6 december

| Interntidning för Sveriges Television

  • Meny
SVT Spåkplay

Möte med elever på mottagningsenheten Adjunkten i Linköping. Med på bilden är även Catarina Palmér Arfwidsson och Åza Jarlsdotter från Adjunkten, Mortaza Nazari från Sveriges Ensamkommandes Förening, Erik Hedin från SVT och Niss Jonas Carlsson från Språkkraft.

Publicerad 24 januari 2017 07:00 - Uppdaterad 24 januari 2017 19:57

SVT Språkplay har blivit en stor framgång

SVT Språkplay - som vann Spektrumpriset i förra veckan - har blivit en stor succé sedan den lanserades för tre månader sedan.

30 000 användare har redan laddat ner appen.

SVT Språkplay

I oktober lanserades SVT Språkplay, en app för alla som vill lära sig bättre svenska.

- Sedan dess har vi utvecklat appen och vi för kontinuerligt en dialog med målgruppen för att göra SVT Språkplay ännu bättre, säger programbeställare Are Nundal.

Och i fredags vann SVT Språkplay Spektrumpriset, som SVT delar ut för best practice i relation till SVT:s policy om Sverigespegling och inkludering.

- Det är såklart väldigt roligt att vinna pris men Spektrumpriset betyder mer än så. Det är ett kvitto på att den här satsningen är riktig och viktig. Jag tror såklart helt på juryns motivering om att projektet kan bli en viktig del i att SVT når en stor målgrupp som vi idag inte alls är relevant för. Dessutom är tajmingen bra eftersom beställarna nu ska besluta om framtiden för appen, säger Erik Hedin, projektledare SVTi/ATV, och fortsätter:

Erik Hedin får Spektrumpriset.

Erik Hedin får Spektrumpriset.

- Jag vill passa på att tacka Are Nundal, Hanna Dowling, Jonas Beck, Anders Hebert och Erik Tjernlund på SVT som alla har hjälpt till med att få ut appen. Och naturligtvis Niss Jonas Carlsson och gänget på Språkkraft som både har utvecklat och förvaltar appen. Jag tänker även på studenterna från Berghs som inspirerade oss med idén om en liknande tjänst. Nu är den inte bara förverkligad utan även prisbelönt!

SFI och skola

Appen har nu 4 000-5 000 aktiva användare per vecka.

- I våra kontakter med målgruppen förstår vi att den består av både enskilda användare och dem som använder SVT Språkplay under handledning av pedagoger inom SFI och skola.

Appen är inne i en testfas nu där man noga lyssnar på användarna och skruvar på funktioner. Tre efterfrågade språk har lagts till efter lanseringen, nämligen tigrinska, amhariska och pashto.

Därmed erbjuder appen språkstöd för 18 språk.

SVT Språkplay

Möte med elever på mottagningsenheten Adjunkten i Linköping. Med på bilden är även Mortaza Nazari från Sveriges Ensamkommandes Förening, Erik Hedin från SVT och Niss Jonas Carlsson från Språkkraft.

Förändrat startsidan

- Vi har också förändrat startsidan så att den bara presenterar de program som faktiskt fungerar i Språkplay, alltså de program som har valbar undertext, berättar Are Nundal.

På bilderna här i artikeln syns SVT, den ideella föreningen Språkkraft och Sveriges Ensamkommandes Förening som i november testade appen tillsammans med femton mer eller mindre nyanlända barn och ungdomar, som är i åldrarna 11-18 år och befinner sig på mottagningsenheten Adjunkten i Linköping.

- Det var en oerhört givande heldag med en grupp som är vana app-användare, men som har en obefintlig relation med SVT, berättar Are Nundal.

Erik Hedin och Are Nundal.

Erik Hedin och Are Nundal. (foto: Marika Ireblad)

Så säger några av SVT Språkplays användare:

Emad: "Great app, I like it very much and I think this app will help me to learn Swedish fast. Thanks to all people who work on it. Keep going."

Marika, lärare på SFI: "Igår på datalektionen introducerade jag er app och eleverna och språkstödjarna blev jätteglada! Hälsa dina kollegor det! Jag brukar göra egna ordlistor till Skärgårdsdoktorn och jobba med dem i klassrummet så er app är ett mycket bra komplement."

Fakta:

SVT Språkplay - en SVT Play-app med interaktiva undertexter på 18 olika språk.

Syftet med SVT Språkplay är att tillgängliggöra SVT:s programutbud för fler i gruppen flyktingar, nyanlända och andra med behov av att utveckla sin svenska.

247.e602927b0367954b71afe602927b0367

6 gillar detta

Prenumerera


Prenumerera på Vipåtv:s nyhetsbrev här:
Namn
E-postadress

Vipåtv

SVT:s interna nyhetstidning sedan 1991.

Webbadress: vipatv.svt.se

Twitter: @svt_vipatv

Adress: Vipåtv, SVT, KH-BVP

105 10 Stockholm

Kontakt

Redaktör: Charlotta Lambertz

E-post: vipatv@svt.se

Ansvarig utgivare: Sabina Rasiwala, kommunikationsdirektör