9 december

| Interntidning för Sveriges Television

  • Meny
SVT sände manifestationen på Sergels torg på söndagseftermiddagen.

På söndagseftermiddagen sände SVT den stora manifestationen för kärlek och omtanke direkt från Sergels torg. På kort tid, parallellt med nyhetsjakten, arrangerade nyhetsdivisionen och ATV en stor professionell produktion med flera kameror. (foto: Johan Nilsson /TT)

Publicerad 9 april 2017 22:45 - Uppdaterad 11 april 2017 12:22

Snabbt SVT nådde rekordmånga online

Bevakningen efter attentatet i fredags blev ett kraftprov för riksnyheterna

– Jag är otroligt stolt över SVT:s samlade insats i ett läge då landet skakar till, säger Anne Lagercrantz, chef för Nyhetsdivisionen.

SVT med programledare Ted Wigren var snabbt uppe och sände direkt efter att de första flasharna kommit vid 15-tiden på fredagen. Första team var på plats i city en kort stund senare.

Anne Lagercrantz

Anne Lagercrantz

– Alla inblandade har gjort ett fantastiskt jobb. Journalister, fotografer, grafiker, undertextare, produktionspersonal och grafiker och många fler har kämpat med ordinarie såväl som extrainsatt utbud, säger Anne Lagercrantz till Vipåtv.

– Och förstås kocken i TV-matsalen som plötsligt fick laga middag till 150 personer, tillägger hon.

Divisionschefen understryker att det i fredags och i helgen fanns många exempel runt om i SVT på extraordinära insatser.

– Ta till exempel Nyhetstecken som uppdaterat sin publik socialt och Lilla Aktuellt som bjuder in till en varm chatt med barnen.

Kvitto på förflyttning

Anne Lagercrantz tycker att helgens insats är ett kvitto på att omorganisationen av riksnyheterna lyckats.

– Det är bara knappt ett och ett halvt år som vi efter parisattentaten fick hård kritik för att vi var långsamma. På relativt kort tid har vi gjort en förflyttning som är rätt enastående. Samtidigt finns såklart mycket att lära, och nu ska vi noga utvärdera vad vi kan göra ännu bättre.

Nyheterna sände mer eller mindre oavbrutet hela helgen sen de första flasharna.

– För många har det blivit väldigt långa pass, säger Lagercrantz.

Riksnyhetschef Ulf Johansson och hans nyhetschefer har varit i tjänst en stor del av helgen. Även divisionschefen har varit på plats, liksom VD Hanna Stjärne och programdirektör Jan Helin.

Onlinerekord

Broadcastsiffrorna för fredagen kommer först under måndagen men redan tidigt stod det klart att bevakningen av lastbilsattacken på Drottninggatan i Stockholm dragit rekordpublik online under fredagen.

– Vi hade 4,6 miljoner besök (att jämföra med valdagen 2014 - 3,2 miljoner besök). Antalet unika besökare var 2,6 miljoner, säger Anne Lagercrantz.

Nyhetstjänsten brukar vid stora nyhetshändelser, exempelvis attacken mot julmarknaden i Berlin, ha 600-800 000 unika besökare/dag.

– Bara i fredags hade vi 1 522 000 unika besökare på SVT Nyheters huvudtjänst, säger Anne Lagercrantz.

Tyst minut direktsänds

Under söndagen sändes den stora manifestationen för kärlek och omtanke direkt från Sergels torg. På kort tid, parallellt med nyhetsjakten, arrangerade nyhetsdivisionen och ATV en stor professionell produktion med flera kameror.

Och under måndagen är SVT host broadcaster för minnesceremonin i Stadshusparken i Stockholm. Katarina Sandström är programledare från studion för ”Tyst minut i Sverige”.

– Det är ett hedrande uppdrag att producera denna minnesstund när Sverige stannar upp , och jag är stolt att vi förmår göra även detta med nästa obefintliga förberedelser, säger Anne Lagercrantz.

247.e602927b0367954b71afe602927b0367

25 gillar detta

Prenumerera


Prenumerera på Vipåtv:s nyhetsbrev här:
Namn
E-postadress

Vipåtv

SVT:s interna nyhetstidning sedan 1991.

Webbadress: vipatv.svt.se

Twitter: @svt_vipatv

Adress: Vipåtv, SVT, KH-BVP

105 10 Stockholm

Kontakt

Redaktör: Charlotta Lambertz

E-post: vipatv@svt.se

Ansvarig utgivare: Sabina Rasiwala, kommunikationsdirektör