan tittaren avmarkera de politiker som hen inte vill lyssna på, vilket gör att spelaren automatiskt snabbspolar förbi dem när de kommer i bild. Vi gjorde det även möjligt att markera sina favoritpolitiker, som gjorde att stora applåder spelades upp varje gång politikern dök upp i bild.

För detta kammade de som sagt var hem förstapriset - som bestod av en jättestor chokladkaka.

Vinnargänget: Gustav Grusell, Finn Hermansson och Alexander Ekman.

Vinnargänget: Gustav Grusell, Finn Hermansson och Alexander Ekman. (foto: Sara Fahlander)

247.e602927b0367954b71afe602927b0367

17 gillar detta

Prenumerera


Prenumerera på Vipåtv:s nyhetsbrev här:
Namn
E-postadress

Vipåtv

SVT:s interna nyhetstidning sedan 1991.

Webbadress: vipatv.svt.se

Twitter: @svt_vipatv

Adress: Vipåtv, SVT, KH-BVP

105 10 Stockholm

Kontakt

Redaktör: Charlotta Lambertz

E-post: vipatv@svt.se

Ansvarig utgivare: Sabina Rasiwala, kommunikationsdirektör