21 november

| Interntidning för Sveriges Television

  • Meny
Johan Everljung, nyhetschef Nord, är en av dem som har varit med i arbetet för att ta fram lokala pushar.

Johan Everljung, nyhetschef Nord, är en av dem som varit med i arbetet för att ta fram lokala pushar.

Publicerad 19 maj 2017 07:00 - Uppdaterad 22 maj 2017 20:36

Lokala notiser i SVT Nyheters app

Det går nu att styra vilka notiser man vill få till SVT:s nyhetsapp.

I ett första steg kan man välja från vilka län man vill ha nyheter, i förlängningen kommer det att vara möjligt att göra än mer detaljerade val.

SVT Nyheter släppte en första version av sin nyhetsapp 2013. Sedan dess har den uppdaterats och moderniserats flera gånger. Nu tas ytterligare ett par steg.

Det ena är att det nu går att ha en lokal station som startsida. Det andra är att man kan välja om man vill att SVT ska skicka lokala push-notiser till mobilen. Just nu går det att ställa in från vilka län man vill ha nyheter, men tanken är att det inom en överskådlig framtid ska vara möjligt att göra betydligt mer avgränsade urval.

Pushnotiser

Att få pushnyheter från de SVT:s lokal stationer till mobilen är enkelt. Allt man behöver göra är att klicka på det lilla kugghjulet på nyhetsappens startsidan.

Lokala pushnotiser

– Intresset att få lokala nyheter i SVT Nyheters app är stort och vi har redan idag ett bra samarbete med Riks för att få ut vårt material. Men det finns mängder av nyheter som är för lokala för att de ska få utrymme bland riksnyheterna. Därför har vi nu gjort det möjligt att få lokala push-notiser, vilket vi tror kommer att uppskattas av användarna, säger Johan Everljung, Nyhetschef Nord och en av dem som har varit med i arbetet för att ta fram lokala pushar.

Med några få klick på skärmen går det nu att bestämma från vilket län man vill ha notiser. Eller rättare sagt; från vilka. Valet är nämligen fritt om man vill ha nyheter från en, flera eller många regioner.

– Det betyder att alla de som är uppvuxna i en del av landet men bor i en annan kan få nyheter både från det län där de bor samtidigt som de kan hålla koll på vad som har hänt på en tidigare hemort.

Nationell app-strategi

SVT har även tagit fram en nationell app-strategi som säger att de notiser som skickas ut ska vara relevanta, inte för lokala och att de inte får användas för att jaga klick.

– Det talas ofta om att användarna har tröttnat på notiser men enligt vår undersökning stämmer inte det. Många vill snarare ha fler, förutsatt att de som kommer är intressanta för dem. Det blir möjligt om de själva kan ställa in vilken typ av notiser de vill ha, säger Anders Thoresson som är produktägare för nyhetsappen på SVTi.

Anders Thoresson, produktägare för nyhetsappen på SVTi.

Anders Thoresson, produktägare för nyhetsappen på SVTi. (foto: Per Westergård)

Ämnen och kategorier

Möjligheten att få notiser på länsnivå är sannolikt bara ett första steg. Nu pågår ett arbete för att göra det möjligt att få dem betydligt mer lokala, men även välja inom vilka ämnen eller kategorier man vill ha nyhetsflashar.

Inom SVTi har två olika team varit engagerade för att utveckla tekniken. Den ena gruppen har sett till att det går att få ut notiserna medan den andra har fokuserat på hur de ska tas emot i telefonernas appar.

– Att skicka ut lokala notiser är egentligen inte svårare än att få ut riksnyheter. Mer utmanande har det varit att göra det möjligt för användarna att välja nyheter från fler olika län, säger Anders Thoresson.

Att ställa in appen för lokala pushar har varit möjlig en tid, men det är först nu som SVT har börjat informera användarna.

– Intresset verkar vara stort. Redan några dagar efter att vi gick ut med att möjligheten finns hade 23 000 användare ställt in sina telefoner för att få lokala nyheter, säger Johan Everljung.

247.e602927b0367954b71afe602927b0367

9 gillar detta

Prenumerera


Prenumerera på Vipåtv:s nyhetsbrev här:
Namn
E-postadress

Vipåtv

SVT:s interna nyhetstidning sedan 1991.

Webbadress: vipatv.svt.se

Twitter: @svt_vipatv

Adress: Vipåtv, SVT, KH-BVP

105 10 Stockholm

Kontakt

Redaktör: Charlotta Lambertz

E-post: vipatv@svt.se

Ansvarig utgivare: Sabina Rasiwala, kommunikationsdirektör