21 november

| Interntidning för Sveriges Television

  • Meny
Angeredsredaktionen

Människor från alla världens hörn möts dagligen på Blå Stället, vilket gör det till det perfekta stället att ha en redaktion på. Just journalister är det dock relativt ont om, på gott och ont, för Shohreh Zare, Valeria Helander och Mattias Jansson, som här pratar med Fatuma och Fatuma i förbifarten. (foto: Anders Egle)

Publicerad 17 mars 2017 07:00 - Uppdaterad 20 mars 2017 11:02

Nätverkande viktigt för ett-årsfirande Angereds-redaktionen

Tiden går fort när man har roligt, kan SVT Västs lilla men produktiva redaktion i Angered konstatera inför ettårsdagen, imorgon lördag.

Det är inte bara den Guldspade-nominerade granskningen Svenneberget som kommit ut av satsningen på lokal journalistik i ”förorten”, utan även en mängd andra nyheter, berättelser och röster som sällan kom till tals tidigare.

Men än återstår mycket arbete för att skapa förtroende för medier och vetskap om SVT:s existens.

– Det är såhär man alltid borde jobba! säger Valeria Helander medan hon sitter med blicken fäst mot datorskärmen och fingrarna smattrande på tangentbordet.

Från det lilla kontoret mitt inne i kulturhuset Blå Stället i Angered utanför Göteborg har hon och kollegorna Shohreh Zare och Mattias Jansson bara några meter till möten med människor som sällan eller aldrig kommit i kontakt med SVT tidigare.

– Här finns en mycket större möjlighet att hitta egna nyheter och leta upp nya personer att intervjua, jämfört med att sitta i stora SVT-huset på Lindholmen. Där sitter man omgiven av en homogen grupp journalister, men här i kulturhuset finns en enorm bredd av ”vanligt folk”, säger Valeria Helander.

Långsiktig satsning

Själv har hon tidigare arbetat på bland annat Uppdrag granskning, men anslöt liksom Shohreh Zare till redaktionen i Angered när de ursprungliga reportrarna Sofia Nordén och Sandy Kalleny gick på föräldra- respektive tjänstledighet.

– Så funkar det ju på arbetsplatser, det händer saker som gör att folk avlöser varandra, men det blir känsligare för kontinuiteten på en redaktion som bara har två tjänster. Fast den här satsningen är ju långsiktig, så på sikt ska det inte spela så stor roll vilka personer det är som jobbar här, säger Shohreh Zare, som kom från en motsvarande tjänst på redaktionen i Rinkeby men flyttade hem till uppväxtens Göteborg för att få arbeta i Angered.

– Jag vill verkligen arbeta med den här typen av journalistik och även om vi såklart ska rapportera om alla sorters nyheter så vill jag framförallt skildra fler aspekter av integrationsfrågan än vad medier i regel brukar göra. Det finns ju en stor både befogad och obefogad ängslighet hos medierna i de här frågorna, vilket till exempel märks i osäkerheten om områden som Angered, Biskopsgården eller Tynnered ska benämnas ”förort”, eller med de mindre belastade orden ”stadsdel” eller ”ytterstadsområde”!

Mitt inne i kulturhuset Blå Stället i Angered, i ett minimalt men på sitt sätt mysigt kontor, huserar  Mattias Jansson, Shohreh Zare och Valeria Helander.

Mitt inne i kulturhuset Blå Stället i Angered, i ett minimalt men på sitt sätt mysigt kontor, huserar Mattias Jansson, Shohreh Zare och Valeria Helander. (foto: Anders Egle)

Främlingsrädsla

Till stor del tror Shohreh att ängsligheten beror på den främlingsrädsla och de bittra erfarenheter som finns i alla läger.

– Det kräver komplexa resonemang för att bena i det, och det är oerhört svårt att skildra det i ett två minuter långt nyhetsinslag, inte minst om reportern eller tittaren inte har erfarenhet av utanförskap, säger hon.

Just därför har Angereds-redaktionen vid ett flertal tillfällen valt att gå utanför den trånga nyhetsmallen och istället fördjupa sina granskningar. Det hittills mest kanske uppmärksammade reportaget hade sitt ursprung i ett tips från praktikanten Carolin Gadallah, vilket reportern Sofia Nordén förvaltade väl. Granskningen Svenneberget, om hur ett lokalt bostadsbolag i Bergsjön ofta valde bort utlandsfödda hyresgäster bland de sökande, har nyligen nominerats till en Guldspade av Föreningen grävande journalister.

– Jag började arbeta i Angered ett drygt halvår innan redaktionen öppnade i kulturhuset, och höll på med det här reportaget till och från i flera månader. Sedan blev tajmingen så bra att det sändes samma vecka som vi hade invigning, och det gav oss ju en bra start, säger Sofia Nordén.

Fotarbete och nätverkande

När redaktionen väl flyttat in förenklades arbetet avsevärt, även om ingenting kommer gratis bara för att man har sin kontorsstol på ett visst ställe. Bra journalistik handlar fortfarande mycket om fotarbete och nätverkande.

