13 november

| Interntidning för Sveriges Television

  • Meny
Jielemen Aavoe - en jubileumsföreställning för att fira att det för 100 år sedan det första samiska landsmötet hölls.

Jielemen Aavoe - en jubileumsföreställning för att fira att det för 100 år sedan det första samiska landsmötet hölls. (foto: Jarle Hagen)

Publicerad 6 februari 2017 06:00 - Uppdaterad 8 februari 2017 09:20

Samiskt 100-årsjubileum uppmärksammas i SVT

Idag den 6 februari - på samernas nationaldag - sänder SVT ”Jielemen aavoe" - en jubileumsföreställning för Sápmi för att fira att det är 100 år sedan det första samiska landsmötet hölls i Trondheim.

SVT Ođđasat/SR Sapmi uppmärksammar jubiléet hela veckan och sänder 30 timmars program fördelat på radio- och SVT Play-sändningar.

Det är exakt 100 år sedan den samiska kvinnan Elsa Laula Renberg samlade samer från Norge, Finland och Sverige till historiens första nordiska samemöte – som blev starten på den samiska organiseringen och mobiliseringen för kampen mot orättvisor, rasism och diskriminering.

Elsa Laula Renberg

Elsa Laula Renberg

– Detta tog plats i Trondheim (Tråante på sydsamiska och Troandin på nordsamiska) den 6 februari 1917, den dagen som senare utsågs till samernas nationaldag av de samiska företrädarna, berättar Ole-Isak Mienna, chef för SVT Sápmi/Sameradion.

– Jag undrar hur samernas ställning och situation hade sett ut idag om inte mötet för 100 år sedan hade ägt rum? Det var ju då samerna  tillsammans började ta upp kampen mot diskriminering, rasism och hur den samiska befolkningen behandlades. För samerna finns fortfarande mycket som är ogjort - men om inte det där första mötet hade genomförts, var hade samerna varit nu? säger han.

Storsatsar

SVT Sápmi och Sameradion, tillsammans med NRK och Yle Sápmi, storsatsar på jubileumsårets startvecka i Trondheim som inleds på nationaldagen den 6 februari..

Många evenemang kommer att ske under veckan. Den 5-7 februari besöker bl a kultur- och demokratiminister Alice Bah Kuhnke Trondheim och deltar vid firandet - och möter också representanter för olika samiska organisationer.

Ole Isak Mienna, chef för SVT Sápmi/Sameradion.

Ole Isak Mienna, chef för SVT Sápmi/Sameradion. (foto: Sveriges Radio)

-Tillsammans med de andra sameredaktionerna kommer vi att sända cirka 30 timmar direktsänd FM-radio, BC-TV, webb-TV och webb-radio, och vår webb samt sociala medier-plattformar kommer att genomsyras av händelserna i Tråante, berättar Ole-Isak Mienna.

Gemensam direktsändning

Bevakningen av det samiska jubileet Tråante 2017 är den första stora gemensamma direktsändningen som görs av PS-bolagen med samiska sändningar.

– Vi ska vara med och förklara de historiska händelserna och visa på vilken betydelse de har idag. Vi vill också visa att vi är ett Sápmi, därför gör vi det här tillsammans med NRK och Yle, säger Jenny Israelsson-Skoglund som är SVT Sápmi & Sameradions projektledare.

Publiken får bland annat vara med på den högtidliga markeringen utanför Metodistkyrkan i Trondheim där det första samiska landsmötet hölls 1917.

Livets glädje

Sofia Jannok är en av artisterna som uppträder.

Sofia Jannok är en av artisterna som uppträder på Jielemen aavoe. (foto: Janne Danielsson)

Kl 19.30 ikväll (måndag 6/2) visas i SVT2 den stora jubileumsföreställningen Jielemen Aavoe (Livets glädje) från konserthuset Olavshallen i Trondheim.

NRK sänder föreställningen som produceras av den samiska Nationalteatern Beaivváš i samarbete med den norska Kringkastingsorkestret (KORK).

Artister, musiker, skådespelare, dansare och konstnärer från hela Sápmi deltar.

Stort intresse

Sandra Warg

Sandra Warg

- Det är jätteroligt att vi via Nordvision har möjlighet att visa den svenska publiken föreställningen som kommer så rätt i tid då det är många utanför Sápmi som har börjat fått upp ögonen för samernas historia och kultur, säger Sandra Warg, projektledare, SVT Sápmi och miänkieli, och fortsätter: 

- Samiska dokumentärer och spelfilmer avlöser varandra just nu och det är väldigt roligt att se det stora intresset för samiska produktioner från publikens sida.

Arktisk hiphop

På måndagskvällen sänder Kunskapskanalen ”Arktisk hiphop” - om den unge samiske rapparen Nils Rune "Slincraze” Utsi.

TV-teamet följer honom från den lilla hembyn Máze i Nordnorge in i studion, på turné och konserter där han rappar på samiska. (Måndag kl 23.35 i Kunskapskanalen)

Nils Rune Utsi, också känd under artistnamnet Slincraze, rappar på samiska.

Nils Rune Utsi, också känd under artistnamnet Slincraze, rappar på samiska. (foto: Martin Ruistad Johansen/Indie Film /UR)


Jubileumsföreställningen ”Jielemen aavoe": Måndag 6 februari kl 19.30 i SVT2

Arktisk hiphop: Måndag 6 februari kl 23.35 i Kunskapskanalen

Artister som medverkar på jubileumsgalan:

Mari Boine, Sofia Jannok, Marja Mortensson, Wimme Saari, Iŋgor Ántte, Áilu Gaup, Bjørn Sundquist, Egil Keskitalo och Mary Sarre.

Band: Roger Ludvigsen, Svein Schultz, Snorre Bjerck, Frode Fjellheim

Dirigent/Dirigeente Christian Eggen

247.e602927b0367954b71afe602927b0367
Mats Carlsson-Lénart

6 gillar detta

Prenumerera


Prenumerera på Vipåtv:s nyhetsbrev här:
Namn
E-postadress

Vipåtv

SVT:s interna nyhetstidning sedan 1991.

Webbadress: vipatv.svt.se

Twitter: @svt_vipatv

Adress: Vipåtv, SVT, KH-BVP

105 10 Stockholm

Kontakt

Redaktör: Charlotta Lambertz

E-post: vipatv@svt.se

Ansvarig utgivare: Sabina Rasiwala, kommunikationsdirektör