13 november

| Interntidning för Sveriges Television

  • Meny
Morgans mission

Morgan Allings nya uppdrag är att göra något åt kränkande särbehandling och mobbning på våra arbetsplatser. (foto: SVT)

Publicerad 16 mars 2017 07:00 - Uppdaterad 17 mars 2017 16:28

Vuxenmobbning i fokus i nya Morgans mission

Nio procent av alla arbetande i Sverige säger sig ha blivit utsatt för mobbning eller kränkande särbehandling på jobbet.

100-300 självmord om året har samband med arbetsplatsmobbning.

Ikväll startar Morgans mission – med uppdrag att belysa detta stora och allvarliga problem samt försöka göra något åt det.

För två år sedan var Morgan Alling ute på mission för att stoppa mobbning i skolan. Nu är fokus vuxna som mobbar varandra på jobbet.

- Mobbing på arbetsplatser är ett spritt samhällsproblem som SVT här lyfter. Tanken är att peka i en konstruktiv riktning och visa vad som faktiskt kan göras för att människor ska må bättre på sina jobb. Morgans mission fick stort genomslag med den första säsongen om mobbning i skolan, vi hoppas att även denna serie ska engagera, säger programbeställare Helena Olsson.

Fyra arbetsplatser

I programserien besöker Morgan Alling fyra olika arbetsplatser för att synliggöra den osynliga mobbningen. Det är Blodcentralen i Malmö, Svenska kyrkan i Klippan, Räddningstjänsten i Helsingborg och Samhall i Söderhamn. Reaktionerna som han inledningsvis möter är att det inte finns några problem.

- ”Vi har ingen mobbning här” var en vanlig kommentar, säger Morgan Alling. Sedan började vi prata om vad mobbning är och hur det uppstår och då kände många igen sig i vad de sett eller varit med om.

Psykolog och forskare Stefan Blomberg och programledare Morgan Alling.

Psykolog och forskare Stefan Blomberg och programledare Morgan Alling.

Förbättra miljön

Till sin hjälp i programserien har Morgan Alling psykologen och forskaren Stefan Blomberg, som arbetar på Arbets- och miljömedicin vid Universitetssjukhuset i Linköping.

Målet är att tillsammans med de medverkande förbättra den psykosociala arbetsmiljön och förebygga mobbning på arbetsplatsen.

Efter inspelningen kunde Morgan Alling konstatera att alla medverkande i de olika programmen verkligen hade ett stort engagemang för frågan när de blev medvetna om den, men att okunskapen om vad mobbning innebär var stor.

Gemensam SVT-satsning

I samband med starten av programmet har många avdelningar och redaktioner på SVT gemensamt fokuserat på frågan kring arbetsplatsmobbning.

SVT Nyheter

SVT Nyheter fokuserar på arbetsplatsmobbning.

Under tre veckor har t ex SVT sänt trailers inför programstarten och i måndags inledde SVT Nyheter, både i broadcast och online, en stor satsning kring mobbning och kränkande särbehandling i arbetslivet.

Bland annat genom att uppmana tittare att höra av sig med sina berättelser och minnen till mobbning@svt.se. På SVT:s Facebooksida vill man också ta del av berättelser och på hashtaggen #mobbning diskuterar man ämnet, på både Twitter och Facebook.

På tisdagen publicerades även ett inlägg från Morgan Alling och Stefan Blomberg på SVT Opinion: ”Mobbning på jobbet – ett hål i lagstiftningen” (länk nedan).

SVT Opinion

Morgan Allings och Stefan Blomgrens debattinlägg på SVT Opinion.

Beredskap

Eftersom vuxenmobbning är ett både stort och utbrett problem och även kan väcka starka känslor finns en beredskap på SVT efter att programmet har sänts på torsdagskvällen.

Tittarservice har beredskap att svara på frågor och hänvisa vart man vända sig för att få hjälp. På programsidan för Morgans mission finns också information om vart man kan vända sig.

Direkt efter programmet anordnar SVT Nyheter en chat där psykologen Stefan Blomberg deltar.

Blir det någon fortsättning på Morgans mission?

- Någon uppföljning har vi inte planerat, men eftersom Morgan Alling och teamet trots allt kanske inte avskaffar mobbningen en gång för alla så är frågan öppen, säger Helena Olsson.

Morgan Alling

Morgan Alling (foto: SVT)

SVT:s interna arbete

Parallellt med inspelningen av Morgans mission har SVT:s HR-avdelning arbetat med SVT:s egna rutiner om vad som gäller kränkande beteenden på arbetet.

Exempelvis har man använt de riktiga breven som kommit in till Morgans mission som inspel i workshops för arbetsgrupper på SVT i Malmö. (Se länk nedan).

- Inför programstarten har HR också gått ut till alla chefer med information och en kort utbildning om de riktlinjer och rutiner som SVT arbetat fram under hösten och som gäller på SVT kring hur vi själva hanterar frågorna, säger HR-partner Gabriella Ekström.

Fakta:

Cirka 450 000, eller nio procent av alla arbetande i Sverige, säger sig någon gång varje år ha blivit utsatt för mobbning eller kränkande särbehandling på jobbet. (AMV/SCB)

- Mellan 2012 och 2014 ökade antalet personer som angav att de upplevt hälsoproblem på grund av mobbning, trakasserier och kränkningar på jobbet från cirka 15.000 personer (0,3 procent av antalet arbetande i Sverige) till ca 25.000 personer (0,5 procent av antalet arbetande i Sverige). (AMV/SCB)

- Varje år blir minst 10.000 personer i Sverige långtidssjukskrivna på grund av mobbing eller kränkande särbehandling på jobbet. (SOU 1999:69)

- Antalet anmälda arbetsskador på grund av mobbning och kränkande särbehandling har nästan fördubblats under perioden 2010-2015, från 635 till 1160 anmälningar per år. Denna ökning har skett, trots att det totala antalet anmälda arbetsskador minskar. (AMV/FK)

- 100-300 självmord (av cirka 1500 totalt i Sverige/år) varje år har samband med mobbing och kränkande särbehandling på jobbet. (SOU1999:69)

247.e602927b0367954b71afe602927b0367

3 gillar detta

Prenumerera


Prenumerera på Vipåtv:s nyhetsbrev här:
Namn
E-postadress

Vipåtv

SVT:s interna nyhetstidning sedan 1991.

Webbadress: vipatv.svt.se

Twitter: @svt_vipatv

Adress: Vipåtv, SVT, KH-BVP

105 10 Stockholm

Kontakt

Redaktör: Charlotta Lambertz

E-post: vipatv@svt.se

Ansvarig utgivare: Sabina Rasiwala, kommunikationsdirektör