10 december

| Interntidning för Sveriges Television

  • Meny
Skådespelarensemblen från "Innan vi dör" på plats i Cannes.

Skådespelarensemblen från "Innan vi dör" på plats i Cannes: Alexej Manvelov, Marie Richardson och Adam Pålsson. (foto: Sarah Eichenlaub)

Publicerad 11 april 2017 07:05 - Uppdaterad 12 april 2017 14:03

Tre nya SVT-dokumentärer på MIPTV i Cannes

I vanlig ordning var SVT på plats i Cannes för MIPTV, vårens största event för tv och digitalt innehåll.

SVT besökte mässan för att både köpa och sälja program, men också för internationella dramasamarbeten och formatutveckling.

På plats i Cannes fanns också skådespelarensemblen från SVT:s framgångsrika thriller "Innan vi dör".

Helgen innan MIPTV, som i år arrangerades 3-6 april, hölls förmässorna MIPDoc och MIPFormats (1-2 april). Tillsammans samlar dessa mässor tiotusentals besökare från ett hundratal länder.

SVT delade, liksom senaste år, monter med  Yle, DR och RUV.

De nordiska public service-bolagens gemensamma monter på mässan.

De nordiska public service-bolagens gemensamma monter på mässan. (foto: Anna Hagnefur)

Nya SVT-dokumentärer

SVT presenterade tre nya dokumentärer på mässan: "Den sista skörden", "Att skapa en Putin" och "Renskötarna", där de två förstnämnda toppade statistiken för SVT:s mest sedda dokumentärer under MIPDoc-helgen.

Tina Marie Qwibergs dokumentär Den sista skörden.

Tina Marie Qwibergs dokumentär Den sista skörden.

- Det är kul att så många tagit del av "Den sista skörden", en drabbande dokumentär om hur jordbruket, och inte minst jorden, förändras i händerna på big business, säger Paulette Rosas Hott, försäljningschef på SVT International, och fortsätter: 

- Vi är också väldigt glada att "Livet börjar vid 100" fortfarande uppmärksammas - och nu för vi diskussioner med Al Jazeera om att göra dokumentären om underbara Dagny tillgänglig i hela världen.

Trender just nu

Paulette Rosas Hott

Paulette Rosas Hott, SVT Internationals försäljningschef, i möte DR drama inköp. (foto: Anna Hagnefur)

MIPFormats lanserades 2010 och samlar producenter, beställare, köpare, distributörer och kreatörer av nya format. Det hela arrangeras tillsammans med C21FormatsLab och består av intervjuer, föreläsningar och diskussioner kring trender.

Som vanligt innebär varje mässa att nya territorier eller länder dyker upp som formatgeneratorer. Senast var det Ukraina som tog ett stort steg framåt.

I år är det Vietnam, Kina och Korea som på allvar tar upp kampen med Japan i Asien, enligt Markus Sterky, SVTs utbuds- och formatstrateg. Han tycker också att formatmarknaden spretar synnerligen mycket.

Markus Sterky

Markus Sterky (foto: Anna Hagnefur)

Fake news

- Vi ser ovanligt många reality-tävlingar som är äventyrsbaserade, en hel del ’fixed-rig’ dokumentärt berättande och fortsatt många mer eller mindre komplicerade varianter på dejtingformatet, säger Markus Sterky.

Däremot har talangtävlingar, musikreality, och comedy panels nästan försvunnit.

- Samtiden är också tydlig i många format där det bland annat handlar om att gissa vad som är "fake news" eller riktiga nyheter, säger han. 

Andra format rör sig mot samhällsfrågor som till exempel hur det är att sitta i fängelse eller hur samhället förhåller sig till islam.

- Andra trender som pekar på en osäkerhet i branschen är att fler och fler kanaler endast beställer mycket korta serier där två, tre eller fyra avsnitt snarare är standard än undantag, säger Markus Sterky.

Köper in tidigt

Stephen Mowbray

SVT:s inköpschef Stephen Mowbray och DR:s formatsäljare Louise Jue Severin. (foto: Anna Hagnefur)

SVT köper idag in fler och fler titlar i ett tidigt skede. Enligt SVT:s inköpschef Stephen Mowbray gör man detta för att kunna utesluta att rättigheterna köps upp av konkurrerande bolag.

Detta betyder att de program som lanseras på MIPTV som nya, har SVT kännedom kring långt innan.

Ett exempel är ITV:s nya serie "Fearless" från Patrick Harbin, en av skaparna bakom Homeland. SVT har även köpt in "Top of the Lake 2" med Nicole Kidman och David Dencik, samt den nya tyska storsatsningen "Babylon Berlin" som kommer under 2018.

Stephen spanar också en helt ny trend av serier som chockerar och delar publiken.

Chockerande serier

Efter succéserien "Doctor Foster" kommer en ny trend av chockerande serier som oftast delar publikens sympatier. "Trust me" är ett sådant exempel och även "Paula", en serie som ingår i det redan köpta BBC-paketet. Den handlar om en kvinnas misstag som får katastrofala konsekvenser, säger Stephen Mowbray.

- En annan trend är de riktigt stora produktionerna som exempelvis HBO och RAI:s serie, baserad på en Elena Ferrantes bästsäljande böcker, och en serie baserade på filmen "Out of Africa" som ska regisseras av danska Susanne Bier

Innan vi dör

Det var också den första MIP-mässan för Anna Croneman i hennes nya roll som chef för SVT Drama. Även SVT Dramas producent Maria Nordenberg var på plats tillsammans med skådespelarensemblen Alexej Manvelov, Marie Richardson och Adam Pålsson från den uppmärksammade serien "Innan vi dör", som nyligen sändes i SVT.

Ett antal olika pressevents arrangerades av ZDF Enterprises som säljer serien internationellt.

247.e602927b0367954b71afe602927b0367

7 gillar detta

Prenumerera


Prenumerera på Vipåtv:s nyhetsbrev här:
Namn
E-postadress

Vipåtv

SVT:s interna nyhetstidning sedan 1991.

Webbadress: vipatv.svt.se

Twitter: @svt_vipatv

Adress: Vipåtv, SVT, KH-BVP

105 10 Stockholm

Kontakt

Redaktör: Charlotta Lambertz

E-post: vipatv@svt.se

Ansvarig utgivare: Sabina Rasiwala, kommunikationsdirektör