15 november

| Interntidning för Sveriges Television

  • Meny
Chat efter programmet.

Chatten direkt efter programmet: fr v: Pernilla Ståhl, kommunikationsansvarig, Frida Mörtsell, moderator, Paul Haeberlein, svt.se, Anna Luuk Priske, projektledare, Ulrika Bokstad, exekutiv producent Titan, Sonny Wåhlstedt, ansvarig för Nationell Samverkan för Psykisk Hälsa i Göteborg och förbundsordförande för Suicidprevention och Efterlevandes Stöd samt Ullakarin Nyberg, psykiatriker, suicidforskare och författare.

Publicerad 21 april 2017 14:41 - Uppdaterad 24 april 2017 22:20

Stort engagemang för "30 liv i veckan"

Igår kväll startade SVT:s nya dokumentärserie - "30 liv i veckan" - om självmord. Reaktionerna var många och starka i chatten som följde direkt efter sändning och cirka 2300 besökare var inne på chatten under kvällen.

Även i sociala medier var engagemanget stort.

Ullakarin Nyberg, psykiater och suicidforskare, och Sonny Wåhlstedt, verksamhetsansvarig för Nationell Samverkan för Psykisk Hälsa i Göteborg, svarade på ett stort antal frågor och hänvisade de som behövde prata med någon till hjälplinjer som var extrabemannade under premiärkvällen.

- Det är fantastiskt med all respons som serien fått! Många har uttryckt tacksamhet för att vi pratar om det här tabubelagda ämnet och att vi sprider kunskap, säger projektledaren Anna Luuk Priske

515 000 såg första avsnittet i broadcast på torsdagskvällen.

Sociala medier

- Programmet har fått ett varm mottagande i sociala medier. Det är många som känner lättnad över att vi lyfter ämnet även om det så klart också kan väcka jobbiga känslor. Men de som kommenterat har varit väldigt fina mot varandra och delat både berättelser och värmande ord, säger Frida Mörtsell, strategisk kommunikatör på SVT Kommunikation. 

Chatten

Stor koncentration under chatten. (foto: Pernilla Ståhl)

Kommentarer på chatten

All heder åt Er! Superbra program, å Tusen Tack Linda och Magnus som orkade dela med er! ️ Jag tycker att hela samhället har misslyckats när vi har människor som inte vill leva. Jag tar illa vid mig varje gång när en människa inte vill leva i vårt samhälle. Vi måste hjälpas åt å rädda vår framtid. Kram till alla.

Tack för att detta äntligen lyfts och att visa på att det är ok att prata och våga fråga om suicid. Min pappa tog sitt liv och tabubelagt att prata om det. Att vården kanske blir bättre om vi börjar tydliggöra och prata så bryter vi tabun är min förhoppning. Tack!

Att lida i det tysta är fruktansvärt. Jag är så tacksam för allt som görs för att lyfta på locket och lufta psykisk ohälsa. Så Tack för programmet!

"Hej! Jag lever själva med psykisk ohälsa och väldigt ofta så här jag självmordstankar men får ingen hjälp,vad ska jag göra?"
Ullakarin Nyberg: Om du har självmordstankar är det viktigt att du får hjälp att hantera dem så att de inte övergår i handling. Finns det någon i vården som du litar på? Har du berättat hur du tänker? Du kanske kan skriva ner det du upplever och ta med det till nästa besök. Eller finns någon närstående som kan föra din talan? Du har rätt att få hjälp, kom ihåg det! Läs patientlagen så får du se vilka rättigheter du har. Här kan du få hjälp och stöd: https://www.svt.se/30-liv-i-veckan/hit-kan-du-vanda-dig-angaende-sjalvmord-och-psykisk-ohalsa

Reaktionerna både inför, under och efter programmet har även varit starka och positiva på SVTs Facebook.

Från SVT:s Facebook:

Mycket bra och viktigt program, detta kan aldrig belysas för mycket eller ofta. Vi vuxna måste våga ta det första steget och prata, prata, prata med med våra unga om vi misstänker att det finns svåra mörka tankar att försöka lyfta upp och hjälpa dem att bearbeta. Fantastiskt att denna programserie producerats, inte en dag för tidigt.

Så viktigt! Förlorade min 22-årige son i självmord 1999. På den tiden var det väldigt tabubelagt. Hoppas att detta program kommer att ses av många och öppna upp för diskussioner och möjligheter att hjälpa fler som mår dåligt.

Det är så märkligt, det finns nolltolerans i trafiken, men 30 människor dör varje vecka för att det stöd de behöver inte finns eller blir för dyrt för samhället. Bra att det tas upp, som anhörig kämpar man så mycket och får delvis så oproffsigt bemötande av så kallade provs! Vi måste lyfta fram hoppet att det går att komma vidare utan att det värsta måste inträffa, tack för att ni tar er an detta!!

Så viktigt ämne! Har själv förlorat en syster för 13 år sedan genom självmord. Smärtan är obeskrivlig och jag lider varje gång med de anhöriga till den som begått självmord för jag vet hur ont det gör. Bra att samhället tar upp ämnet så att det blir mindre tabubelagt!

Fakta "30 liv i veckan":

Var sjätte timme tar en människa sitt liv i Sverige. Anne Lundberg och Sofia Helin möter i dokumentärserien personer som drabbats av självmord på olika sätt.

De möter överlevare, anhöriga och även experter för att bättre förstå vad vi behöver göra för att minska det psykiska lidandet och på så sätt förebygga självmord.

Svensk dokumentärserie i tre delar.

Start: Torsdag 20 april kl 21.00 i SVT1 (1:3)

247.e602927b0367954b71afe602927b0367

7 gillar detta

Prenumerera


Prenumerera på Vipåtv:s nyhetsbrev här:
Namn
E-postadress

Vipåtv

SVT:s interna nyhetstidning sedan 1991.

Webbadress: vipatv.svt.se

Twitter: @svt_vipatv

Adress: Vipåtv, SVT, KH-BVP

105 10 Stockholm

Kontakt

Redaktör: Charlotta Lambertz

E-post: vipatv@svt.se

Ansvarig utgivare: Sabina Rasiwala, kommunikationsdirektör