6 december

| Interntidning för Sveriges Television

  • Meny
SVT Nyheters reporter Ella Berger rapporterar på webben om presidentinstallationen.

SVT Nyheters reporter Ella Hopf Berger rapporterar för webben om presidentinstallationen.

Publicerad 20 januari 2017 07:00 - Uppdaterad 23 januari 2017 10:10

SVT storsatsar när USA:s nye president installeras

Idag fredag, svär Donald Trump ämbetseden som USA:s 45:e president på Kapitoliums trappa.

SVT storsatsar och sänder online och i broadcast i sammanlagt över tio timmar.

- En ny president i USA är en stor nyhet i hela världen och SVT har satsat stort även vid exempelvis vid installationen av Obama. Men kring Trump är intresset enormt och vi måste klara av att rapportera och samtidigt hålla balansen i rapporteringen, säger Ulf Johansson, chef för riksnyheterna.

SVT storsatsar på bevakningen av installationen av Donald Trump som USA:s nye president i Washington DC genom att direktsända från kl 13.00 på fredagseftermiddagen till kl 23.15 på kvällen.

Intresset från de svenska tittarna är mycket stort.

- Ja, intresset för det amerikanske presidentvalet har varit enormt under förra året. Frågorna om vilken politik Donald Trump tänker driva direkt efter maktövertagandet fortsätter att engagera publiken och kommer att påverka vardagen för många amerikaner - men också för många av oss andra utanför USA, säger Michael Kucera, nyhetschef Planering.

Tio timmar

Livedesken på SVT Nyheter Online är ansvarig för sändningarna, både på webben och i broadcast.

Tider:

  • 13.00-17.40 svtnyheter.se
  • 17.40-18.00 SVT1 + svtnyheter.se (Sverige idag sänder 10 minuter i SVT1)
  • 18.00-20.00 SVT2 + svtnyheter.se
  • 20.00-21.00 svtnyheter.se
  • 21.00-21.45 Aktuellt SVT2 + svtnyheter.se
  • 21.45-23.15 (ca) Installationen i repris svtnyheter.se

- Det är väldigt roligt att vi på livedesken, i gott samarbete med så många andra, står värd för ett så tungt erbjudande till SVT:s publik, säger Filip Struwe, livedeskens nytillträdde gruppchef.

Carina Bergfeldt

USA-korrespondent Carina Bergfeldt sänder direkt på torsdagen från Washington. (foto: Ella Berger)

Rapporterar direkt

USA-korrespondent Carina Bergfeldt, tillsammans med reportrarna Peter Rawet, Lars Moberg och Ella Hopf Berger rapporterar direkt från ceremonin på Capitol Hill, från det formella maktöverlämnandet i Vita huset, från Lafayette Park och från gatorna i Washington där tusentals människor väntas hylla - och protestera mot den nyvalde presidenten.

- Vi kommer också att göra direktrapportering i text (scribble) med både reportrar hemma och våra utsända, berättar Frida Pettersson Normark, planerare Online.

Ella Hopf Berger kommer att finnas på plats vid Capitolium och textrapportera för webben.

- Ja, jag kommer ha kontakt med läsarna, ställa frågor och prata med amerikaner på plats och förstås rapportera om vad som händer.

Känns som en mindre stad i södern

Carina Bergfeldt, hur är stämningen i Washington nu?

- Washington är vanligtvis en väldigt demokratisk stad, 92 procent röstade på Clinton, men nu känns det som om jag är tillbaka i en mindre stad i den amerikanska södern eller i rostbältet, lojala Trumpfans har flugit in från hela landet för att vara med om detta, och bland dem ligger det en förväntan i luften, medan demokraterna andas fasa och förfäran. Det är en konstig stämning, men det ska bli väldigt intressant att bevaka det hela. 

Inför-material

Utöver livesändningarna på svtnyheter.se har SVT Nyheter också gjort en storsatsning på inför-material där reportrar, Quickshot-teamet och Friktion producerat texter, analyser, bildspel, interaktiv grafik med mera.

SVT:s korrespondenter över världen kommer också att medverka i sändningarna under dagen, och presidentinstallationen tas förstås upp även i andra program, som t ex Gomorron Sverige.

Lilla Aktuellt Skola

Lilla Aktuellt Skola, som sänds på fredagsförmiddagen, uppmärksammar också presidentinstallationen - ur barnens vinkel:

- Vi tar upp detta i Lilla Aktuellt Skola med fokus på barns tankar kring att han blir ny president och framför allt deras tips till honom i sitt nya ämbete, berättar Oscar Broström, redaktör på Lilla Aktuellt.

Lilla Aktuellt Skola sänds live i SVT Play och Barnplay kl 10.00 (och återutsänds sedan i Barnkanalen kl 14.15).

Capitolium i Washington

Området avspärrat runt Capitolium i Washington. (foto: Ella Hopf Berger)

Stor manifestation

På lördag väntas hundratusentals människor demonstrera för kvinnors rättigheter i "Women´s March on Washington" och SVT:s reportrar kommer att vara på plats och rapportera direkt från manifestationen.

Det började som ett upprop i sociala medier för kvinnors rättigheter och har nu vuxit till vad som kan bli en av de största demonstrationerna i USA:s historia.

Manifestationen inkluderar kamp för kvinnor såväl som för olika minoriteter. Parallellt med marschen i Washington anordnas över 600 systermarscher världen över med drygt en miljon hittills anmälda deltagare.

- Jag räknar med att börja köa vid 06-07 någon gång på morgonen, och har packat varma kläder och regnrock, eftersom det är 80 procents chans att det ska regna, enligt prognosen, säger Carina Bergfeldt från Washington.

247.e602927b0367954b71afe602927b0367

9 gillar detta

Prenumerera


Prenumerera på Vipåtv:s nyhetsbrev här:
Namn
E-postadress

Vipåtv

SVT:s interna nyhetstidning sedan 1991.

Webbadress: vipatv.svt.se

Twitter: @svt_vipatv

Adress: Vipåtv, SVT, KH-BVP

105 10 Stockholm

Kontakt

Redaktör: Charlotta Lambertz

E-post: vipatv@svt.se

Ansvarig utgivare: Sabina Rasiwala, kommunikationsdirektör