15 november

| Interntidning för Sveriges Television

  • Meny
Påsken i SVT

Ur påskens tablå: Överst fr v: Håkan Hellström på Ullevi, Dorsins Glada Änkan, Fallet. Neders fr v: He named me Malala, Killing Jesus och Johnny English reborn.

Publicerad 12 april 2017 12:30 - Uppdaterad 18 april 2017 09:38

Påsken i SVT - något för alla!

Bland påskens många godbitar hittar vi säsongsstart för Skam, en bejublad konsert med Håkan Hellström, Dorsins Glada Änkan och en dokumentärserie om Pehr G Gyllenhammar.

Men också ny thriller, långfilmer och en serie från Jerusalem om påskens berättelser samt de direktsända gudstjänsterna från Nicolai kyrka i Nyköping.

Här följer ett urval av påskens program:

 

Musik:

Håkan Hellström på Ullevi 2016

Håkan Hellström på Ullevi.

Håkan Hellström på Ullevi. (foto: SVT)

I början av juni 2016 gjorde Håkan Hellström två bejublade konserter i Göteborg. Nu har tittarna chansen att uppleva det som de 70 000 åskådarna som var på plats på Ullevi fick se och höra. Gästartister på konserten är Sven-Bertil Taube, Miriam Bryant, Daniel Gilbert och Seinabo Sey (fredag 14/4 kl 21.30 i SVT1).

Dorsins Glada Änkan

Dorsins Glada Änkan

Dorsins Glada Änkan (foto: Markus Gårder /Kungliga Operan)

Henrik Dorsin intar Kungliga Operans scen i en egen version av operetten Glada änkan.

De klassiska sångpärlorna från 1905 års original finns alla kvar men med Dorsins nya, spetsfundiga texter (lö 15/4 kl 20.00 i SVT2).

Relâche, balett med musik av Satie

Relache

Baletten Relâche. (foto: ARTE)

Efter 90 år återupplivar vår svenske koreograf Petter Jacobsson den legendariska baletten Relâche. Musiken är av Satie och scenografin av ingen mindre än Francis Picabia.

En gränsöverskridande föreställning, nu som då, med dadaistiska inslag. Ömsom pantomim, ömsom dans, ömsom cirkus! (Må 17/4 kl 11.15 i SVT2)

En sång om glädje i påsktid

En sång om glädje i påsktid.

Jan Johansen och Gladys Del Pilar i En sång om glädje i påsktid. (foto: Bengt Jägerskog)

Nils Börge Gårdh har bjudit in artisterna Gladys Del Pilar, Jan Johansen, Sebastian Stakset och kören The Masters Voice med orkester, till Pingstkyrkan i Södertälje för en riktig musikfest.

Sebastian Stakset berättar om sitt liv från gangster-rappare i musikkollektivet Kartellen till livet som kristen. (Lö 15/4 kl 18.15 i SVT1)

Dokumentärer

Sveriges mest beundrade man

Pehr G Gyllenhammar

Pehr G Gyllenhammar (foto: SVT)

En svensk toppchefs grandiosa uppgång och fall. Dokumentär i två delar om Pehr G. Gyllenhammar, Volvodirektören som kallades Kejsaren men blev PG med svenska folket. I nio år i rad valdes han till Sveriges mest beundrade man. Svensk dokumentär från 2017. Del 1 av 2 (Torsdag kl 20.00 i SVT1)

Speglingar

Speglingar

Fimaren Sara Broos bjöd sin mamma på en semesterresa i samband med hennes 60-årsdag. (foto: SVT)

Sara Broos hyllade film om sin mamma, konstnären Karin Broos. När filmaren Sara Broos bjöd sin mamma på en semesterresa i samband med hennes 60-årsdag var det ett försök att komma varandra närmare, som i stället resulterade i en intim och personlig film. (Fr 15/4 kl 20.00 i SVT2)

Jan Eliasson – den resande fredsmäklaren

Jan Eliasson

Jan Eliasson (foto: Erik Fägerwall /Filmpoint)

I december lämnade Jan Eliasson sin internationella karriär efter 50 år, som en av Sveriges genom tiderna främsta diplomater. I detta porträtt följer vi Jan Eliasson under hans sista tid som vice generalsekreterare för FN.

