7 december

| Interntidning för Sveriges Television

  • Meny

Publicerad 24 maj 2017 14:03 - Uppdaterad 31 maj 2017 21:23

Finalen i ishockey-VM mellan Kanada och Sverige.

Finalen i ishockey-VM mellan Kanada och Sverige i Lanxess Arena. (Foto: Janerik Henriksson / TT)

SVT delar på rätten att visa ishockey-VM

SVT har rätt att sända hockey-VM fram till 2023, men väljer att bara göra det vartannat år. Kostnaden för rättigheten är på en nivå som gör att SVT väljer att dela sändningarna med MTG. Allt för att bättre balansera hela företagets programbudget.

Knappt har de svenska hockeyhjältarna firats färdigt innan SVT väljer att presentera en stor hockeynyhet. Nu gäller det inte spelet på plan utan den minst lika intressanta frågan om vem som ska ha rätten att visa arrangemanget.

I grunden är frågan avgjord sedan tidigare. Redan 2015 köpte SVT rätten att visa hockey-VM från 2018 till 2023 men eftersom kostnaden är så hög väljer företaget att dela på rättigheten med MTG. I praktiken betyder affären att MTG sänder 2018 när VM arrangeras i Danmark och att de båda företagen sedan alternerar fram till 2023.

– När vi köpte rättigheterna att visa ishockey-VM var inte tanken att vi skulle sända varje år. Det hade varit för dyrt, istället ville vi utnyttja sändningsrätten som en valuta på sportmarknaden, säger SVT:s programdirektör Jan Helin till Vipåtv.

Exakt vad SVT har fått betalt för halva sändningsrätten vill Jan Helin inte uppge men menar att överenskommelsen stabiliserar programekonomin för SVT under hela avtalsperioden

– Naturligtvis hade vi velat sända allt men det hade inte varit ansvarsfullt mot helheten i SVT.

Tydlig position på sportmarknaden

Kostnaden för de riktigt stora mästerskapen har skenat till nivåer som gör att många tv-bolag inte längre kan vara med i kampen om rättigheterna. För SVT är det fortsatt viktigt med en tydlig position på sportmarknaden, men då krävs balans i programutbudet.

– Tiden när SVT utan strategisk tanke kunde köpa sporträttigheter är för evigt förbi. Samma sak gäller i övriga Europa där inget public service-bolag ensamt kan sända ishockey-VM. Det gäller även de nordiska länderna där rättigheterna i samtliga fall delas mellan public service och en kommersiell aktör. Det gör den här affären till en normalitet, säger Jan Helin.

SVT:s sportchef Åsa Edlund Jönsson gläds åt att åter kunna sända ishockey-VM i SVT. Även om hon bara får göra det vartannat år.

– Vi har inte kunnat sända ishockey-VM sedan 1989 och i det perspektivet är det här både en jättestort och jättebra affär. Och jag är glad att vi har genomfört den på ett sätt som säkerställer att vi både kan ha ett brett sportutbud och en bra programekonomi för hela SVT.

Fått välja bort

Om SVT istället hade valt att behålla hela sändningsrätten hade SVT fått välja bort en lång rad andra arrangemang.

– Vi är inte och vi vill inte vara en renodlad hockeykanal. Vårt mål är att vara en sportavdelning som visar upp en lång rad olika sporter. Det hade vi inte klarat om vi hade varit ensam ägare till den här typen av rättigheter.

Utöver ishockey-VM kommer SVT och MTG också att samarbeta kring Champions Hockey League. SVT har dessutom sändningsrätten till världsmästerskap i fotboll, längdskidor, alpint, skidskytte, rallycross, rally, simning, cykel och ridsport.

Felaktiga uppgifter om försäljningen av hockey-VMöppnas i nytt fönster

247.e602927b0367954b71afe602927b0367

6 gillar detta

Prenumerera


Prenumerera på Vipåtv:s nyhetsbrev här:
Namn
E-postadress

Vipåtv

SVT:s interna nyhetstidning sedan 1991.

Webbadress: vipatv.svt.se

Twitter: @svt_vipatv

Adress: Vipåtv, SVT, KH-BVP

105 10 Stockholm

Kontakt

Redaktör: Charlotta Lambertz

E-post: vipatv@svt.se

Ansvarig utgivare: Sabina Rasiwala, kommunikationsdirektör