15 november

| Interntidning för Sveriges Television

  • Meny
Nordisk mojo-samling i Galway.

Nordisk mojo-samling i Galway: Fr.v Gunnar Grönlund legendarisk mojoutbildare på NRK, Johan Dalton, Patrik Qvicker och Tommy Ledin som utgör den centrala Mojogruppen på SVT. (foto: Gunnar Grönlund NRK)

Publicerad 18 maj 2017 07:35 - Uppdaterad 22 maj 2017 20:30

SVT:s mobil-journalistik har nivå!

På den senaste internationella mobiljournalistik-konferensen presenterade SVT sina framsteg under det senaste dryga året.

Mobiljournalistiken inom SVT har exploderat under det senaste året.

– För 1-1,5 år sen producerades fem mobilklipp per månad, nu är vi uppe i 1000 klipp, säger Patrik Qvicker, till vardags nyhetsreporter i Sälen men för många även bekant som kursledare och lärare inom videojournalistik och på senare tid inte minst mobiljournalistik.

Under det senaste åren har han, med hjälp av Patrik Samuelsson i Skellefteå och Peter Magnusson i Växjö, utbildad närmare 300 SVT-medarbetare i mobiljournalistik. Antingen i en eller två dagar.

–Det är roligt för innan dess hände just inget på MoJo-området i SVT. Jag som gick min första kurs inom detta på NRK redan 2011 började tröttna på att inte filma med mobil slog igenom även hos oss, säger Patrik.

Patrik Qvicker

Patrik Qvicker på mobiljournalistikkonferensen Mojocon på Irland. (Foto: Johan Dalton/SVT)

Klipp från Drottninggatan

Ett exempel på att det kan vara produktivt att utbilda personal i mobilfilmning är lastbilsattacken i centrala Stockholm.

– I ett inledande skede var det sex olika medarbetare i området och de filmade 17 klipp. Flera av dem innan det kom "vanliga" team, säger Patrik Qvicker.

Patrick Qvicker föreläser på Irland.

Patrick Qvicker föreläser på Irland och berättar bland annat om SVT:s Indienkorrespondent Malin Medel Westberg, som filmar många av sina reportage med mobilen. (Foto: Johan Dalton/SVT)

Presenterade SVT

Häromveckan var Patrik, tillsammans med riksnyheternas tekniske samordnare Johan Dalton och producenten Tommy Ledin från Sporten på den stora mobiljournalistikkonferensen Mojocon som ägde rum i Galway på västra Irland. Med 570 deltagare från en rad olika medieföretag från hela världen.

– Irlands public service-bolag RTE var något av pionjärer inom den mobila nyhetsjournalistiken och jag har varit på konferensen tre år i rad, säger Patrik Qvicker.

Men i år åkte Patrik inte bara som besökare till Irland utan som inbjuden föreläsare.

– Jag hade möjlighet att berätta om vad vi i SVT gjort för att komma vidare på det här området och som tycker det är spännande hur vi snabbt kunnat gå från att vara lite efter till att vara bland de ledande.

Patrik Qvicker

SVT:s Patrik Qvicker höll en uppskattad presentation på Mojocon 2017. (Foto: Johan Dalton/SVT)

Nytt tänk

Vad är det då som hänt?

–Förutom att så många, även redaktörer, utbildats och inspirerats så har vi också tänkt om. Vi har gått från en approach där vi kanske mest såg mobilen som ett roligt komplement till ett synsätt med högre ambitioner, att det vi filmar med mobilen ska vara lika bra som det som görs med en vanlig kamera, säger Patrik Qvicker.

Förutom den viktiga approachen till mobilen som arbetsredskap så har de som utbildats i två dagar även fått ett kit med bland annat en hållare, ett bordsstativ och en riktig mygga. Allt för att mobilklippen ska bli så professionella som möjligt.

­­–Tillkomsten av Starling som ger broadcastkvalitét med superenkel hantering har också betytt mycket.

–Det senaste är att flera redaktioner får möjlighet att köpa in gyron, med vilka klippen ska bli stabilare. Faller det väl ut kan det spridas ännu mer eftersom de ger fantastiska möjligheter till stabila bilder.

Utvecklingen pågår hela tiden, säger Patrik Qvicker.

247.e602927b0367954b71afe602927b0367

12 gillar detta

Prenumerera


Prenumerera på Vipåtv:s nyhetsbrev här:
Namn
E-postadress

Vipåtv

SVT:s interna nyhetstidning sedan 1991.

Webbadress: vipatv.svt.se

Twitter: @svt_vipatv

Adress: Vipåtv, SVT, KH-BVP

105 10 Stockholm

Kontakt

Redaktör: Charlotta Lambertz

E-post: vipatv@svt.se

Ansvarig utgivare: Sabina Rasiwala, kommunikationsdirektör