13 november

| Interntidning för Sveriges Television

  • Meny
Idén med Faktakoll är inte minst att ge publiken hela bilden bakom politiska utspel och debatter.

Idén med Faktakoll är inte minst att ge publiken hela bilden bakom politiska utspel och debatter. (foto. Mats Carlsson-Lénart)

Publicerad 28 februari 2017 07:00 - Uppdaterad 22 november 2017 16:14

På publikens begäran - fakta kollade från grunden

Inom Nyheter utreds nu en för SVT ny typ av onlinetjänst. Makthavares påståenden ska granskas i botten.

Häromveckan föreslog moderatledaren Anna Kinberg Batra zonförbud för kriminella i ett politiskt utspel. Men till vilken grad var hennes argument överensstämmande med verkligheten. Var alla fakta som lämnades korrekta? Kanske var en del uppgifter i debattartikeln tagna ur sin kontext.

Just den typen av analyser vill SVT Nyheter börja göra online. Det handlar om lansering av en helt ny tjänst på temat faktakoll.

– Vi vet att publiken vill att vi granskar vad som faktiskt är sant och inte bara redovisar eller kommenterar olika sidors påståenden i en fråga, säger Micke Pettersson som är ledare för projektet SVT Faktakoll.

– Jag har själv hört önskemålen när jag träffat folk i ”Fika med SVT”. De vill veta hur det faktiskt ligger till.

– Det här handlar verkligen om kärnan i vad public service är, tillägger Johan Wicklén, reporter som också är med i Faktakoll-gruppen, som började sitt arbete med att utreda hur en tjänst skulle kunna se ut för en knapp månad sen.

Johan Wicklén

Att ge nyanser och perspektiv är väldigt viktigt för SVT:s trovärdighet i längden menar Micke Pettersson och Johan Wicklén. (foto: Mats Carlsson-Lénart)

Fake news fokus bakom

I bakgrunden till projektet SVT Faktakoll finns förstås även de senaste månadernas alltmer uppskruvade fokus på fake news och ”alternativa fakta”. Även om dessa begrepp främst förknippas med USA:s nye president så tar politiker och andra makthavare i många länder nu intryck av Trump och börjar kopiera hans beteende, i brist på sakliga motargument och inte minst för att vinna poäng bland sina anhängare.

­– Vi ser att detta kommer även till Sverige. Häromdagen hävdade ett par sverigedemokratiska politiker i en debattartikel att mängden falska nyheter ökar, säger Micke Pettersson.

– Samtidigt har ju t ex begreppet fake news helt urvattnats på senare tid och tas till i alla möjliga sammanhang när det passar, menar Johan Wicklén.

Ingen viralgranskare

Som projektgruppen tänker sig tjänsten handlar SVT Faktakoll inte om att tokgranska alla stora och små nyheter som dyker upp i SVT Nyheters inflöde, inte heller koll av olika rykten och uppgifter som cirkulerar i sociala medier.

­– Det är inte viralgranskning det är frågan om. Utan vi fokuserar på påståenden från svenska makthavare. Vi ska gå till källorna och bedöma hur den som påstått tolkat dessa. Är det sant? Är det ryckt ur sitt sammanhang? I så fall hur? förklarar Micke Pettersson.

De granskande artiklarna, som den nya tjänsten ska utgöras av, ska få ta den tid och de resurser som krävs i anspråk.

– Det kanske handlar om 2 personer i 2 dagar plus arbetsledarstöd per artikel, menar Micke Pettersson.

Grundkollade fakta är något som efterfrågas av publiken, säger projektledaren Micke Pettersson.

Grundkollade fakta är något som efterfrågas av publiken, säger projektledaren Micke Pettersson. (foto: Mats Carlsson-Lénart)

Etiketterade artiklar

Artiklarna ska, enligt projektgruppens förslag, publiceras på appen och hemsidan som ett särskilt ”brand”.

– Hur artiklarna ska se ut grafiskt kommer att vara oerhört viktigt, för att folk ska hitta materialet och kunna skilja dem från vanliga nyhetsartiklar, understryker Johan Wicklén. Och det handlar om ett löfte till publiken att just detta material verkligen är mycket noga kollat!

Från förstasidan och varje artikel ska man klicka sig in på en särskild sida med bara faktakollar.

En av de utländska sajter som SVT Faktakoll-.gänget sneglat på är pulitzerbelönade Politifact som funnits i mer än tio år.

