15 november

| Interntidning för Sveriges Television

  • Meny
Jan Helin och Anne Lagercrantz talade båda mycket om hur SVT Nyheter ska möta såväl osanningar som mediekritik av den typ som Trump står för.

Jan Helin och Anne Lagercrantz talade båda mycket om hur SVT Nyheter ska möta såväl osanningar som mediekritik av den typ som Trump står för. (foto: Mats Carlsson-Lénart)

Publicerad 7 februari 2017 07:00 - Uppdaterad 9 februari 2017 15:32

Mediehat och alternativa fakta i fokus

Nyheternas inspirationsdag i lördags präglades inledningsvis av den ökande mängden osanningar och mediehat som florerar i de globala flödena.

Hur Nyheter ska hantera inflödet av desinformation och ”alternativa fakta” och även angrepp mot medier av den typ som USA:s nye president ägnar sig åt – det var huvudtemat under inspirationsdagens förmiddag.

Men Jan Helin började med att berömma de i Berwaldhallen församlade cirka 300 nyhetsmedarbetarna, inte minst för den förbättrade närvaron live från olika nyhetsscener.

– När jag klev in i SVT för 7-8 månader sen var det väldigt prat om hur långsamma vi var live. Det där är som helt bortblåst och vi är mycket snabbare och distinkta live nu. Vi är på mycket god väg att nå målet att 2017 bli bäst på live och breaking news!

Programdirektör Jan Helin fokuserade på hur nyhetsmedia kan förhålla sig till t ex sk ”alternativa fakta” och attacker från politiskt håll.

Programdirektör Jan Helin fokuserade på hur nyhetsmedia kan förhålla sig till t ex sk ”alternativa fakta” och attacker från politiskt håll. (foto: Mats Carlsson-Lénart)

Jan Helin gladdes också att när många andra stora nyhetstjänster stagnerar något så har SVT Nyheter vuxit med 11-12 procent under det senaste halvåret,

– Framförallt att våra lokala redaktioner bidragit med över 40 procent av den trafikökningen. Vi har en fantastisk möjlighet att fortsätta integrera lokalt och riks, sa Helin.

Slutligen tyckte programdirektören att mixen i nyhetsappen blivit mycket bättre och bredare.

– Exempelvis Kulturnyheternas grejor om att South Park vill sluta driva med Trump och om sápmivågen inom svensk film höjer verkligen tjänsten, sa Jan Helin.

Hur möta den nya världen?

Att Donald Trump installerats som USA:s nye president och omgående utmålat medierna som huvudfiende påverkar långt utanför USA. Rena osanningar presenteras som ”alternativa fakta” och medierna utpekas som en splittrande kraft.

– Medier som envisas med att vara oberoende och kolla fakta blir ett problem i dessa nya makthavares värld, förklarade Jan Helin.

En Trump i SVT? – nej en programdirektör som försöker formulera förhållningssätt till nya makthavares medieattityd.

En Trump i SVT? – nej en programdirektör som försöker formulera förhållningssätt till nya makthavares medieattityd. (foto; Mats Carlsson-Lénart)

Samtidigt är de regeringar som nu vill förändra sina länder i nationalistisk riktning mycket beroende av att medier är med och bygger den nya nationsgemenskapen.

– I Polen vill Lag och Rättvisa att medierna ska berätta om Polens stolta historia och dess hjältar. Och vips så sattes 200 partifunktionärer in i Public service för att leda in allt på ”rätt spår”, sa Jan Helin.

Objektivitet och oberoende

Helin menade att SVT:s svar på allt detta måste vara att behålla lugnet och sitta i båten. Objektivitet och oberoende är centrala begrepp.

­– När det gäller saklighet och opartiskhet så tror jag vi kan bli mer kreativa, detta tror jag det är extremt viktigt att vi utvecklar.

Kärnan är att söka sanningen på ett nyfiket och oberoende sätt menade Jan Helin som hävdade att krafter som vill sprida felaktiga fakta redan finns i Sverige.

– De inspireras av att världens mäktigaste administration utmålat media till huvudfienden, hävdade Jan Helin.

Låt inte onormala blir normalt, uppmanade Anne Lagercrantz på SVT Nyheters inspirationsdag.

Låt inte onormala blir normalt, uppmanade Anne Lagercrantz på SVT Nyheters inspirationsdag. (foto: Mats Carlsson-Lénart)

Sanningen inte självklar

Även Nyhetsdivisionens chef Anne Lagercrantz fokuserade på de ökade hoten mot sanningen

– Alice i Underlandets författare skrev en gång, som ett skämt i en nonsensvers, att ”det som sägs tre gånger är sant”. Att vi hellre tror på sådant som stämmer med det vi tycker än det som faktiskt är sant är fastlagt sen tidigare men idag drivs detta av sekundsnabb uppdatering som gör att felaktigheter enklare kan slinka igenom, sa Lagercrantz.

Som ett exempel nämnde hon hur uppgifter gällande moskéattacken i Kanada för en tid sen gjorde gällande att gärningsmannen var islamist och att han skrivit ”Allah akbar” innan han lämnade platsen, allt visade sig vara fel, sa Lagercrantz.

Många kom till Nyheters inspirationsdag i Berwaldhallen.

Många kom till Nyheters inspirationsdag i Berwaldhallen. (foto: Mats Carlsson-Lénart)

Åtgärder på gång

Vad gör då SVT Nyheter konkret för att skydda sig mot felaktiga uppgifter och förvrängda fakta av olika slag?

– Bland annat tar vi fram en uppdaterad version av livekollen till partiledardebatten i maj och vi har ett projekt som nu sitter och tar fram ett format för faktagranskning, berättade Anne Lagercrantz.

Slutligen menade Lagercrantz att SVT Nyheter under året bör gå mot att göra något färre men mer genomarbetade nyheter.

– Vi borde stanna lite längre vid varje grej. Kanske lägga till ett perspektiv till eller ställa frågan ”tänk om det blir precis tvärtom”?

Sammanfattningsvis sa Anne Lagercrantz att det onormala inte får bli normalt.

– Saker blir inte sanna för att de upprepas tre gånger eller tusen!

Fakta:

SVT Nyheter bjöd lördagen den 4 februari in till en Inspirationsdag i Berwaldhallen i Stockholm.

Divisionschef Anne Lagercrantz och programdirektör Jan Helin, berättade om SVT Nyheters viktigaste utvecklingsprojekt under 2017. Dessutom talade bl a Ulrik Haagerup, DR, som driver utvecklingen inom konstruktiv journalistik, och Yusuf Omar, onlineredaktör på Hindustan Times.

Inspirationsdagen avslutades med utdelning av Sverigepriset i sex kategorier.

Cirka 300 SVT-medarbetare deltog under dagen.

247.e602927b0367954b71afe602927b0367

4 gillar detta

Prenumerera


Prenumerera på Vipåtv:s nyhetsbrev här:
Namn
E-postadress

Vipåtv

SVT:s interna nyhetstidning sedan 1991.

Webbadress: vipatv.svt.se

Twitter: @svt_vipatv

Adress: Vipåtv, SVT, KH-BVP

105 10 Stockholm

Kontakt

Redaktör: Charlotta Lambertz

E-post: vipatv@svt.se

Ansvarig utgivare: Sabina Rasiwala, kommunikationsdirektör