7 december

| Interntidning för Sveriges Television

  • Meny
Fredrik Önnevall

Fredrik Önnevall döms till villkorlig dom med 75 timmars samhällstjänst. (foto: SVT)

Publicerad 9 februari 2017 11:07 - Uppdaterad 13 februari 2017 09:39

Tv-teamet döms för människosmuggling

Villkorlig dom med 75 timmars samhällstjänst, vilket motsvarar två månaders fängelse, blev Malmö tingsrätts dom för Fredrik Önnevall och två av hans medarbetare som åtalats för människosmuggling i samband med arbetet av SVT-dokumentärserien Fosterland 2014.

Domen kommer att överklagas.

Fredrik Önnevall säger strax efter att han läst domen att han tycker det är både förvånande och olyckligt att tingsrätten gått på denna linje, när han menar att det fanns ett lika stort lagligt utrymme för en friande dom.

Domen kommer att överklagas säger han.

Fredrik Önnevall intervjuas strax efter att han läst domslutet.

Fredrik Önnevall intervjuas strax efter att han läst domslutet. (foto: SVT)

Humanitära grunder

- Vi vet att teamet hamnade i en svår situation och agerade utifrån humanitära grunder och inte egen vinning. Domen gäller inte SVT som bolag, utan de tre medarbetarna, säger SVT:s programbeställare Helena Olsson och fortsätter:

- Teamets uppdrag var att skildra framväxten av nationalistiska rörelser och flyktingars väg genom Europa. Vi är överens med teamet om att de gjorde ett avsteg från sitt journalistiska uppdrag. Efter noga övervägande och mycket diskussion valde vi ändå att publicera den här historien, som blev känd för SVT först när teamet kommit hem. Vi ansåg att den var en viktig illustration till den akuta flyktingsituationen i världen och att den hade ett stort allmänintresse. VI har genom hela publiceringen varit helt transparenta mot publiken.

Helena Olsson

Programbeställare Helena Olsson intervjuas efter domslutet. (foto: SVT)

Följde med till Sverige

Det var under inspelningarna av SVT:s dokumentärserie Fosterland som programledaren Fredrik Önnevall, fotografen Clas Elofsson och en tolk, träffade den 15-årige syriske flyktingen Abed i Grekland. Han följde sedan med dem till Sverige.

Efter att Fosterland visats i januari 2015 polisanmäldes Fredrik Önnevall, Clas Elofsson och tolken, misstänkta för människosmuggling och i november 2016 åtalades de för brottet.

Den 26 januari 2017 hölls rättegången mot trion och åklagaren yrkade på fängelse i tre månader för människosmuggling av normalgraden.

Journalistiskt arbete

Fredrik Önnevall

Fredrik Önnevall (foto: Emil Langvad/TT)

SVT-medarbetarna förnekade brott och försvarade sig med att de utförde ett journalistiskt arbete. Abed skulle vidare norrut från Grekland i vilket fall som helst och de följde med. De pekade också på pojkens utsatta situation.

– Jag dealade med mitt samvete. Hade jag samvete att säga nej till en pojke som vill följa med? Nej, det kunde jag inte, sa Fredrik Önnevall under rättegången i Malmö tingsrätt.

247.e602927b0367954b71afe602927b0367

1 gillar detta

Prenumerera


Prenumerera på Vipåtv:s nyhetsbrev här:
Namn
E-postadress

Vipåtv

SVT:s interna nyhetstidning sedan 1991.

Webbadress: vipatv.svt.se

Twitter: @svt_vipatv

Adress: Vipåtv, SVT, KH-BVP

105 10 Stockholm

Kontakt

Redaktör: Charlotta Lambertz

E-post: vipatv@svt.se

Ansvarig utgivare: Sabina Rasiwala, kommunikationsdirektör