21 november

| Interntidning för Sveriges Television

  • Meny
Intresset för SVT:s app Språkplay var stort på mässan i förra veckan.

Intresset för SVT:s app Språkplay var stort på mässan i förra veckan. (foto: Erik Hedin)

Publicerad 8 maj 2017 07:00 - Uppdaterad 9 maj 2017 13:48

Nya Språkplay lanserades på mässa för innovativt lärande

Ӏr det sant? Gratis!? Fantastiskt! Kan jag ladda ned den nu? Finns det en webbversion?"

Så kan man sammanfatta reaktionerna från de som besökte SVT:s monter på SETT-dagarna på Kistamässan i förra veckan då Erik Hedin, projektledare SVTi, demonstrerade appen Språkplay 2.0.

SETT-dagarna är Skandinaviens största mässa och konferens inom innovativt lärande och pågick 3-5 maj på Kistamässan utanför Stockholm. Barnkanalen och SVT fanns förstås på plats med en egen – välbesökt – monter.

SVT:s monter på mässan.

SVT:s monter på mässan. (foto: Erik Hedin)

Ny version lanserades

I samband med mässan hade SVT uppdaterat appen Språkplay till version 2.0. Appen, som lanserades i höstas har redan 50 000 nedladdningar, och tjänsten bygger på interaktiva undertexter på svenska där orden är klickbara och kan översättas om man inte förstår. Idag finns det språkstöd till 18 olika språk.

- Många på mässan blev så positiva att de laddade ned appen på stående fot, andra hämtade kollegor för att visa, berättar Erik Hedin och fortsätter:

- Bara någon enstaka besökare hade hört talas om Språkplay tidigare, men flera sa att de nu ska tipsa både kollegor, elever och föräldrar.

Endast ett fåtal besökare hade hört talas om Språkplay tidigare.

Endast ett fåtal besökare hade hört talas om Språkplay tidigare. (foto: Erik Hedin)

Stabil teknisk lösning

Den nya versionen av Språkplay har en stabil teknisk lösning, helt native skriven direkt för IOS och Androids operativsystem. 

Tidigare låg testappen som ett skal runt SVT Play, vilket gjorde att flera program saknade översättning. Nu är utbudet anpassat till de program som har översättning. Navigationen har också förenklats och det finns möjlighet att spara sina favoriter.

Are Nundahl

Are Nundal (foto: Marika Ireblad)

- Utvecklingen är pågående med ständig feedback från användarna och framöver ska vi förbättra tillgänglighet och användarupplevelse, säger Are Nundal, onlinebeställare på SVT.

- Rekordmånga läser nu SFI, svenska för invandrare. Detta gör det extra angeläget att utveckla Språkplay och kunna erbjuda SVT:s utbud för att fler både ska kunna träna på det svenska språket men också för att förstå det svenska samhället.

Många ville testa hur appen funkar.

Många ville testa hur appen funkar. (foto: Erik Hedin)

Nära dialog med användarna

Språkplay har tagits fram av den ideella organisationen Språkkraft och SVT.

Den har utvecklats av Språkkraft i samarbete med bland andra Studiefrämjandet och Sveriges Ensamkommandes Förening som besöker HVB-hem, gruppboenden och asylboenden.

Utvecklingen har skett i en nära dialog med användarna och idag erbjuds språkstöd på engelska, ryska, spanska, arabiska, turkiska, albanska, bosniska, kroatiska, persiska, finska, grekiska, kurdiska, serbiska, somaliska, amhariska, tigrinska, pashto och azeriska.

- För oss som public service-företag känns Språkplay som en viktig tjänst att kunna erbjuda - och den vänder sig till en grupp människor som inte har någon relation med SVT sedan tidigare, säger Are Nundal.

m

247.e602927b0367954b71afe602927b0367

11 gillar detta

Prenumerera


Prenumerera på Vipåtv:s nyhetsbrev här:
Namn
E-postadress

Vipåtv

SVT:s interna nyhetstidning sedan 1991.

Webbadress: vipatv.svt.se

Twitter: @svt_vipatv

Adress: Vipåtv, SVT, KH-BVP

105 10 Stockholm

Kontakt

Redaktör: Charlotta Lambertz

E-post: vipatv@svt.se

Ansvarig utgivare: Sabina Rasiwala, kommunikationsdirektör