19 november

| Interntidning för Sveriges Television

  • Meny
c

Lunchseminarium med Ginna Lindberg, utrikeschef på SR, Hanna Nyberg, fackklubbsordförande för journalisterna på SVT och Erika Bjerström, utrikeskommentator på SVT. Christina Johannesson var moderator och ledde samtalet. (foto: Per Westergård)

Publicerad 22 mars 2017 07:00 - Uppdaterad 24 mars 2017 16:35

Trump i fokus på lunchseminarium

I samma takt som president Donald Trumps attacker på media blir fler ökar hoten mot svenska journalister.

Det kom fram när SVT:s och SR:s nyhetsredaktioner anordnade ett gemensamt lunchseminarium för att diskutera hur en president som ofta slirar på sanningen ska bevakas.

Det finns en tydlig oro bland journalister över president Donald Trump, och hans administrations, alltmer aggressiva förhållningssätt mot medier.

Några saker märks redan idag, framförallt har hoten mot journalister ökat. Trenden är tydlig runt om i världen där ett antal regeringar nu följer i Trumps fotspår. Tanken tycks verka vara att det som är acceptabelt i USA måste vara lika rätt här.

Allt mer utsatta

Även i Sverige har något hänt. Profilerade journalister vittnar om att de har blivit allt mer utsatta sedan Trump började tala om journalister som folkets fiende. Men även reportrar som gör okontroversiella intervjuer på gator och torg vittnar om att det nu är mer regel än undantag att de blir påhoppade av människor som vill säga ett sanningens ord.

Att en svensk ämbetsman ger uttryck för att han vill ”förinta vänsterextrema journalister” är sannolikt även det en rak konsekvens av den nya tidens retorik. Samma uttalande hade med stor säkerhet varit omöjlig för ett år sedan.

Anne Lagercrantz

Anne Lagercrantz (foto: Per Westergård)

Hur media ska förhålla sig

För att diskutera hur nyhetsredaktionerna inom public service ska navigera i en ny tid samlades medarbetare från SVT- och SR Nyheter i början av veckan till ett lunchseminarium. Frågan om hur Trump ska bevakas, och hur media ska förhålla sig till det tilltagande medieföraktet stod i centrum.

Ginna Lindberg, utrikeschef på SR, Erika Bjerström, utrikeskommentator på SVT och Hanna Nyberg, fackklubbsordförande för journalisterna på SVT, fanns på plats för att utifrån sina olika roller kommentera utvecklingen.

– Den senaste valrörelsen var den mest bisarra jag har varit med om. Inte minst eftersom Donald Trump använde oss i media som ett medel för att vinna valet och han fortsätter på samma sätt som president. Frågan vi måste ställa oss är hur vi ska bevaka en president som är öppet hotfull, säger Ginna Lindberg.

Svaret gav hon själv; genom att vi måste vässa vår bevakning.

Hanna Nyberg och Erika Bjerström.

Hanna Nyberg och Erika Bjerström. (foto: Per Westergård)

Inte gå i polemik

– När vi gör det får vi ofta höra att vi är partiska. Jag menar att det inte stämmer, om Trump säger något som inte är sant måste vi våga säga att detta är en lögn. Däremot ska vi akta oss från att gå i polemik.

Ginna Lindberg var inte bara bekymrad, snarare rätt upplivad.

– Det här är ett gyllene tillfälle för oss journalister. Vi kan nämligen skilja på ”fake news” och ”news”. Men för att lyckas nå ut måste vi vara kalla och alltid behålla vårt fokus på det som är vår journalistiska uppgift.

Erika Bjerström som var på plats i USA under valrörelsen berättade om hur obehagligt det var att vara instängd bakom boskapsstängsel på Donald Trumps valmöten samtidigt som hon och de andra journalisterna på plats attackerades från talarstolen.

– Donald Trumps retorik är direkt hämtad från diktatorer som Mao, Stalin och Hitler. Det gör vårt jobb svårare och därför måste vi kämpa för att återerövra sanningen.

Ginna Lindberg

Ginna Lindberg (foto: Per Westergård)

Många känner sig svikna

Även Erika Bjerström betonade att journalister inte kan unna sig lyxen att reagera känslomässigt.

– Det enda vi kan göra är att fortsätta med det journalistiska fotarbetet. Vi måste även bli bättre på att skildra de människor som röstade fram Trump. Många av dem känner sig svikna och det är bara att inse att han och andra populister ofta har rätt när de beskriver hur människor har drabbats i globaliseringens spår.

Hanna Nyberg hade i sin roll som ordförande för journalistklubben en annan ingång.

– När världens mäktigaste man ger sig på media får det effekter även hos oss. Därför måste vi prata om att det nu finns risker som vi tidigare inte har behövt hantera. Men även om risken att det hat som nu väller över oss kan få oss att tystna, eller börja prata oproportionellt mycket om ett ämne.

Debatt

Många kom och lyssnade på lunchseminariet. (foto: Per Westergård)

Vässar yrkesrollen

Precis som Ginna Lindberg såg Hanna Nyberg möjligheter med Trump.

– Den prövning han utsätter oss för kan resultera i att vi vässar vår yrkesroll. Då handlar det om att vi ska se på oss själva som ett kollektiv i allmänhetens tjänst. Dessutom måste vi bli bättre på att trippelkolla allt vi säger, och vara mer generös med rättelser de gånger vi har fel.

Det här var det första lunchseminariet för medarbetare från både SVT och SR. Tanken är dock att det ska bli fler. På frågan om vad de skulle kunna handla om fanns tydliga önskemål om en fortsatt diskussion om hur public service ska hantera opartiskhet. Inte minst med tanke på nästa års valrörelse.

Nästa lunchseminarium blir den 30 mars. Då blir temat mångfald, medverkar gör Anne Lagercrantz, divisionschef för nyheter och sport på SVT samt Björn Löfdahl, programdirektör på SR.

247.e602927b0367954b71afe602927b0367

7 gillar detta

Prenumerera


Prenumerera på Vipåtv:s nyhetsbrev här:
Namn
E-postadress

Vipåtv

SVT:s interna nyhetstidning sedan 1991.

Webbadress: vipatv.svt.se

Twitter: @svt_vipatv

Adress: Vipåtv, SVT, KH-BVP

105 10 Stockholm

Kontakt

Redaktör: Charlotta Lambertz

E-post: vipatv@svt.se

Ansvarig utgivare: Sabina Rasiwala, kommunikationsdirektör