Det blir en unik och personlig ingång till världspolitiken och fredsmäkleriet i en tid där konflikter och oro på allvar utmanar den internationella diplomatin. (Fr 15/4 kl 18.30 i SVT1)

Ays resa

Ays resa

Vi följer dövblinda "Ay" Anna Trollhjärta när hon ger sig ut på sitt livs äventyr. (foto: SVT)

Vi följer dövblinda Ay när hon ger sig ut på sitt livs äventyr. Tillsammans med sin ledsagare Julia Kankkonen går hon ombord på en lyxbåt för att kryssa i Västindien tillsammans med resenärer från hela världen. Ett hundratal av dessa är också dövblinda, men tecknar amerikanskt teckenspråk som Ay inte behärskar. (Sö 16/4 kl 18.00 i SVT2)

Nat King Cole – sammetsrösten

Nat King Cole

Nat King Cole (foto: Cardinal Releasing)

Många av hans inspelningar blev klassiker. Men Nat King Coles liv var aldrig någon dans på rosor.

I den här dokumentären berättar hans hustru och dotter, jämte en rad vänner, om ett spännande och unikt musikerliv. (Må 17/4 kl 12.05 i SVT2)

Sockerfilmen (foto: Madman Production)

Sockerfilmen

Sockerfilmen

Hur mycket socker äter du egentligen? Filmaren Damon Gameau undersöker det dolda sockret i vår vardagskost genom att äta helt vanlig mat i två månader. Resultatet blir en chock - för både hjärta, hjärna och mage. (Sö 16/4 i SVT Play)

He named me Malala

Malala

Malala Yousafzai, den yngsta fredspristagaren någonsin. (foto: Fox Searchlight Pictures)

För många är hon en förebild och en inspiration. För andra är hon ett hot och en måltavla.

Detta är berättelsen om Malala Yousafzai, den yngsta fredspristagaren någonsin, och hennes kamp om flickors rätt att gå i skolan. (Sö 16/4 kl 21.00 i SVT2)

Påskkycklingens liv

Kycklingar

Det finns 22 miljarder höns över världen. (foto: Saint Thomas Productions)

De är ättlingar till dinosaurierna. De har hållit människan sällskap sedan urminnes tider. I dag finns det fler höns på jorden än någon annan fågelart, 22 miljarder stycken, eller tre per människa.

Det finns tusen olika raser, bara hunden uppvisar en större mångfald i färg och form. (Fr 14/4 kl 18.00 i SVT2)

En biskop flyttar in

En biskop flyttar in

Biskop Johan Dalman och filmaren Johan Anderblad.

När Johan Dalman blir biskop får han och hans familj flytta in i ett hus med spännande historia. Här har det bott biskopar sedan 1600-talet. Och när den gamla biskopsgården renoveras avslöjas många hemligheter.

Filmaren Johan Anderblad följde renoveringen och biskopens vardag i den k-märkta byggnaden i Strängnäs anrika kyrkokvarter. (Må 17/4 kl 18.15 i SVT1)

Eleanor Roosevelt – rebellen i Vita huset

Eleanor Roosevelt

Eleanor Roosevelt

Som USA:s första dam bröt Eleanor Roosevelt mot konventionerna och blev en aktiv röst i frågor om jämlikhet och mänskliga rättigheter. Samtidigt stöttade hon maken, Franklin D Roosevelt, i hans arbete under en tid präglad av finansiell kris och världskrig. (UR). (Måndag 17/4 kl 20.05 i Kunskapskanalen)

Andligt

St Nicolai kyrka i Nyköping.

St Nicolai kyrka i Nyköpings medeltida stadskärna grundades på 1200-talet. (foto: Johannes Söderberg)

Påskens gudstjänster

SVT sänder i år påskens gudstjänster och helgmålsringning från St Nicolai kyrka i Nyköping, där flera av församlingens körer och präster medverkar under helgen. (Se separat artikel om innehåll och tider - länk nedan).

Jerusalem

Jerusalem (foto: SVT)

Påskens berättelser från Jerusalem

I fem korta program under påskdagarna berättar biskop emeritus Jan-Olof Johansson - på plats i Jerusalen - om den första påsken.

Först från Getsemane trädgård, där Jesus fängslades (to 13/4 kl 16.55 SVT1), på Långfredagen från Via Dolorosa där Jesus gick den sista vägen upp till korset (kl 18.10 SVT1).

På påskafton från Gravkyrkan där Jesus sägs ha blivit begravd (kl 18.10 SVT1) och på Påskdagen från trädgårdsgraven i Nablus, som grävdes fram 1867 och av många kristna anses som en alternativ gravplats för Jesus (18.10 SVT1).

På Annandagen är programmet inspelat på vägen till Emmaus, där några lärjungar får sällskap av den uppståndne Jesus (17.50 SVT1).

Korsvägsandakt från Colosseum

Påven

Påven Fransiskus (foto: SVT)

Direktsänd korsvägsandakt från Colosseum i Rom i närvaro av påven Fransiskus. Kommentator: Kaj Engelhart. (Fr 14/4  kl 21.15 i SVT2)

Killing Jesus

Killing Jesus

Killing Jesus (foto: Kent Eanes /National Geographic Channels)

Amerikansk miniserie i tre delar. Historien om Jesu liv skildrad genom de historiska, politiska och sociala konflikterna inom Romarriket, som avgjorde hans död.

