19 november

| Interntidning för Sveriges Television

  • Meny
Anne Franks dagbok

Anne Franks dagbok, Anne Frank-huset i Amsterdam. På lördagen sänds en dokumentär om Anne Franks sista dagar. (Foto: Gavin Hodge /National Geographic Channels).

Publicerad 27 januari 2017 06:30 - Uppdaterad 1 februari 2017 15:37

SVT sänder många program om Förintelsen

Fredagen den 27 januari är den internationella minnesdagen för Förintelsens offer. Det är samma datum som förintelselägret Auschwitz-Birkenau befriades 1945.

Det uppmärksammar SVT i ett flertal program under helgen.

Auschwitz

Auschwitz (Foto: Peter Hankoff /National Geographic Channels)

Fredag 27 januari:

Kl 18.00 i SVT2: Ninas barn

Efter Hitlers inmarsch i Österrike 1938 blir en grupp judiska barn från Wien inbjudna till ett sommarläger i Oslo. När sommaren är över har förhållandena på kontinenten blivit värre.

Nina Meyer som själv är flykting från Hitler-Tyskland tar på sig uppgiften att upprätta ett barnhem i Oslo. I kampen för att rädda barnens liv flyr hon till Sverige 1942. Regi: Nina Grünfeld.

K special: Förbjuden film

K special: Förbjuden film

Kl 20.00 i SVT2: K special: Förbjuden film

Över tusen filmer skapades i Tyskland under nazisternas styre och cirka hundra av dessa är otvetydig propaganda. Sjuttio år efter att regimen fallit så har fler än fyrtio av dessa filmer förblivit bakom lås och bom.

Regissören Felix Moeller intervjuar i den här dokumentären tyska filmhistoriker, arkivarier och filmtittare för att undersöka faran och makten i film som används för ideologiska syften. Med hjälp av klipp från filmerna och inspelade samtal från visningar i München, Berlin, Paris och Jerusalem visar Moeller både hur de 70 år gamla filmerna fortfarande upprör, och hur deras propaganda än idag kan påverka människor.

Kl 21.45 i SVT2: Schindlers list

Oskar Schindler (Liam Neeson).

Oskar Schindler (Liam Neeson). Foto: Universal

September 1939. Oscar Schindler, medlem i nazistpartiet, var en riktig kvinnokarl och en affärsman som aldrig drog sig för att muta sig till framgång.

Men mitt under kriget tog han ställning och använde hela sin förmögenhet till att friköpa sina judiska arbetare.

Baserad på en sann historia. Regi: Steven Spielberg.

Auschwitz

Auschwitz. Ungerska judar 1944 (Foto: Yad Vashem)

Kl 21.55 i Kunskapskanalen: Att överleva förintelsen

Brittisk dokumentär från 2015.

Hur överlever man ett koncentrationsläger? 90-åriga förintelseöverlevaren Freddie Knoller berättar sin historia, med början i 1930-talets Wien som ung judisk man.

Efter antisemitism och tysk ockupation började en flykt genom Europa som innebar först Belgien och senare till kvarteren runt Pigalle i Paris, som också ockuperades av nazisterna. Efter en tid i motståndsrörelsen blev han fångad av Gestapo och det oundvikliga skedde: han deporterades till Auschwitz. Ett vittnesmål från en av de levande röster som finns kvar från andra världskrigets grymma historia.

Freddie Knoller Foto: BBC

Freddie Knoller (Foto: BBC)

Lördag 28 januari:

Kl 18.15 i SVT2: Anne Franks sista dagar

Anne Franks världskända dagbok får ett abrupt slut efter att hon arresteras den 4 augusti, 1944. Genom ögonvittnesskildringar och arkivfilmer får vi veta vad hon gick igenom därefter, och de tragiska förhållandena som hon med många andra tvingades genomlida.

Dokumentär från 2016.

Hannah 'Hanneli' Elizabeth Goslar var vän med Anne Frank.

Hannah 'Hanneli' Elizabeth Goslar var vän med Anne Frank. (Foto: Sharon Schaveet /National Geographic Channels)

Söndag 29 januari:

Kl 9.05 i SVT2: Auschwitz i mina tankar

Israelisk kortfilm från 2013.

Roy, en 17-årig judisk pojke, åker på klassresa till Auschwitz. Med på resan är också snygga tjejen Vered och Roy slits mellan sina förfäders besatthet av det förflutna och klasskompisarnas besatthet av sex. Regi: Assaf MacHnes. I rollerna: Yoav Rotman, Inbal Erez med flera.

Öppet arkiv

Vita bussar och svarta makter (1996)

Folke Bernadotte

Folke Bernadotte (foto: SVT)

En film om Folke Bernadotte. I krigets slutskede räddade Folke Bernadotte 20 000 fångar ur nazisternas koncentrationsläger. Efter att tidigare ha varit helt anonym blev han nu, vid femtio års ålder, världsberömd. Tre år senare mördades han av judiska terrorister i Jerusalem. Vem var Folke Bernadotte? Peter Andersson och Mats Gezelius tecknar hans porträtt genom arkiv och intervjuer med vittnen.

Ondskans år (1987)

Dramaserie i tre delar. Tiden är det andra världskrigets sista år, och Stockholm våren 1944. Huvudpersonen Ragnar är 11 år och står under trycket av två föräldrar som är övertygade nazister och försöker forma honom efter sina egna åsikter. Det är en motsägelsefull tid, där Ragnar möter andra åsikter och tankar hos farmor än hemma.

En resa genom förintelsen – Min farfars berättelse (1998)

Dokumentär av Liv Weisberg. 18-åriga Liv följer med sin farfar till de koncentrationsläger i Polen, där han en gång var nazisternas fånge.

Tur och retur helvetet (1996)

Vi får följa Benny Grünfeld tillbaka till födelsestaden i nuvarande Rumänien, och därifrån återuppleva en resa som kunde ha blivit hans sista, till koncentrationslägret Auschwitz. 

Öppet arkiv: En resa genom förintelsenlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

247.e602927b0367954b71afe602927b0367

4 gillar detta

Prenumerera


Prenumerera på Vipåtv:s nyhetsbrev här:
Namn
E-postadress

Vipåtv

SVT:s interna nyhetstidning sedan 1991.

Webbadress: vipatv.svt.se

Twitter: @svt_vipatv

Adress: Vipåtv, SVT, KH-BVP

105 10 Stockholm

Kontakt

Redaktör: Charlotta Lambertz

E-post: vipatv@svt.se

Ansvarig utgivare: Sabina Rasiwala, kommunikationsdirektör