Sofia Nordén (foto: Anders Egla)

Sofia Nordén

– För egen del kände jag att jag och resten av SVT Väst var så dåligt förankrade här i östra Göteborg tidigare att jag åtminstone inte kunde göra ett sämre jobb än innan! Och SVT:s avsikt är ju att ha närvaro där folk bor för att kunna göra mer relevant journalistik, och det har verkligen visat sig stämma. De flesta tipsen har jag fått på lunchen eller när jag går till frisören efter jobbet, men folk säger aldrig ”Det här borde ni göra ett inslag om!”, utan det är ju när man lär känna människor och pratar med dem som man hör vad som engagerar och upprör dem, säger Sofia Nordén.

Känner inte till SVT

Trots att ett år har gått sedan den festliga invigningen av Angereds-redaktionen, med Bolibompa-draken och allt, och trots att flera reportage och granskningar om till exempel könsstympning har väckt nationell uppmärksamhet, påminns medarbetarna ofta om att medvetenheten om SVT:s existens är oroande låg i området.

– Ja, tyvärr känns det inte som att vi nått ut till den breda allmänheten än. Det kommer nog att ta lång tid, även om vi delar ut visitkort överallt och tar varje tillfälle att prata och förklara vad public service är och vad SVT står för, säger Shohreh Zare.

Orsakerna är egentligen flera; många av invånarna i nordöstra Göteborg kommer från länder och kulturer där medierna är maktens hantlangare, och här i Sverige har de bara sett röken av journalister när det händer något negativt.

Vill inte bli filmade

– Det är väldigt svårt att få folk att ställa upp på intervjuer. Till en webbartikel går det lättare, men så fort kameran kommer fram tar det stopp. Man får lägga oerhört mycket tid på att försvara medier, journalister och SVT mot förutfattade meningar och ren okunskap, men det gäller inte bara här utan från många i åldrarna mellan 15 och 30. Jag har mött alltifrån ”Ni ljuger bara!” till anklagelser för lögner som stått på Flashback eller ”Ni var taskiga mot Pewdiepie!”, säger Shohreh Zare.

Faran, som hon ser det, är att motståndet i längden leder till en omedveten, eller åtminstone ofrivillig, självcensur.

– Det känns ju som att det arbete vi gör här verkligen är så mycket public service det kan bli, att vi bidrar till att ”skola medborgarna” in i samhället, men i längden är risken att man inte hinner eller orkar att dra det lasset inför varje inslag, utan gör ett urval bland potentiella intervjuobjekt för att undvika problem.

Angeredsredaktionen

– Jag heter också Fatuma men är bara här och hälsar på! säger Fatuma, som är kompis med Blå Ställets kulturassistent Fatuma Hassan. Tillsammans med alla övriga besökare och personal i kulturhuset är de ovärderliga kontakter för SVT Västs reportrar Valeria Helander, Mattias Jansson och Shohreh Zare. (foto: Anders Egle)

Svårt nå ungdomarna

Shohrehs kollega Mattias Jansson är färskast på Angered-redaktionen, nyligen inkallad sedan som stand in medan Sandy Kalleny är utlånad till SR. Med reservationer för sin bristande erfarenhet av arbete just här, ser Mattias ändå likheter med de utmaningar som många andra redaktioner runt om i landet står inför.

– Jag har jobbat på SVT sedan 1999 som fotograf, redigerare och videojournalist på alltifrån Uppdrag granskning till Västnytts Hallandsredaktion, och nu senast på Dold. Överallt har det blivit svårare och svårare att nå ungdomarna som målgrupp i broadcast, och jag tror att det är likadant här: vår redaktion fyller en viktig funktion för den befintliga publiken och vad gäller att knyta kontakter, men vi kan ha svårt att bygga en publik, säger Mattias Jansson.

Näringslivet

Kanske ligger lösningen i att inte slå knut på sig själv för att målgruppsanpassa innehållet och tilltalet, utan fokusera på vad som är allmängiltigt journalistiskt intressant och relevant?

– Jag har länge tyckt att SVT är dåliga på att bevaka näringslivet och skildra den entreprenörsanda som finns runt om i landet. Jag antar att det beror på en rädsla för att anklagas för att göra reklam, men det där vill jag gärna utmana genom att spegla den vardagen. Just nu hittade jag ett högteknologiskt företag här i Angered som har 50 miljoner euro i årsomsättning. Varför har de sin verksamhet här? Hur rekryterar de personal? Vad har de för tro på framtiden? Det är ju en oerhört viktig bild av ”förorten” att berätta om!

247.e602927b0367954b71afe602927b0367

11 gillar detta

Prenumerera


Prenumerera på Vipåtv:s nyhetsbrev här:
Namn
E-postadress

Vipåtv

SVT:s interna nyhetstidning sedan 1991.

Webbadress: vipatv.svt.se

Twitter: @svt_vipatv

Adress: Vipåtv, SVT, KH-BVP

105 10 Stockholm

Kontakt

Redaktör: Charlotta Lambertz

E-post: vipatv@svt.se

Ansvarig utgivare: Sabina Rasiwala, kommunikationsdirektör