6 december

| Interntidning för Sveriges Television

  • Meny
Jenni Acar

Jenni Acar är programledare för studioprogrammet som sänds i SVT på lördag. (foto: Isabelle Wahlf)

Publicerad 7 april 2017 10:00 - Uppdaterad 18 april 2017 11:57

Romska internationella dagen uppmärksammas i SVT

Imorgon lördag firas romska internationella dagen över världen. SVT uppmärksammar dagen genom att bland annat sända ett studioprogram där programledaren Jenni Acar bjudit in gäster som på olika sätt uppmärksammar romska frågor professionellt och privat.

Den romska internationella dagen firas över hela världen den 8 april.

- Dagen firas till minnet av den första romska kongressen som hölls i London 1971 då representanter från fjorton länder tillsammans med Indiens delegation, Världskyrkorådet och representanter från forna Sovjetunionen samlades i London för att diskutera romernas framtid. Vid mötet beslutades även om utformningen av en romsk flagga och så valdes nationalhymn, Gelem gelem med text skriven av Jarko Jovanovic, berättar Wanda Bendjelloul , producent för SVT:s studioprogram.

Romska frågor

I studioprogrammet, som sänds på lördagen kl 17.30 i SVT2 möter programledare Jenni Acar gäster som på olika sätt uppmärksammar romska frågor.

Första gästen är EU - Parlamentarikern Soraya Post.

-SVT var i förra veckan med henne under den så kallade Roma Week i Bryssel då romska aktivister och politiker samlades för att diskuterade aktuella frågor som rör romernas situation i Europa, berättar Wanda Bendjelloul.

I studion talar Post bland annat om sitt politiska arbete och vikten av ett erkännande av termen antiziganism.

Högskoleutbildning

Den andra gästen i studion är ingenjören och festivalarrangören Jono Stankov som var den första i sin familj att skaffa sig en högskoleutbildning och som talar om vikten av att skaffa sig en utbildning och hur viktig musiken är för att hålla den romska kulturen levande.

Tredje gästen är Margaretha Balok, som arbetar som reporter på Radio Romano, Sveriges radios dagliga sändningar på romanes.

- Dessutom spelar dragspelarna Lelo Nika och hans son Lelo Nika Jr sin egen version av Gelem gelem exklusivt för våra tittare. Lelo Nika är dubbel världsmästare i dragspel och har under våren spelat för fulla hus på Folkoperan i Stockholm i föreställningen Förklädd Gud.

Romska internationella dagen: Lördag 8 april kl 17.30 i SVT2

247.e602927b0367954b71afe602927b0367

4 gillar detta

Prenumerera


Prenumerera på Vipåtv:s nyhetsbrev här:
Namn
E-postadress

Vipåtv

SVT:s interna nyhetstidning sedan 1991.

Webbadress: vipatv.svt.se

Twitter: @svt_vipatv

Adress: Vipåtv, SVT, KH-BVP

105 10 Stockholm

Kontakt

Redaktör: Charlotta Lambertz

E-post: vipatv@svt.se

Ansvarig utgivare: Sabina Rasiwala, kommunikationsdirektör