21 november

| Interntidning för Sveriges Television

  • Meny
Peter Wissmar, Alexander Ekman och Thomas Strindberg, SVTi/ATV.

Peter Wissmar, Alexander Ekman och Thomas Strindberg, SVTi/ATV, arbetar med utvecklingen av duo-appen. (foto: Per Westergård)

Publicerad 30 januari 2017 07:00 - Uppdaterad 1 februari 2017 15:38

Succé för Duo-appen - även med internationella mått

SVT:s Duo-app är en succé, och det även med internationella mått mätt.

Att ha en app för många olika program gör utvecklingsarbetet billigt och effektivt. Även för tittarna blir vinsterna stora.

Duo-appen

Duo-appen

SVT har länge arbetat för att göra sina program mer interaktiva. Både Antikrundan och På spåret var tidigt ute med egna appar. Försök som uppskattades av publiken, problemet var att det krävdes stora arbetsinsatser för SVTi att ta fram dem.

En enda app till ett enda program kunde kräva månader av hårt arbete. Det var inte hållbart, därför har samlingsappen Duo tagits fram.

En poäng med den är att utvecklingsarbetet blir enklare. Inte minst eftersom ett stort antal program och aktiviteter kan utnyttja samma grundläggande teknik och att det blir enkelt att återanvända fungerande lösningar i nya sammanhang.

På så sätt kan kostnaden sänkas och tiden för att utveckla nya lösningar kortas betydligt. Även för användarna blir det enklare, nu slipper de ladda ner en ny app för varje program. De behöver inte ens uppdatera, startar man Duo läser den själv in det som behövs för varje enskilt program.

Publiken har ändrat beteende

– En anledning till att vi arbetar med interaktiva lösningar är att publiken har ändrat beteende under de senaste åren. Idag är det normalt att sitta med telefonen i handen när vi tittar på tv. Får vi tråkigt en enda sekund flyttas fokus omedelbart till mobilen. Förhoppningen är att en ökad interaktivitet i vårt utbud ska hålla dem kvar i programmen samtidigt som det stärker relationen till tittarna, säger Thomas Strindberg som tillsammans med Peter Wissmar har varit utvecklingsansvarig för Duo.

Thomas Strindberg

Thomas Strindberg som tillsammans med Peter Wissmar har varit utvecklingsansvarig för Duo. (foto: Per Westergård)

99,95 procent

Appen har utvecklats för Apples och Andriodtelefoner, vilket gör att den fungerar för 99,95 procent av alla de smarta telefoner som används i Sverige.

Sedan lanseringen i augusti har den laddats ner 343 000 gånger.

Och inte bara det, den används i hög utsträckning. Internationellt räknas det som en succé om två procent av publiken interagerar med ett program med någon form av app.

Flera av de program som SVT har skapt interaktiva lösningar för har betydligt bättre siffror. Som vanligt ligger Mello i topp. Upp till tio procent av tittarna använde förra året den special-app som SVT hade utvecklat för programmet, men även en mindre titel som Gissa låten lyckades engagera sju procent av sina tittarna via Duo-appen.

Peter Wissmar

Peter Wissmar (foto: Per Westergård)

Ljudstöd

En teknik som testats tidigare men nu blivit standard är att Duo har fått ljudstöd. Det betyder att telefonen använder tv-ljudet för att synka appen och programmet.

– Det gör det möjligt att använda appen både när programmet sänds första gången i tv men även för alla som senare tittar via SVT Play, säger Peter Wissmar.

På spåret

Den fungerar dessutom lika bra för frågesport, i liveflöden, som mentometer och för omröstning. Det gör att den kan användas av så olika program som På spåret och Opinion Live.

– Att en sammanhållen app har stora fördelar blev tydligt när vi tog fram en röstningsfunktion för Guldbaggegalan. Den lösningen kunde vi ta fram på lite mer än en dag tack vare att vi några veckor tidigare hade skapat en liknande funktion för Jerring-priset. Hade vi istället tvingats göra en egen app för Guldbaggen hade det tagit minst ett par månader.

Röstningen vid Jerringpriset

Jerring-priset behöver nästan ett eget kapitel i historien om Duo. När det stod klart att hästhopparen Peter Fredriksson hade röstats fram som vinnare började kvällstidningarna spekulera i om hans något överraskande seger var ett resultat av att Duo-appen hade manipulerats.

Thomas Strindberg

Thomas Strindberg

– Det stämmer inte. Däremot är det sant att någon försökte, men vår teknik upptäckte det vilket gjorde att ingen otillbörlig röstning förekom. Däremot bidrog Duo till att antalet röster ökade betydligt jämfört med de senaste åren.

– En skillnad är att de som röstar via Duo-appen bara kan göra det tre gånger medan den som röstar via SMS och telefon kan göra det obegränsat antal gånger. En lustig detalj är att om man bara hade räknat de röster som kom från Duo-appen hade golfaren Henrik Stenson vunnit, säger Thomas Strindberg.

Mirek Labedzki och Johan Hejde

Konceptutvecklare Mirek Labedzki och Johan Hejde, SVTi/ATV. (foto: Per Westergård)

Minskade intäkter

Det har funnits en oro att ett ökat röstande via app i program som Melodifestivalen kommer att minska intäkterna för Radiohjälpen. Intäkterna har visserligen minskat, men inte mer än en förlängning av de tendenser som funnits sen långt innan melloappen kom. Men det finns hopp om att utvecklingen ska vända.

– Under Musikhjälpen såg vi att många skänkte pengar direkt via appen vi byggt. Den här funktionaliteten tänker vi flytta in i Duo så att tittarna enkelt ska kunna skänka pengar till Radiohjälpen vid framtida galor, som exempelvis Världens Barn.

Christopher Wijkström och Emma karlsson

Christopher Wijkström och Emma Karlsson, SVTi/ATV. (foto: Per Westergård)

Utvecklingspotentialen för appen är i det närmaste obegränsad, menar både Peter Wismar och Thomas Strindberg.

Antikrundan

Antikrundan

– En funktion som skulle vara intressant att få till är en möjlighet att bjuda in kompisar till spel. Även om man sitter på helt olika ställen, och vid olika tidpunkter, skulle det då vara möjligt att tävla direkt mot varandra samtidigt som man skickar kommentarer till varandra via appen. Det skulle vara ett sätt att göra tv:n till den lägereld den en gång var, även om vi fysiskt inte alltid är tillsammans, säger Thomas Strindberg.

Det är sällan tekniken som är begränsningen för att få till nya lösningar. Det är snarare att få till en funktionalitet som är så lättbegriplig att alla användarna kan begripa vad de ska göra utan att behöva läsa långa instruktioner.

– Det räcker inte att skapa en fungerande lösning, allt vi gör måste hålla samma höga kvalitet som SVT:s tv-program.

Peter Wissmar, Alexander Ekman, Thomas Strindberg.

Peter Wissmar, Alexander Ekman, Thomas Strindberg, SVTi/ATV. (foto: Per Westergård)

247.e602927b0367954b71afe602927b0367

16 gillar detta

Prenumerera


Prenumerera på Vipåtv:s nyhetsbrev här:
Namn
E-postadress

Vipåtv

SVT:s interna nyhetstidning sedan 1991.

Webbadress: vipatv.svt.se

Twitter: @svt_vipatv

Adress: Vipåtv, SVT, KH-BVP

105 10 Stockholm

Kontakt

Redaktör: Charlotta Lambertz

E-post: vipatv@svt.se

Ansvarig utgivare: Sabina Rasiwala, kommunikationsdirektör