19 november

| Interntidning för Sveriges Television

  • Meny
Nyhetscheferna träffas.

Fr v: Margaretha Eriksson, Michael Kucera, Carolina Källestål, Judit Ek, Charlotta Friborg, Johan Everljung, Lena-Marie Nilsson och Patric Hamsch. (foto: SVT)

Publicerad 28 mars 2017 07:00 - Uppdaterad 29 mars 2017 09:18

Nystart i nyhetschefsgruppen

Efter en tids mellanläge i det breda samarbetet inom Nyheter om att fånga upp bra nyhetsidéer så tar nu en nygammal konstellation nyhetschefer nya tag för att även 2017 kunna prestera angelägna egna nyheter som engagerar publiken.

I dagarna två träffades förra veckan åtta nyhetschefer i Stockholm för att bekanta sig med varann och tillsammans finna vägar för att få fram bra egna nyheter med möjlighet till stort genomslag under 2017.

På grund av omorganisationen av riksnyheterna så har nyhetschefssamarbetet mellan riks, sport och lokal gått på sparlåga under några månader i vinter.

– Men på den lokala nivån har samarbetet rullat på och bland annat resulterat i granskningen av vardagsbrott helt nyligen, understryker Carolina Källestål, nyhetschef i Syd.

”Häftigt uppdrag”

Under mötet förra veckan fick nyhetscheferna i uppdrag av respektive programchef och divisionschefen Anne Lagercrantz att fortsätta med större samsatsningar, vässa innehållet tillsammans och arbeta så bra och effektivt det går med nyhetsarbetet.

– Det är ett jättehäftigt uppdrag att samla den journalistiska kraft vi har inom nyhetsdivisionen, att lyfta upp de vassaste idéerna från duktiga medarbetare över hela landet och visa den bredd vi har, säger Margaretha Eriksson, tf nyhetschef i Öst.

Pitcha idéer

Att skapa rutiner för att fånga upp medarbetarnas idéer var en fråga på nyhetschefsupptakten.

– Vi ska försöka finna ett pitchförfarande, ett slags formulär, som kan bidra till att alla goda idéer kommer fram, så att vi kan förvalta dem och förädla till större samarbeten, säger Carolina Källestål.

Nyhetschefssamarbetet, som startade 2014, har tidigare genererat bland annat #EttSverige, #bostadsökes och #Syrien200.

Ett annat mål för 2017 som nyhetscheferna nämner efter upptaktsmötet är fler idrottsanknutna satsningar, genom att granska idrotten på olika nivåer och ur olika perspektiv.

– Vi vill bli ännu bättre på att lyfta in ämnen som berör i vardagen. Vidare ska SVT driva förnyelse inom digitalt berättande och fortsätta vara sverigeledande på crowd sourcing, säger Margaretha Eriksson.

Nya ansikten

Flera i nyhetschefsgruppen är nya där men inte i Nyheterna. Helt ny även i SVT är Charlotta Friborg, tidigare publisher på UNT och Corren.

– Jag är chef för riksnyheterna online sen i början av året och har ett 70-tal medarbetare. Att nu få träffa nyhetschefskollegorna från olika håll var fantastiskt och jag ser framför mig vilka bra saker vi tillsammans kan göra framöver, säger Friborg.

Olika perspektiv

Divisionschefen Anne Lagercrantz understryker nyhetschefernas uppdrag att utbyta material digitalt och i broadcast och att säkra ett antal divisionsövergripande satsningar per år.

– Nyhetscheferna har gjort stor skillnad för vår förmåga att kraftsamla journalistiskt inom hela divisionen. Det var så roligt att se gruppen samlad, de representerar olika perspektiv och har med sig så mycket kunskap och erfarenhet in i samarbetet, säger Lagercrantz till Vipåtv.

Nyhetschefsgruppen:

Judit Ek (Riksnyheterna broadcast)

Charlotta Friborg (Riksnyheterna online)

Michael Kucera (Riksnyheterna planering)

Patric Hamsch (Sporten)

Johan Everljung (Nord)

Margaretha Eriksson (Öst)

Lena-Marie Nilsson (Väst)

Carolina Källestål (Syd)

247.e602927b0367954b71afe602927b0367

5 gillar detta

Prenumerera


Prenumerera på Vipåtv:s nyhetsbrev här:
Namn
E-postadress

Vipåtv

SVT:s interna nyhetstidning sedan 1991.

Webbadress: vipatv.svt.se

Twitter: @svt_vipatv

Adress: Vipåtv, SVT, KH-BVP

105 10 Stockholm

Kontakt

Redaktör: Charlotta Lambertz

E-post: vipatv@svt.se

Ansvarig utgivare: Sabina Rasiwala, kommunikationsdirektör