9 december

| Interntidning för Sveriges Television

  • Meny
Stolta utforskare! – Videodeskens gruppchef Teresa Skeppholm och videospecialisten Isabella Westerberg.

Stolta utforskare! – Videodeskens gruppchef Teresa Skeppholm och videospecialisten Isabella Westerberg. (foto: Mats Carlsson-Lénart)

Publicerad 20 februari 2017 07:00 - Uppdaterad 22 februari 2017 15:17

Videodesken utvecklar SVT:s kärna

Rörlig bild var det bärande i SVT:s utbud vid starten och är det ännu mer idag. Nyheternas nya videodesk med 15 specialister är en nyckelfunktion i satsningen på att nå den viktiga 20-40 gruppen i mobilen.

En av de stora satsningarna inom Nyheternas nya organisation är videodesken, vars uppgift är att producera rörlig bild som passar online.

– Förutom gruppens egna 15 videospecialister är det också två grafiker som bara arbetar med det vi gör för online, säger gruppchefen Teresa Skeppholm.

Nya videodesken har redan gjort stor skillnad, menar gruppchefen Teresa Skeppholm.

Nya videodesken har redan gjort stor skillnad, menar gruppchefen Teresa Skeppholm. (foto: Mats Carlsson-Lénart)

Bakgrunden till den nu utbyggda videodesken är bland annat projektet Videosprånget som startades 2015 och där SVT började utforska nya berättargrepp avsedda för mobilen.

– Vid den mindre videodesk som fanns förra året var kärnan explainers, nu har vi även fokus på nyheter i kortare, rappare format – under minuten! Och fler format ska utvecklas och testas framöver, förklarar Teresa Skeppholm.

Videodesken

Videodesken (foto: Mats Carlsson-Lénart)

Variation

Vid desken sitter, när Vipåtv hälsar på, ett entusiastiskt gäng och jobbar. Videospecialisternas bakgrund är varierande, här finns bland annat fotografer, redigerare, reportrar och grafiker.

Isabella Westerberg, tidigare allmänreporter, sitter och gör en liten nyhetsfilm om president Trumps möte med Israels premiärminister Netanyahu.

– Man kan säga att vi paketerar vi journalistiken på ett annorlunda sätt, mer pang på än traditionella reportage i broadcast TV. Utmaningen ligger i att behålla den kvalitativa, trovärdiga journalistiken som SVT står för samtidigt som man förpackar nyheter på ett piggare sätt, säger Isabella.

Teresa Skeppholm, Jens Falkman-Lundberg och Evelina Dahlberg..

Nya videodesken har inte ens varit i gång i två månader men har ändå hunnit komma i gång ordentligt, menar gruppchefen Teresa Skeppholm. Här med grafikern Jens Falkman-Lundberg och videospecialisten Evelina Dahlberg (med ryggen mot kameran). (foto: Mats Carlsson-Lénart)

Intill sitter grafikern Jens Falkman-Lundberg och videospecialisten Evelina Dahlberg och gör en explainer om vattensituationen i Sverige.

– Vi ska illustrera varför det är brist på grundvatten, säger Evelina.

Spännande uppdrag

Jens sätter ord på den entusiasm som syns och hörs när man besöker videodesken.

–Detta är det mest spännande uppdraget man kan ha i SVT just nu – här sker utveckling varje dag! Det finns ett väldigt sug på att lära sig nya saker och alla delar med sig utav sina grymma kunskaper på ett ödmjukt sätt.

Trots att Jens som grafiker inte ingår i videodeskgruppen så känner han sig ändå som en i gänget.

–Som grafiker här fungerar man mer som redaktionsmedlem än på vissa andra uppdrag. Vi får också en viktigare roll som berättare, det är något jag uppskattar, säger Jens Falkman.

Mikael Eriksson håller på med en video om utrustning och beteende på sjöisar.

Mikael Eriksson håller på med en video om utrustning och beteende på sjöisar. (foto: Mats Carlsson-Lénart)

Egenproducerat

Produktionen av rörligt onlineexklusivt material är omfattande och videodeskens specialister filmar, intervjuar och letar fram arkivmateriel.

– Vi gör egna versioner av olika nyheter där anpassning till mobilens format är det viktigaste. När vi filmar något själva så tänker vi mycket närbilder och på att det ska finnas utrymme för text i bild, berättar Teresa Skeppholm.

Ibland kan det vara så enkelt att en reporter ställs framför kameran och punktvis förklarar något ämne eller fråga, exempelvis minusräntan. Funktionellt för en mobilanvändare.

­– Det är väldigt roligt att få vara med och producera ett nytt videoformat, säger Mikael Eriksson.

Han sitter och jobbar med en video om hur man ska vara utrustad på isen om vintern och hur man tar sig upp ur en vak.

– Här har vi filmat en del med greenscreen och kompletterat med arkivmaterial, säger Mikael Eriksson.

Videodesken paketerar dels om broadcastmaterial så det ska passa i mobilen, dels görs egna versioner av nyheter.

Videodesken paketerar dels om broadcastmaterial så det ska passa i mobilen, dels görs egna versioner av nyheter. (foto: Mats Carlsson-Lénart)

Det viktiga målet

Den stora satsningen på videodesken är en viktig del i SVT Nyheters övergripande målsättning, att online når fler i gruppen 20-40 år. En rad undersökningar visar att det är rörlig bild som efterfrågas och nu gäller det att allt bra som görs av videodesken också når fram till alla 70-, 80- och 90-talister.

– Vi har bara varit i gång sedan 9 januari men vi har redan kommit igång att utforska flera format. Och det vi nu börjat göra ska utvärderas i olika tester och undersökningar. Nästa vecka ska vi låta en panel människor intervjuas om hur de upplever våra klipp, och vi kommer att löpande utvärdera gentemot publiken, säger Teresa Skeppholm.

Roligaste stället att vara på i SVT just nu! Videospecialisten Isabella Westerberg är entusiastisk över sin nya arbetsplats.

Roligaste stället att vara på i SVT just nu! Videospecialisten Isabella Westerberg är entusiastisk över sin nya arbetsplats. (foto: Mats Carlsson-Lénart)

Senare i vår ska det presenteras hur hela den övergripande satsningen från Nyheters sida att nå fler i gruppen 20-40 ska implementeras och hur den vässade appen SVT Nyheter ska marknadsföras till dem som ännu inte har den eller vet att den finns.

247.e602927b0367954b71afe602927b0367

20 gillar detta

Prenumerera


Prenumerera på Vipåtv:s nyhetsbrev här:
Namn
E-postadress

Vipåtv

SVT:s interna nyhetstidning sedan 1991.

Webbadress: vipatv.svt.se

Twitter: @svt_vipatv

Adress: Vipåtv, SVT, KH-BVP

105 10 Stockholm

Kontakt

Redaktör: Charlotta Lambertz

E-post: vipatv@svt.se

Ansvarig utgivare: Sabina Rasiwala, kommunikationsdirektör