13 november

| Interntidning för Sveriges Television

  • Meny
Sofia Helin och Anne Lundberg

Programserien 30 liv i veckan handlar om självmord och leds av Sofia Helin och Anne Lundberg. (Foto: Janne Danielsson)

Publicerad 25 januari 2017 10:00 - Uppdaterad 27 januari 2017 10:29

SVT gör dokumentärserie om självmord

Var sjätte timme tar en människa sitt liv i Sverige. Trots att det är så vanligt och berör så många talar vi sällan om det.

Nu gör SVT en dokumentärserie i tre delar om självmord. Serien leds av Anne Lundberg och Sofia Helin.

Anne Lundberg och Sofia Helin har egna erfarenheter av självmord och psykisk ohälsa. Annes pappa och farfar tog sina liv, Sofia Helins farmor gjorde återkommande självmordsförsök och Sofia har själv lidit av depressioner sedan hon vara yngre.

I serien möter Anne och Sofia andra som drabbats på olika sätt. De möter även experter inom området som ger oss förståelse för hur vi alla kan hjälpa varandra för att tillsammans försöka minska antalet självmord i Sverige.

Förebyggande sätt

­- Journalistiken har alltid haft ett ambivalent förhållande till självmord, men forskning visar att det går att tala om självmord på ett förebyggande sätt. Därför gör SVT den här serien om en mycket viktig och tabubelagd samhällsfråga, säger Helena Olsson, programbeställare för samhällsprogram och dokumentärer på SVT.

Serien produceras av Titan Television för SVT, i samarbete med experter och forskare knutna till Karolinska institutet, Mind, Stockholms läns landsting, Suicide Zero, Riksförbundet för SuicidPrevention och Efterlevandes stöd (Spes)​.

30 liv i veckan har premiär i SVT under april.

Fakta om självmord:

Sedan 1980 har självmordstalet i Sverige sjunkit för samtliga åldersgrupper utom bland unga i åldern 15-24 år. Självmordsrisken ökar även bland äldre män över 80 år.

2015 begick 1554 personer självmord i Sverige. Det är cirka 30 liv i veckan. Av de som tar sitt liv är cirka 70 procent män och 30 procent kvinnor. Bland män 15-44 år är självmord den vanligaste dödsorsaken.

Forskning visar att det inte är farligt att prata om självmord. Genom att fråga, prata, berätta om andra lösningar och slussa vidare till hjälp kan du bidra till att förhindra att någon tar sitt liv.

Källor: www.mind.selänk till annan webbplats, www.1177.selänk till annan webbplats, www.ki.selänk till annan webbplats, WHO och NASP (Nationellt centrum för Suicidforskning och prevention av psykisk ohälsa​).

247.e602927b0367954b71afe602927b0367

10 gillar detta

Prenumerera


Prenumerera på Vipåtv:s nyhetsbrev här:
Namn
E-postadress

Vipåtv

SVT:s interna nyhetstidning sedan 1991.

Webbadress: vipatv.svt.se

Twitter: @svt_vipatv

Adress: Vipåtv, SVT, KH-BVP

105 10 Stockholm

Kontakt

Redaktör: Charlotta Lambertz

E-post: vipatv@svt.se

Ansvarig utgivare: Sabina Rasiwala, kommunikationsdirektör