6 december

| Interntidning för Sveriges Television

  • Meny
Bybor, asylsökande och SVT:s journalister samlade på trappan till Gunnarsby Folkets hus.

Bybor, asylsökande och SVT:s journalister samlade på trappan till Gunnarsbyns Folkets hus. (foto: Jimmy Bäckström)

Publicerad 19 januari 2017 07:00 - Uppdaterad 20 januari 2017 14:36

"Fantastiskt möte i Gunnarsbyn" - SVT:s fikastunder nu igång

SVT Nyheters projekt "Fika med SVT" är nu igång.

Några av de första som gav sig ut med en korg fylld med kaffe och bullar var Ulf Johansson och medarbetare från SVT Nyheter Norrbotten.

I Gunnarsbyn mötte de både nya och gamla svenskar.

SVT Nyheters projekt "Fika med SVT" är ingen nöjessatsning. Syftet är snarare att fånga upp publikens tankar och önskemål. ¨

Idén till projektet växte fram efter en rad överraskande valresultat runt om i världen. Att utgången i dessa gick makthavarna emot förklarades med att både de och media har förlorat kontakten med "folket".

Behov och förväntningar

Om det är så råder det delade meningar om, men helt klart är att SVT både vill ha och behöver en levande diskussion med publiken. Därför bad SVT i höstas om att få bli inbjuden på fika. Tanken är att lite kaffe och en bulle ska öppna upp till samtal om vilka behov och förväntningar tittarna har på SVT.

Totalt kommer riksnyheterna, de regionala stationerna och SVT Sport att genomföra 100 olika fikamöten runt om i landet.

Samling i Folkets Hus

Fika i Folkets hus.

SVT bjuder på fika och lyssnar när bybor och asylsökande samlas i Gunnarsby Folkets hus. (foto: Jimmy Bäckström)

Några av de första att låta sig bjudas på fika var Ulf Johansson, programchef på SVT Nyheters riksredaktion samt medarbetare från SVT Nyheter Norrbotten, nämligen Fia Wirén, redaktionschef, Jimmy Bäckström, reporter, Maria Sjölund, programledare och Erika Sundén, redaktör.

I dagarna har de varit på turné i Norrbotten där de först besökte Gunnarsbyn, en liten ort fyra mil norr om Boden med ett hundratal invånare. Samhället har under många år tappat en stor del av sin befolkning, men har nu blivit en aning folkrikare tack vare ett asylboende.

Olika förväntningar

I byns eget Folkets Hus hade både de som bott länge i byn och de som flyttat in under det senaste året samlats. Alla med en önskan om att förmedla sin syn på SVT, men även för att komma med önskemål.

– Det blev ett fantastiskt möte, inte minst på grund av dess internationella prägel. Men det visade även på att olika grupper har olika förväntningar på SVT, säger Ulf Johansson.

Ulf Johansson och Fia Wirén.

Ulf Johansson och Fia Wirén lyssnar när byborna i Gunnarsbyn berättar hur de vill ha SVT:s nyheter. (foto: Jimmy Bäckström)

Mer lokala nyheter

Gemensamt för alla var att de ville ha mer lokala nyheter. Men även att nyheter generellt var viktigt.

– Lite överraskande var att de asylsökande tittade på våra nyhetsprogram i så stor omfattning. Däremot var det lite tråkigt att ingen av dem hade upptäckt att vi har nyheter både på arabiska och på lätt svenska. När jag visade på det tyckte det att det var jättebra. Inte minst eftersom de trodde att det skulle göra det lättare för dem att hänga med i nyhetssändningarna och för att ett enklare språk kanske kan bidra till att de lär sig svenska snabbare, säger Ulf Johansson.

Ulf Johansson och Fia Wirén

- Vi vill veta vad ni tycker om SVT, förklarar Fia Wirén när hon och Ulf Johansson träffade tittare i Gunnarsbyn. (foto: Jimmy Bäckström)

Även om Gunnarsbyn är en avfolkningsort var bostadsfrågan ett av de ämnen som byborna ville ha belyst mer. Men inte bara ur ett storstadsperspektiv, problem att hitta hyresbostäder finns även på mindre orter.

Många nya programidéer

– Vi fick även mängder av idéer till nya program, de tar vi till oss. De som inte berör nyheterna kommer jag att förmedla till de andra avdelningarna inom SVT, sa Ulf Johansson när Vipåtv pratar med honom på väg till ett nytt möte i en tältkåta i Vuollerim. Därefter fika med Svenska Tornedalingars riksförbund i Vasikkavuoma i Pajala.

Gunilla kramar om Nazer från asylboendet.

Gunilla kramar om Nazer från asylboendet. Gunnarsbyn har blivit omtalat för bybornas engagemang för integration av de asylsökande. (foto: Jimmy Bäckström)

Sport och TV-licens

Även i Skåne har fikaprojektet rullat igång.

Först ut där var handbollsföreningen i Höör. Ett tydligt budskap därifrån är att sportbevakningen är alltför Stockholmsfixerad, att den inte speglar den damidrott som finns - och att det är för stort fokus på ishockey och fotboll.

Men även att tv-licensen borde avskaffas till förmån för en skattelösning.

247.e602927b0367954b71afe602927b0367

8 gillar detta

Prenumerera


Prenumerera på Vipåtv:s nyhetsbrev här:
Namn
E-postadress

Vipåtv

SVT:s interna nyhetstidning sedan 1991.

Webbadress: vipatv.svt.se

Twitter: @svt_vipatv

Adress: Vipåtv, SVT, KH-BVP

105 10 Stockholm

Kontakt

Redaktör: Charlotta Lambertz

E-post: vipatv@svt.se

Ansvarig utgivare: Sabina Rasiwala, kommunikationsdirektör