– Politifact och även andra faktagranskande sajter betygsätter ofta olika politiker, uttalanden och förslag, exempelvis som mer eller mindre sanningsbaserade, men vi tror att för SVT:s del skulle en sådan märkning innebära att vi stänger dörren för många människor, resonerar Micke Pettersson och Johan Wicklén.

Någon slags bedömning eller gradering vill gruppen däremot ha även i SVT:s kommande faktakolltjänst. Kanske i någon grafisk form, där olika färger skulle kunna indikera om ett granskat förslag exempelvis bygger på fakta som tolkats fel eller om ett kontroversiellt uttalande faktiskt hade saklig grund.

Tillbaka till rötterna

Den medvetna satsningen och den brandade tjänsten som nu planeras är något nytt men faktagranskning i sig är förstås inget nytt, påpekar Johan Wicklén.

­– Att kolla fakta har alltid varit en grundläggande journalistisk uppgift men i dagens situation där olika uppgifter sprids väldigt fort har medierna pressats att satsa mycket på snabbhet och live och att kolla fakta på djupet har kommit lite i skymundan.

Därför vill nu SVT Nyheter möta både tempot och turbulensen i medielandskapet och publikens önskemål om kollade fakta genom att skärskåda svenska makthavares argument.

– Det är sällan som svenska makthavare ljuger offentligt men ofta ger de inte hela bilden av underlag i olika frågor. Och att som vi ofta gör bara ringa motståndare eller kritiker och höra vad de tycker om ett förslag räcker inte. Publiken vill att vi går till källorna, upprepar Micke Pettersson.

Vem ska göra det?

Projektgruppen vill förverkliga faktakollstjänsten genom att flytta resurser från det snabba nyhetsflödet.

– Idag gör vi väldigt många publiceringar om relativt små händelser. Det vore klokare att lägga mer resurser på att nyansera och ge fler perspektiv på de viktigaste samhällsfrågorna. Jag tror detta är väldigt viktigt för SVT:s trovärdighet i längden, säger Johan Wicklén.

Micke Pettersson ser en pedagogisk utmaning i att för Nyheternas personal förklara vad som är viktigast.

– Det senaste dryga året har vi haft ett väldigt fokus på att bli snabbare och bättre på live. Nu kommer vi och vill satsa på raka motsatsen.

Trump:s sverigeuttalande

– Vi fick också i förra veckan tillfälle att skarpt prova våra tankar och idéer efter att Trump talade om Fox-inslaget om Sverige han sett på TVlänk till annan webbplats, berättar Micke Pettersson.

Även om artikeln var mer av ett snabbare jobb och inte i alla delar det som projektgruppen ser framför sig som SVT Faktakoll kan den ändå vara intressant att titta på.

– Den ger exempel på vilka uttalanden vi kan kolla, säger Micke Pettersson.

Det senaste dryga året har Nyheter varit inriktade på att bli snabbare och bättre på live, nu kan en del av fokuset förflyttas mot grundliga faktakollar.

Det senaste dryga året har Nyheter varit inriktade på att bli snabbare och bättre på live, nu kan en del av fokuset förflyttas mot grundliga faktakollar. (foto: Mats Carlsson-Lénart)

Förslag i veckan

Nu på torsdag ska Micke Pettersson och hans grupp presentera förslaget på SVT Faktakoll för riksnyheternas chef Eva Landahl och Nyheternas digitale utvecklingschef Kristian Lindquist.

- Jag ser fram emot projektgruppens slutliga förslag. Vi har haft avstämningar längs vägen och gruppen har spännande och bra tankar. Jag hoppas att nyheterna snabbt kommer att kunna få till en rutin inom organisationen för regelbundna faktakollar. Men än så länge är gruppens arbete enbart ett förslag, säger Eva Landahl.

Faktakoll:

Projektgrupp:

Micke Pettersson (projektledare)

Johan Wicklén

Robin Linderborg

Kenneth Ulander

247.e602927b0367954b71afe602927b0367

15 gillar detta

Prenumerera


Prenumerera på Vipåtv:s nyhetsbrev här:
Namn
E-postadress

Vipåtv

SVT:s interna nyhetstidning sedan 1991.

Webbadress: vipatv.svt.se

Twitter: @svt_vipatv

Adress: Vipåtv, SVT, KH-BVP

105 10 Stockholm

Kontakt

Redaktör: Charlotta Lambertz

E-post: vipatv@svt.se

Ansvarig utgivare: Sabina Rasiwala, kommunikationsdirektör