Baserad på en bok av Bill O'Reilly och Martin Dugard. (start: To 13/4 kl 22.00 i SVT1)

Jesus Christ Superstar

Jesus Christ Superstar

Jesus Christ Superstar (foto: Universal Pictures)

Amerikansk långfilm från 1973. Filmatisering av Tim Rices och Andrew Lloyd Webbers framgångsrika rockopera. Den berättar om de sista dagarna i Jesus liv; hur han blev förrådd och korsfäst, allt sett ur Judas synvinkel. Filmen spelades in i Israel. (Fr 14/4 kl 16.10 i SVT1)

Drama

Skam

Skam

Vilde (Ulrikke Falch) och Sana (Iman Meskini) i Skam. (foto: SVT)

På påskafton har fjärde säsongen av Skam premiär i SVT Play - dagen efter att det släppts i Norge. En säsong som också blir kultseriens sista.

Huvudperson i Skam säsong 4 blir Sana, seriens muslimska rollfigur. (Påskafton i SVT Play, sänds även ti 18/4 kl 22.30 i SVT1)

Fallet

Fallet

Fallet med Tom Brown (Adam Godley) och Sophie Borg (Lisa Henni). (foto: SVT)

Svensk kriminalkomedi från 2017 i åtta avsnitt.
En brittisk medborgare mördas i småstaden Norrbacka och Sophie Borg blir satt på att utreda fallet. Från offrets hemby i engelska S:t Ives kommer kriminalkommissarie Tom Brown för att hjälpa till med utredningen. (Fr 14/4 kl 21.00 i SVT1)

Line of duty

Line of Duty

Line of Duty: Kriminalkommissarie Roz Huntley (Thandie Newton) och Kate Fleming (Vicky McLure. (foto: SVT)

Brittisk kriminalthriller, säsong 4. Kriminalinspektör Steve Arnott och polisens anti-korruptionsenhet AC-12 återvänder med en ny utredning.

Den ambitiösa kriminalkommissarien Roz Huntley hamnar i blickfånget efter misstankar om att hon fått en oskyldig man fälld för mord. (Må 17/4 kl 22.00 i SVT1)

Filmer

Kultfilmen ET – the Extra Terrestrial

E.T är en berättelse om en utomjording som blir övergiven av sina egna under ett besök på jorden. Den 10-årige pojken Elliot bestämmer sig för att beskydda sin nyfunna vän från oförstående vuxna och äregiriga vetenskapsmän. De blir bästa vänner och skapar en telepatisk kontakt. (Sö 16/4 kl 15.15 i SVT1)

The Bourne Identity

The Bourne Identity

Matt Damon i The Bourne Identity (foto: Universal)

En man räddas av en fiskebåt utanför den italienska kusten. Han återhämtar sig men lider av total minnesförlust. Mannens goda fysik och språkkunskaper tyder dock på ett farligt förflutet. Nu börjar hans jakt efter sanningen och till sin hjälp får han den hemlighetsfulla Marie. Snart inser mannen att de båda jagas av lönnmördare.

I rollerna: Matt Damon, Chris Cooper, Clive Owen, Brian Cox, Julia Stiles m.fl. (Lö 15/4 kl 23.20 i SVT1)

Johnny English reborn

Den klantige agenten Johnny English tas på nåder tillbaka i tjänst i den brittiska underrättelseorganisationen MI7, för att undersöka ett möjligt hot mot den kinesiske premiärministern.

Under utredningen får han reda på att någon inom MI7 är inblandad i komplotten mot premiärministern, men problemen hopar sig när Johnny själv blir misstänkt för att vara mullvaden. (Lö 15/4 kl 01.15 i SVT1)

Påskens gudstjänster sänds från Nyköpingöppnas i nytt fönster

The Johnny English Reborn

Johnny English reborn (Rowan Atkinson).

247.e602927b0367954b71afe602927b0367

8 gillar detta

Prenumerera


Prenumerera på Vipåtv:s nyhetsbrev här:
Namn
E-postadress

Vipåtv

SVT:s interna nyhetstidning sedan 1991.

Webbadress: vipatv.svt.se

Twitter: @svt_vipatv

Adress: Vipåtv, SVT, KH-BVP

105 10 Stockholm

Kontakt

Redaktör: Charlotta Lambertz

E-post: vipatv@svt.se

Ansvarig utgivare: Sabina Rasiwala, kommunikationsdirektör