19 november

| Interntidning för Sveriges Television

  • Meny
Kristoffer Fransson

Många kom till SVT:s monter för att ställa frågor om SVT-program - eller för att berätta hur uppskattade programmen är i skolorna. Här är det Kristoffer Fransson och Josephine Hattevig som svarar på frågor. (foto: Kristina Halling)

Publicerad 9 maj 2017 07:00 - Uppdaterad 9 maj 2017 14:18

"Riktig energiboost och fint kvitto på det jobb som görs"

I förra veckan deltog SVT och Barnkanalen på SETT-mässan i Kista - Skandinaviens största mässa inom innovativt lärande.

Kristina Halling, projektledare SVTi/ATV, och Kristoffer Fransson, programledare på Lilla Aktuellt, berättar här om de intensiva dagarna – och om härliga möten med publiken:

Under tre stundtals intensiva dagar, den 3-5 maj, var några av Barnkanalens titlar representerade på SETT-dagarna i Kista.

Vi träffade hundratals lärare, förskollärare och pedagoger från hela landet för att berätta om en del av det SVT gör som har koppling till skola, lärande och pedagogik.

SVT:s Kristoffer Fransson, Josephine Hattevig och Erik Hedin i montern.

Josephine Hattevig, Kristoffer Fransson och Erik Hedin har fullt upp i SVT-montern. (foto: Kristina Halling)

Videohälsning

Lilla Aktuellt fanns under onsdagen representerat med redaktör Josephine Hattevig och programledare Kristoffer Fransson. Det blev en dag av riktig energiboost och fina kvitton på att Lilla Aktuellt är uppskattat av målgruppen (barn 8 - 12 år).

Många lärare kom fram bara för att ta selfies eller få en videohälsning att visa upp för sina klasser - och flera påtalade att de uppskattar Lilla Aktuellts tilltal, längd och blandning av nyheter.

Det blev väldigt tydligt att Lilla Aktuellt är något målgruppen ser fram emot.

Vill inte ta helg

Många lärare berättade att eleverna inte ville ta helg förrän de sett fredagsprogrammet Lilla Aktuellt Skola, där veckans nyheter sammanfattas. Om ett avsnitt inte hanns med – blev det ofta protester!

Vi konstaterade att det är en oerhörd styrka att redan på förhand ha en sådan engagerad publik.

Draken och Lilla Aktuellts programledare Kristoffer Fransson.

Draken och Lilla Aktuellts programledare Kristoffer Fransson. (foto: Kristina Halling)

Josephine Hattevig och Kristoffer Fransson informerade lärarna om att Lilla Aktuellt Skola också erbjuder diskussionsfrågor till programmets innehåll samt bad lärarna att anmäla sig till veckobrevet där de kan få förhandsinformation om innehållet.

Synpunkter på programmet

De synpunkter några lärare framförde var att de har svårt att hitta programmet och att de inte vet skillnaden mellan de två programmen Lilla Aktuellt och Lilla Aktuellt Skola.

Reflektionen vi tog med oss var att ett tekniskt verktyg - som för oss på SVT är självklart – inte är det för alla och att tydlighet och enkelhet i hur man hittar vårt material inte nog kan överskattas.

Trångt i SVT-montern när många ville ställa frågor eller bara berätta hur bra SVT är!

Trångt i SVT-montern när många ville ställa frågor - eller bara berätta hur bra de tycker SVT är! (foto: Kristina Halling)

Labyrint 365

Under torsdagen och fredag fanns projektet Labyrint 365 på plats, med Arvid Tappert och Kristina Halling.

Labyrint 365 är ett helårsprojekt kring programmet Labyrint, med syfte att ge alla Labyrintfans något i väntan på den nya säsongen.

Programmet Labyrint är enormt stort bland barn i förskolor och det leks robotar, Daidalos etc runt om i landet. De bygger banor, gör slajm, och tillverkar robotar.

Förskollärare och pedagoger arbetar med Labyrint som tema och gör på ett genialt sätt kopplingar till naturkunskap, programmering och matematik, men använder det också i sitt värdegrundsarbete.

Erik Norwald och Arvid Tappert i SVT-montern.

Erik Norwald och Arvid Tappert i SVT-montern. (foto: Kristina Halling)

Barnen älskar Labyrint

Flera av dem vi mötte uttryckte att det inte går att låta bli att jobba med Labyrint, både för att barnen älskar det och för att programmet i sig ger sådana fantastiska möjligheter.

Vi tipsade om det vi redan gjort kring Labyrint i dialog med förskolor via sociala medier och det som kommer under året.

Härligt att få ta emot en massa kärlek till SVT och det fina arbete projektledare Sanna Ekman och teamet gör med Labyrint.

Erik Norwald, Juliana Oliveira Silva och Arvid Tappert.

Erik Norwald, Juliana Oliveira Silva och Arvid Tappert. (foto: Kristina Halling)

Bolibompa

På fredagen var Bolibompa representerat av Erik Norwald och Juliana Oliveira Silva. De pratade om appen, delade ut sånghäften med Bolibompasånger och passade på att samla in kontaktuppgifter till förskolor som vill ha besök från SVTi för att vara med och testa och utvärdera våra digitala tjänster.

Mängder av sånghäften delades ut, och fick stor uppskattning. Många berättade också om hur de använde drakdansen för att få alla att röra på sig en stund.

Bolibompadraken fanns förstås med i SVT:s monter.

Bolibompadraken fanns förstås medpå mässan. (foto: Kristina Halling)

Lära sig svenska

Lite roligt och oväntat var att höra att Bolibompa även används på gymnasienivå, där man tipsar elever som lär sig svenska att titta på programmet. Det fungerar bra och är uppskattat även där.

Självaste Bolibompadraken var på plats i montern under hela mässan och fick förbipasserande i alla åldrar att le stort. Det togs hundratals selfies med draken!

Massor av kärlek

Sammanfattningsvis fick SVT och Barnkanalen massor av kärlek från mässbesökarna.

Det fanns personer som stannade till eller sökte upp vår monter enbart för att säga de älskar SVT och att vi har så fint tilltal i allt Barnkanalen gör.

Som sagt, en riktigt energiboost och fint kvitto på det jobb som görs.

247.e602927b0367954b71afe602927b0367
Kristoffer Fransson

12 gillar detta

Prenumerera


Prenumerera på Vipåtv:s nyhetsbrev här:
Namn
E-postadress

Vipåtv

SVT:s interna nyhetstidning sedan 1991.

Webbadress: vipatv.svt.se

Twitter: @svt_vipatv

Adress: Vipåtv, SVT, KH-BVP

105 10 Stockholm

Kontakt

Redaktör: Charlotta Lambertz

E-post: vipatv@svt.se

Ansvarig utgivare: Sabina Rasiwala, kommunikationsdirektör