9 december

| Interntidning för Sveriges Television

  • Meny
SVT möter tidningsutgivare vid ett möte i Luleå i torsdags.

SVT möter tidningschefer vid ett möte i Luleå i torsdags. (foto: Fia Wirén)

Publicerad 13 februari 2017 07:00 - Uppdaterad 14 februari 2017 14:34

SVT mötte tidningschefer för framtida samarbete

I en debattartikel i Sydsvenskan i fjol öppnade SVT upp för att inleda samarbete med tidningsbranschen inom flera olika områden.

I torsdags ägde det första mötet rum.

SVT-ledningen och representanter för sju tidningar i Norrbotten och Västerbotten möttes till ett konstruktivt samtal i Luleå.

Den 31 oktober i fjol publicerade Sydsvenskan en debattartikel undertecknad vd Hanna Stjärne, programdirektör Jan Helin och divisionschef Anne Lagercrantz, där de öppnade upp för framtida samarbeten mellan SVT och tidningsbranschen. Bland annat skrev de "Public service är inte orsak till tidningskrisen. Men om vi kan hjälpa till vill vi gärna göra det."

Norrbotten Media Week

Anne Lagercrantz

Anne Lagercrantz

Det första mötet med tidningsutgivare ägde rum i torsdags i samband med Norrbotten Media Week i Luleå.

Anne Lagercrantz, Jan Helin, Fia Wirén, chef SVT Nyheter Norrbotten, och Ulrika von Celsing, SVT Strategi, träffade representanter från sex av de kommersiella mediehusen i Norrbotten och Västerbotten, samt UNT:s publisher Kalle Sandhammar.

Deltog på mötet gjorde Gunnar Falck, Västerbottens-Kuriren, Malin Christoffersson, Norran, Mats Ehnbom, Norrbottens media, Lenitha Andersson Junkka, Norrländska socialdemokraten, Lennart Håkansson, Affärer i Norr, Sebastian Sandsten, Piteå-tidningen samt Kalle Sandhammar, UNT.

Programdirektör Jan Helin.

Programdirektör Jan Helin. (foto: Fia Wirén)

Konstruktiva samtal

- Det blev ett lyckat möte. Uppslutningen var stor och samtalet givande och öppet. Vi pratade om mediesituationen och diskuterade konkreta samarbeten utifrån debattartikeln, säger Anne Lagercrantz.

Fia Wirén håller med:

- Ja, det blev ett positivt möte där jag upplever att vi i grunden har en samsyn, men att det självklart finns en del utmaningar. Vi måste värna mediemångfalden i vårt område, men samtidigt försöka ha publikens bästa för ögonen. Målet är att finna en väg framåt.

Flera möten under våren

Mötet i Luleå var det första av flera. SVT:s ledning kommer fortsätta att träffa företrädare för lokala mediehus på flera platser i landet under våren för att inhämta synpunkter och se hur man kan gå vidare tillsammans.

Nästa möte är redan nu på torsdag då vd Hanna Stjärne i Malmö möter representanter från tidningar från hela Skåne.

Ulrika von Celsing från SVT Strategi håller i upplägget av samtalen, så att ungefär samma frågor lyfts på alla möten. Hon kommer sedan att sammanställa alla synpunkter, tankar och förslag, som man sedan kommer att arbeta vidare med för konkreta åtgärder.

Seminarier på NMW

Anne Lagercrantz

Anne Lagercrantz talade om hur media måste möta desinformation med fakta, tydlighet och transparens.

Anne Lagercrantz och Jan Helin medverkade också på Norrbotten Media Week med ett varsitt seminarium.

Anne Lagercrantz talade om hur media måste möta desinformation med fakta, tydlighet och transparens.

– Vikten av fakta, analys och transparens har skärpts. Falska fakta och rykten får både enklare och snabbare spridning än någonsin, sa hon.

Knöt samman funderingar

Programdirektör Jan Helin håller föredrag.

Programdirektör Jan Helin håller föredrag. (foto: Ronny Olovsson)

Jan Helin talade om vad public service ska vara i det nya mediesamhället.

Ronny Olovsson

Ronny Olovsson

- Jan Helins keynote var en av Norrbotten Media Weeks höjdpunkter. Utan att veta om det knöt han samman flera tidigare talares funderingar i sitt engagerade resonemang. Som tidigare kollega på Aftonbladet blev jag lite mallig, säger Ronny Olovsson, delägare på kommunikationsbyrån Vinter och en av grundarna av Norrbotten Media Week.

Bevakning av glesbygden

Anne Lagercrantz deltog också i en paneldiskussion om mediers bevakning av glesbygden, något som är högst aktuellt då SVT nyligen berättat att man öppnar redaktion i Övertorneå och sedan årsskiftet har en särskild Barents-korrespondent.

– SVT har ett enormt ansvar som kommersiella medier inte har när det gäller att lyfta minoritetsspråken och att spegla hela Sverige. Vi har också ett ansvar att försöka få ihop världen, att koppla ihop det lokala, det globala och det nationella, sa Anne Lagercrantz.

Fakta Norrbotten Media Week:

Norrbotten Media Week pågick 3-11 februari i Luleå.

Syftet med veckan är att lyfta fram den norrbottniska kreativiteten och inspirera till nya idéer och projekt.

Under veckan arrangeras föreställningar, filmvisningar, konserter, utställningar och föreläsningar på kulturscener och mötesplatser.

Initiativet kommer från den kreativa näringen i Luleå och Piteå.

(fakta: NMW)

247.e602927b0367954b71afe602927b0367

6 gillar detta

Prenumerera


Prenumerera på Vipåtv:s nyhetsbrev här:
Namn
E-postadress

Vipåtv

SVT:s interna nyhetstidning sedan 1991.

Webbadress: vipatv.svt.se

Twitter: @svt_vipatv

Adress: Vipåtv, SVT, KH-BVP

105 10 Stockholm

Kontakt

Redaktör: Charlotta Lambertz

E-post: vipatv@svt.se

Ansvarig utgivare: Sabina Rasiwala, kommunikationsdirektör