7 december

| Interntidning för Sveriges Television

  • Meny
Alla deltagare på mötet på fredagen i Rovaniemi.

Deltagarna på mötet i Rovaniemi. Fr v: Pål Hansen, NRK, Eero Niku-Paavo, Yle Rovaniemi, Kirsi Vanttaja, SVT, Kyösti Vaara, Yle Kemi, Nina Einem, NRK, Juha Salla, Yle Rovaniemi, Ilkka Ulkuniemi, Yle Rovaniemi, Anna-Sofia Wirén SVT, Eero Säily, Yle Kemi/Rovaiemi, Tapani Leisti, Yle Rovaniemi, Lars Johansson SVT och Erica Sundén, SVT.

Publicerad 24 mars 2017 17:07 - Uppdaterad 28 mars 2017 09:26

Nytt nyhets-samarbete på Nordkalotten

SVT, NRK och Yle kom vid ett möte i Rovaniemi på fredagen överens bland annat om att gemensamt göra nyhetssatsningar gällande nordområdena i Skandinavien.

Det var SVT:s nya barentsreporter Kirsi Vanttaja, som vi tidigare presenterat i Vipåtv, som tagit initiativet till det gemensamma mötet i Rovaniemi.

­– Det är lite konstigt att något sådant här samarbete inte kommit i gång tidigare. Men nu är det på tiden och det är ju idag, med tanke på den tekniska utvecklingen, lättare att samarbeta än någonsin tidigare, säger Kirsi som är placerad på SVT Nyheter Norrbotten i Luleå.

Regelbundna möten

Sammanlagt 12 personer hade rest till Rovaniemi där Yles Ilkka Ulkuniemi var värd.

– Vi deltagare var nyhetschefer, redaktionschefer, reportrar och tekniker från de tre länderna, berättar Anna-Sofia Wirén, redaktionschef på SVT Nyheter Norrbotten.

Förutom Anna-Sofia och Kirsi deltog från SVT också Nyheter Norrbottens planeringsredaktör Erica Sundén.

På mötet kom man överens om att inleda ett samarbete och att fortsätta träffas regelbundet.

­– Vi kommer att ha löpande möten på videolänk och även fysiskt träffas med jämna mellanrum. Nästa gång blir i Luleå i oktober, säger Anna-Sofia Wirén.

Börjar direkt

Själva samarbetet ska inte minst omfatta gemensamma produktioner, nyhetssatsningar där reportrar i de tre länderna samarbetar med research, inspelning och redigering.

­– Vi diskuterade flera konkreta idéer och redan på måndag börjar vi jobba med det första projektet, säger Kirsi Vanttaja.

Mer än att det handlar om turism och turister vill hon inte säga.

Samarbete om rena händelsenyheter, inte minst då breaking news-lägen ska det också bli.

– Redan idag är det ju naturligt att vi tre bolag hjälps åt när det händer något, exempelvis när det norska herculesplanet havererade vid Kebnekaise 2012, men om man träffat och känner varann så blir det ju oerhört mycket lättare, säger Kirsi Vanttaja.

Publiken vill ha

I de ”Fika med SVT”-träffar som Anna-Sofia Wirén haft med publik i Norrbotten har ett av önskemålen varit mer nyheter från övriga Nordkalotten.

– Folk i norr är verkligen intresserade av vad som händer i grannländerna, inte bara vad som händer längre söderut i Sverige och i övriga världen, säger Wirén.

Även chefen för lokala nyheter & minoriteter Christina Ågren, som deltog i rovaniemimötet via skype, är entusiastisk över det nya nord-nordiska samarbetet.

– Jag tror detta är väldigt spännande både för människor i norr och i hela Sverige. Att kunna ge nya perspektiv på Nordkalotten och samarbetet ger ju fina möjligheter till jämförande och konstruktiv journalistik gällande den här delen av här Norden, säger Christina Ågren.

Roadtrips med nivå

Samarbetets initiativtagare Kirsi Vanttaja har kommit i gång ordentligt som SVT:s barentsreporter och gjort flera resor över gränserna.

– I förra veckan åkte vi 2 500 kilometer, fotografen Lars Johansson och jag. Vi körde Luleå-Alta-Tromsö-Kiruna-Luleå men det är klart att sådana turer gör vi inte varje vecka, säger Kirsi.

247.e602927b0367954b71afe602927b0367

8 gillar detta

Prenumerera


Prenumerera på Vipåtv:s nyhetsbrev här:
Namn
E-postadress

Vipåtv

SVT:s interna nyhetstidning sedan 1991.

Webbadress: vipatv.svt.se

Twitter: @svt_vipatv

Adress: Vipåtv, SVT, KH-BVP

105 10 Stockholm

Kontakt

Redaktör: Charlotta Lambertz

E-post: vipatv@svt.se

Ansvarig utgivare: Sabina Rasiwala, kommunikationsdirektör