13 november

| Interntidning för Sveriges Television

  • Meny
Nya scoop på G? UG:s Joachim Dyfvermark och Sven Bergman. (foto: Mats Carlsson-Lénart)

Nya scoop på G? UG:s Joachim Dyfvermark och Sven Bergman. (foto: Mats Carlsson-Lénart)

Publicerad 4 april 2017 07:05 - Uppdaterad 6 april 2017 16:21

UG:s jobb alltmer internationella

Globaliseringen gör att SVT:s grävjobb ofta är intressanta för publik utanför Sverige.

Och journalistiken kräver allt mer internationell samverkan.

När olika nya system inom ekonomi och teknik mer och mer för samman världen så måste även medierna följa efter. Det gäller särskilt den undersökande journalistiken och redaktioner som Uppdrag granskning.

– Vi jobbar allt mer över nationsgränser och samarbetar med journalister över hela världen, säger Uppdrag gransknings chef Nils Hanson.

Exempel på senare tid är bland annat reportagen om Bombardier och om FN-personals övergrepp på barn.

–Vi jobbar allt mer över gränserna, säger Ug:s projektledare Nils Hanson.

– Vi jobbar allt mer över gränserna, säger UG:s projektledare Nils Hanson. (foto: Mats Carlsson-Lénart)

Medlemmar i nätverk

I en trivsam kontorslokal på Söder i Stockholm sitter ett antal av Uppdrag gransknings stockholmsbaserade medarbetare. Bland andra Sven Bergman och Joachim Dyfvermark som i hög grad varit inblandade i reportagen om både Bombardier och FN-övergreppen.

– Vi har jobbat ihop i ungefär 20 år med olika grävprojekt, de senaste knappa tio åren på UG, säger Sven Bergman.

Många av hans och Joachims och deras vän och UG-kollega Fredrik Laurins avslöjanden har delvis eller helt byggts på samarbete med journalister utomlands.

– Jag vågar nog säga att det är vi som till stor del fört in den internationella dimensionen på UG. Paradexemplet var Panama papers för ett år sen. Nästan 400 journalister i ett 80-tal länder arbetade då i ett nätverk som skulle få ut så mycket som möjligt ur de 11,5 miljoner dokument som någon året innan läckt från advokatbyrån Mossack Fonseca i Panama, säger Sven Bergman.

Internationella grävare – Joachim Dyfvermark och Sven Bergman.

Internationella grävare – UG:s Joachim Dyfvermark och Sven Bergman. (foto: Mats Carlsson-Lénart)

Fick statsminister på fall

Sven, Joachim och Fredrik är alla medlemmar i ICIJ (International Consortium of Investigative Journalists), en washington-baserad organisation som bl a koordinerade panama-samarbetet.

– När miljonerna dokument spridits till medlemmarna i nätverket världen över satt vi, ja i ärlighetens namn var det Joachim som stod för det enorma tröskandet, natt efter natt, månad efter månad och letade efter sådant som kunde vara intressant för UG, säger Sven Bergman.

Det blev till slut två huvudspår, dels hur Nordea hjälpt rika kunder i Sverige och andra nordiska länder att komma undan skatt och upptäckten att Islands statsminister Sigmundur David Gunnlaugsson var bland de åtskilliga högt uppsatta förtroendevalda i världen som gömt undan pengar i skatteparadis.

– Det sistnämnda var ett nära samarbete med framförallt den isländske reportern Jóhannes Kristjánsson som också är med i ICIJ, säger Sven Bergman.

Många minns säkert när Bergman och Kristjánsson konfronterade statsministern och denne lämnade intervjun. Efter att avslöjandet sänts och orsakat stora folkliga protester på Island avgick Gunnlaugsson.

Alan Pryke har på olika sätt arbetat för svensk public service i flera decennier.

Alan Pryke har på olika sätt arbetat för svensk public service i flera decennier. (foto: Mats Carlsson-Lénart)

UG:s Voice in the World

I en källarstudio i Täby, nordost om Stockholm, sitter Alan Pryke och speakar, på bästa BBC-manér, den engelskspråkiga versionen av Joachim Dyfvermarks och Karin Mattissons långa reportage om FN-övergreppen i olika länder.

– I 15 år har jag då och då översatt och speakat Uppdrag granskning när SVT vill nå ut med UG-journalistik i världen, säger Alan.

Han är sen mer än 20 år frilansande professionell översättare och speaker. Och med en mycket internationell bakgrund själv.

– Jag föddes av min fransk- och arabisktalande egyptiska mor på British Army Hospital i Kairo under andra världskriget. Min far var brittisk officer och när han senare blev ambassadtjänsteman bodde vi i Lissabon några år och där jag gick på en anglo-amerikansk skola, berättar Alan.

Alan Pryke har speakat engelska versioner av Uppdrag granskning sen 2000-talets början.

Alan Pryke (foto: Victoria Moralez)

Kärleken förde Alan Pryke till Sverige kring 1969-70 och han bodde till en början i ett helt nybyggt Rinkeby. Efter några år som frilansande engelsklärare och kursförfattare började han arbeta på Sveriges Radios utlandsprogram, nuvarande Radio Sweden. Men så småningom kom Alan i stället att på heltid bearbeta och översätta filmer som svenska företag och organisationer ville skulle kunna visas ute i världen,

– Men just att få arbeta med Uppdrag granskning är det bästa. Det är verkligen inspirerande! Så bra journalistik i angelägna ämnen, konstaterar Alan Pryke.

Chanslösa annars

Sven Bergman tror att den undersökande journalistiken kommer att bli ännu mer internationell.

– I dagens globala värld måste också många av de viktiga granskningarna vara internationella. Politiken, ekonomin, miljön, konflikterna är allt som oftast gränsöverskridande, och på samma sätt måste vi journalister samarbeta över nations- och redaktionsgränserna. Gör vi inte det är vi chanslösa, och kan inte avslöja t ex skatteflykt och korruption kring banker och bolag.

247.e602927b0367954b71afe602927b0367

7 gillar detta

Prenumerera


Prenumerera på Vipåtv:s nyhetsbrev här:
Namn
E-postadress

Vipåtv

SVT:s interna nyhetstidning sedan 1991.

Webbadress: vipatv.svt.se

Twitter: @svt_vipatv

Adress: Vipåtv, SVT, KH-BVP

105 10 Stockholm

Kontakt

Redaktör: Charlotta Lambertz

E-post: vipatv@svt.se

Ansvarig utgivare: Sabina Rasiwala, kommunikationsdirektör